Læs også: Automatisering tøjler informationsstrømmen
Høj pris på strøm kan spænde ben for de danske drømme om at blive en førende cloud-nation. For uanset hvordan Højhastighedskommissionens anbefalinger om cloud-nationen Danmark realiseres, så skal det også på dansk grund kunne betale sig at etablere og drive datacentre.
Flager ud
Merete Søby er administrerende direktør for Hitachi Data Systems i Danmark og medlem af Danmarks Vækstråd. Og hun er bekymret for den udvikling, der i øjeblikket får flere danske virksomheder til at flage deres datacentre ud af Danmark til eksempelvis Sverige, hvor strømmen er billigere.
"Den danske stats rammebetingelser for at private kan drive datacentre er helt afgørende for, om datacentrene vil etablere sig her. Prisen på strøm er en af de vigtigste betingelser," siger Merete Søby.
"Vi skal selvfølgelig passe på, at der ikke er for mange datacentre, der flytter, for dermed øger vi risikoen for, at flere aktiviteter og måske hele virksomheder vælger at forlade Danmark. Men vigtigere er det, at vi risikerer at gå glip af en vækstbranche," siger hun.
Brug viden
Merete Søby ser gode muligheder for at koble for eksempel dansk vindstrøm og opbygningen af datacentre. Det er efter hendes mening en enestående mulighed for både at udnytte den vindenergi, der er så rigeligt af i Danmark og samtidig få del i den branche, der vil blive central for udvikling af både hardware og software.
Udviklingen af datacentre er naturligvis omdrejningspunktet for Merete Søbys hverdag som direktør for Hitachi Data System i Danmark og dermed også for hendes arbejde i Vækstrådet. Men vilkårene for iværksættere ligger hende også meget på sinde - både for Danmarks udvikling generelt og it-branchens i det helet tage.
"Det er jo virksomheder med mellem 2 og 15 ansatte, der hyrer lige nu. Det burde nok få os til at overveje flere særordninger for iværksættere på for eksempel skatteområdet," siger Merete Søby.
Knækket koden
"Det er så fascinerende at komme ud til virksomheder, der har knækket fremtidens vækstkode. Frontsafe er et godt eksempel," fortæller hun.
"Her er en virksomhed med flere end 1.000 kunder, som er gået fra 0 til mere 5.000 servere på ingen tid. Det hele drives af 10mand, fordi processerne er baseret på selvbetjening og automatisering af produktionsapparatet," fortæller Merete Søby.