OnLive: Grafiktunge spil på din gamle pc
Dyre processorer og grafikkort skal der til - i hvert fald hvis du har planer om at køre de flotteste og mest krævende computerspil på din pc i høj opløsning.
Sådan plejer det normalt at være, men den amerikanske spiltjeneste OnLive har allerede indtaget dele af USA med udpræget succes, og nu kan danskerne også komme i gang.
Konceptet går ud på, at udbyderens massive serverfarme streamer spil efter brugerens valg direkte til både nye og gamle computere. Fordi serverfarmene foretager alt det drøje arbejde med at bearbejde grafikken, skal din pc først og fremmest have en hurtig internetforbindelse.
En computer med en almindelig dualcore-processor eller en Intel-baseret Mac er ifølge OnLive minimumskravet, så hvis din gamle computer ellers lever op til det, kan du godt begynde at støve den af og finde smilet frem.
PC World prøvede teknologien tilbage i juli i forbindelse med den amerikanske lancering, og nu er det også blevet muligt for danskerne at prøve OnLive uden at skulle bekymre sig om træge dvd-installationer, opdaterede grafikdrivere og pebret hardware.
Ikke helt optimalt
Vi kunne naturligvis ikke holde begejstringen tilbage og anmodede om en prøveperiode på OnLive.com, hvorefter vi installerede klienten på vores stationære pc.
Det tog samlet set under et minut og tegnede godt, og vi gned os i vores små hænder over, at vi snart ville kunne køre krævende spil som Mafia II og Assassin's Creed 2 på vores gamle computer.
Noget tyder dog på, at minimumskravet om en internethastighed på fem megabit skal tages meget alvorligt, og at der er andre elementer i puslespillet, der skal tages forbehold for. Vores kobberforbindelse på seks megabit ned og en megabit op burde være nok, men vi fik en træls melding om, at vores internetforbindelses latens var for høj. Lav latens og nul pakketab er altid at foretrække, så det kan måske indikere, at afstanden til OnLives servere er for stor.
Derfor ser OnLive stadig ud til at være et betaprodukt herhjemme, selv om det er lykkedes for mange danskere at benytte internettjenesten - med varierende succes.
En forumbruger på nyhedssiden Newz.dk skriver eksempelvis:
"Jeg kunne fint oprette og spillede også lige hurtigt to demoer derinde. Det er dog præcist som forventet, der er ret høj latency, så man mister fuldstændigt følingen med spillet. Hvis der kommer en server tæt på, tror jeg dog på det."
Det ser altså ud til, at problemet bunder i, at mængden af europæiske serverfarme endnu ikke er velvoksen nok. Ærgerligt, da konceptet er smart tænkt og kan holde liv i gamle computere, der ellers var endt på lossepladsen.