Artikel top billede

Sofwareguru peger på oversete hjælpemidler

Martin Fowler fra ThoughtWorks henviser til domæne-specifikke sprog og kontinuerlig integration som vigtige hjælpemidler i softwareudvikling.

Computerworld News Service: Domæne-specifikke sprog (domain specific languages, DSL'er), kontinuerlig integration og event sourcing blev fredag understreget som oversete nøglehjælpemidler for softwareudviklere af en af de prominente personer i området for agil udvikling.

Disse koncepter hyldes af Martin Fowler, der er chefforsker hos ThoughtWorks, i en præsentation med titlen "Software Design in the 21st Century" ved softwareudviklings-konferencen QCon i San Francisco. Fowler var med til at skrive Manifesto for Agile Software Development for næsten 10 år siden.

Fowler fremhæver produktivitetsfordelene ved domæne-specifikke sprog. Som eksempler på DSL'er kan nævnes Microsoft LINQ (Language Integrated Query), Hibernate og CSS (Cascading Style Sheets).

"Et velvalgt domæne-specifikt sprog kan virkelig indsnævre, hvordan ting opfører sig, og gøre dig langt bedre i stand til at udtrykke din hensigt, hvilket er den første og meget væsentlige fordel ved et domæne-specifikt sprog," siger Fowler.

Han påpeger, at derudover gør DSL'er det muligt at udtrykke programmerings-aktiviteter på en måde, så det er forståeligt for ikke-programmører.

Med kontinuerlig integration samkører medlemmer af et softwareudviklings-team deres arbejde jævnligt. Udviklere, der anvender kontinuerlig integration, afholdes ikke fra at omstrukturere for at holde koden ren, siger Fowler.

Undervurderet teknik

Herudover gør konceptet om kontinuerlig levering udviklerne i stand til at få softwaren klar så hurtigt som muligt, påpeger han.

Event sourcing handler om at lagre information om systemændringer som et hændelsesobjekt. Der vedligeholdes en optegnelse over ændringer.

"Dette er en arkitekturmæssig teknik, et arkitekturmæssigt mønster, som jeg er løbet ind i en hel del gange i årenes løb, og det er igen en af de ting, der ikke bruges nær så meget, som jeg mener, den burde," siger han.

Fowler har også skrevet om fordelene ved event sourcing på sit website. Her beskrives det, at event sourcing sørger for, at ændringer i en applikations tilstand lagres som en sekvens af hændelser.

Hændelser kan efterfølgende hentes frem igen og optegnelsen over hændelser kan bruges til at rekonstruere tidligere tilstande og som grundlag i en justering af tilstanden for at håndtere tilbagevirkende ændringer.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere