Artikel top billede

Din bærbare ødelægger dit helbred

Hvis du bruger din bærbare som dit primære arbejdsredskab, bør du være opmærksom på at sidde ordentligt. Gør du ikke det, kan det have smertefulde konsekvenser, lyder advarslen.

Manglende kontrol over vandladning og afføring. Lammelse af muskler og strålesmerter i arme og ben. Sovende eller prikkende gener og nedsat kraft i armene.

Ovenstående er typiske symptomer på en diskusprolaps. Sådan en kan betyde måneders sygefravær, endeløs fysioterapi og et kæmpe forbrug af smertestillende medicin.

Og det kan være den yderste konsekvens af for mange timer tilbragt foroverbøjet over en bærbar computer.

"I første omgang er det måske bare almindelige muskulære spændinger i nakken. Men hvis du sidder forkert med hovedet foroverbøjet i for lang tid, presser du nakkehvirvlerne på en måde, så du risikerer at få en diskusprolaps," siger Merete Hansen, der er formand for Rådgivende Fysioterapeuter.

Rasende populære

Selv om de bærbare computere altså ifølge Merete Hansen kan være decideret sundhedsskadelige at arbejde med, er de alligevel rasende populære både i hjemmet og hos virksomhederne. 

I mange år har danskerne købt computere til skødet frem for skrivebordet, når hjemmekontoret skal indrettes. Og i erhvervslivet blev den stationære pc overhalet af den bærbare som den mest solgte pc tilbage i 2006. Siden da er salget af bærbare computere kun gået fremad. I mange virksomheder har man endda helt fravalgt den stationære pc til fordel for den bærbare.

Og Egentlig er det slet ikke den bærbare, der er problemet. Problemet er snarere den måde, man bruger den på. En bærbar computer bør ikke benyttes mere end to timer ad gangen, med mindre man tilslutter et eksternt tastatur og en ekstern mus, så man har mulighed for at løfte skærmen op i en passende højde. 

Faktisk siger arbejdsmiljøloven, at hvis en medarbejder anvender en bærbar computer i mere end to timer dagligt, skal arbejdspladsen leve op til de samme betingelser, som hvis der var tale om en stationær pc. Det betyder blandt andet, at skærm og tastatur skal kunne skilles ad, og at der skal være tilstrækkelig plads til armene på skrivebordet. 

Kan være længe undervejs

En ting er, hvad reglerne foreskriver og eksperterne anbefaler. Noget andet er det vi rent faktisk gør. Men selvom du måske ikke umiddelbart mærker generne ved at bruge den bærbare, så bør du alligevel være opmærksom på, hvordan du sidder. En diskusprolaps kan nemlig være længe undervejs. 

Det behøver ikke nødvendigvis være en dag, du sidder ved computeren, men pludselig kommer du til at lave en lidt for hurtig bevægelse med nakken, der udløser et uheldigt tryk. 

"Og så er skaden sket," siger Merete Hansen. 

Så selv om det først sker den dag, du river blade sammen i haven, eller du løfter et af dine børn, kan det sagtens skyldes forkert brug af en bærbar computer. 

"Det kan være en dårlig arbejdsstilling, du har haft i årevis, der pludselig betyder, at skiven mellem hvirvlerne bliver rykket skæv, fordi du allerede har gjort forarbejdet til skaden," siger Merete Hansen.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere