Artikel top billede

Dyr strøm kan kvæle danske drømme

Interview: Merete Søby, chef for Hitachi Data Systems i Danmark, advarer om problemer for it-rammebetingelserne: Vi risikerer at glå glip af en vækstbranche.

Læs også: Automatisering tøjler informationsstrømmen

Høj pris på strøm kan spænde ben for de danske drømme om at blive en førende cloud-nation. For uanset hvordan Højhastighedskommissionens anbefalinger om cloud-nationen Danmark realiseres, så skal det også på dansk grund kunne betale sig at etablere og drive datacentre.  
 
Flager ud
Merete Søby er administrerende direktør for Hitachi Data Systems i Danmark og medlem af Danmarks Vækstråd. Og hun er bekymret for den udvikling, der i øjeblikket får flere danske virksomheder til at flage deres datacentre ud af Danmark til eksempelvis Sverige, hvor strømmen er billigere.
 
"Den danske stats rammebetingelser for at private kan drive datacentre er helt afgørende for, om datacentrene vil etablere sig her. Prisen på strøm er en af de vigtigste betingelser," siger Merete Søby.
 
"Vi skal selvfølgelig passe på, at der ikke er for mange datacentre, der flytter, for dermed øger vi risikoen for, at flere aktiviteter og måske hele virksomheder vælger at forlade Danmark. Men vigtigere er det, at vi risikerer at gå glip af en vækstbranche," siger hun.
 
Brug viden
Merete Søby ser gode muligheder for at koble for eksempel dansk vindstrøm og opbygningen af datacentre. Det er efter hendes mening en enestående mulighed for både at udnytte den vindenergi, der er så rigeligt af i Danmark og samtidig få del i den branche, der vil blive central for udvikling af både hardware og software.
 
Udviklingen af datacentre er naturligvis omdrejningspunktet for Merete Søbys hverdag som direktør for Hitachi Data System i Danmark og dermed også for hendes arbejde i Vækstrådet. Men vilkårene for iværksættere ligger hende også meget på sinde - både for Danmarks udvikling generelt og it-branchens i det helet tage.
 
"Det er jo virksomheder med mellem 2 og 15 ansatte, der hyrer lige nu. Det burde nok få os til at overveje flere særordninger for iværksættere på for eksempel skatteområdet," siger Merete Søby.
 
Knækket koden
"Det er så fascinerende at komme ud til virksomheder, der har knækket fremtidens vækstkode. Frontsafe er et godt eksempel," fortæller hun.
 
"Her er en virksomhed med flere end 1.000 kunder, som er gået fra 0 til mere 5.000 servere på ingen tid. Det hele drives af 10mand, fordi processerne er baseret på selvbetjening og automatisering af produktionsapparatet," fortæller Merete Søby.

Læs også: Automatisering tøjler informationsstrømmen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere