Artikel top billede

TDC's konkurrenter skal have et mere forudsigeligt marked med priser, de kan regne med, forklarer IT- og Telestyrelsen baggrunden for at regulere TDC's fibernetværk.

Derfor skal TDC åbne sit fibernet til konkurrenterne

IT- og Telestyrelsen fortæller, hvorfor TDC's fibernetværk skal åbnes til konkurrenterne. Et af hoved-formålene er at give et mere forudsigeligt fibermarked, forklarer styrelsen.

IT- og Telestyrelsen har med virkning fra starten af december beordret telegiganten TDC til at åbne for sit fibernetværk for at skabe mere fair konkurrence på det danske fibermarked.
 
Årsagen, til at styrelsen har trukket reguleringskortet, er, at TDC med blandt andet sit køb af Dongs fibernetværk sidste november har fået alt for stor magt på bredbåndsmarkedet - og nu også på fiber. 
  
Derfor skal konkurrenterne også have mulighed for at tilbyde kunderne bredbånd og fiber på regulerede vilkår, som det også allerede gælder på kobberet og kabet-tv-nettet, mener styrelsen. 
 
"Det er ikke nok at have infrastrukturen på plads, man skal også have en stor markedsandel for, at en sådan regulering vil træde i kræft. TDC har en stor markedsandel, og nu får konkurrenterne via reguleringen mulighed for at konkurrere på mere lige vilkår," forklarer vicedirektør Finn Petersen fra IT- og Telestyrelsen til Computerworld. 
 
Styrelsen kigger TDC over skulderen
Afgørelsen om regulering vil træde i kraft fra 3. december, og på det tidspunkt skal TDC udbyde sin fiber til, hvad der kaldes "historiske omkostninger".
 
Det betyder, at TDC skal udleje sin fiber fastsat ud fra de priser, som telegiganten har betalt for at købe eksempelvis Dongs fibernetværk.

IT- og Telestyrelsen vil derefter kontrollere, om denne pris er korrekt fastsat fra TDC's side.
 
Fra 1. april 2011 bliver TDC's fiberpriser derefter reguleret efter samme principper, det også kendes fra de rå kobberpriser i den såkaldt LRAIC-model.   
 
Kritik af fiberpriserne
Så sent som i sidste måned har administrerende direktør Anders B. Christjansen fra teleselskabet Waoo langet kraftigt ud efter TDC's fiberpriser
 
"Det er dyrere at købe ind på engrosvilkår, end det er at købe det produkt, som vi sælger til slutkunderne," lød det fra Anders B. Christjansen om TDC's fiberpriser.
 
Han har også fremført det synspunkt i et høringsbrev til IT- og Telestyrelsen.
 
"IT- og Telestyrelsen skal ikke bare sørge for, at der er åbnet op, for det ligger allerede i loven. Men styrelsen skal sørge for, at det er til en pris, så man kan drive en fornuftig forretning," fortæller Anders B. Christjansen.

Tidligere har blandt andre også Telenor opgivet bredbånd i TDC's fibernetværk på grund af for høje priser.
 
Skaber forudsigelige priser
IT- og Telestyrelsen kan endnu ikke kommentere på, hvordan priserne ser ud efter den 3. december eller 1. april 2011, hvor priserne som nævnt er reguleret efter samme principper som de rå kobberpriser.
 
Styrelsen ønsker heller ikke at begynde at spekulere i, om det bliver billigere eller dyrere for konkurrenterne at leje fiber hos TDC.
 
"Hele formålet med at regulere er jo at skabe et mere forudsigeligt marked for konkurrenterne, så de har fiberpriser fra TDC, som man kan regne med vil holde sig på samme niveau i fremtiden og ikke bare på TDC's egne betingelser," forklarer Finn Petersen fra IT- og Telestyrelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere