Flotte højttalere med opsigtsvækkende subwoofer

Med Altec Lansing FX3021 får den kluntede subwoofer en tiltrængt oprejsning. Vi har fyldt trommehinderne med lyden af musik, film og spil for at finde ud af, om design og ydelse går op i en højere enhed.

Flotte højttalere med opsigtsvækkende subwoofer

Da vi sidst udsatte vores trommehinder for musik, film- og spileffekter fra et sæt Altec Lansing-højttalere, var vi positivt overraskede over kombinationen af bombastisk ydelse og et minimalistisk, særegent design.

Men den amerikanske højttalerproducent vil have den mægtige subwoofer tilbage i billedet - og den skal tilmed være kompakt nok til, at en plads på skrivebordet eller tv-bænken i ledtog med fladskærmen kan komme på tale. Basta.

Resultatet er 2.1-højttalersættet FX3021, der - trods beskedne fysiske dimensioner - lover at kunne fornøje både musikalske feinschmeckere og computerspillere med hang til geværild og eksplosioner. Vores umiddelbare indtryk af udgangseffekten på i alt 36 watt er da også positivt.

Det skyldes måske, at Altec - i kraft af den kompakte, kegleformede subwoofer - har gjort det muligt at skabe et mere helstøbt lydbillede, hvor man som lytter ikke oplever, at subwooferen brummer fra et hjørne fjernt fra satellitterne.

Ingeniørerne hos Altec fortæller, at kegleformen sikrer, at der er færrest mulige stående bølger i kabinettet, hvilket garanterer den mest korrekte lydgengivelse.

Til sammenligning antydes det, at almindelige firkantede kabinetter reflekterer et miskmask af lyde frem og tilbage på en ekko-lignende måde.

Uden at gå ind i en detaljeret diskussion om fordele og ulemper ved forskellige slags højttaler-design, må vi tilkendegive, at subwooferens 28 watt formår at indtage en naturlig del af lydbilledet, som i sagens natur er langt mere helstøbt, end hvis vi havde kastet vores sparepenge efter et almindeligt stereo-højttalersæt.

Taber pusten

Ydelsen var tilfredsstillende på subwooferens mellemste niveau, men den tabte pusten og skraldede lige rigeligt, hvis vi skruede højere op. I denne prisklasse er der dog naturligt nok grænser for, hvor bastant en bas, der kan forventes.

Til gengæld er vi imponerede over designet, der ser ud af væsentligt mere, end det koster. Den blankpolerede sorte overflade og den grå, metallisk udseende top formår virkelig at skjule, at hovedkomponenten er plastik.

På subwooferens bagside er strømtilslutning, AUX-jackstik, almindeligt jackstik og et 9-pins jackstik til at forbinde satellithøjttalerne til subwooferen. Altec har placeret en dedikeret volumenkontrol på toppen, der samtidig fungerer som tænd/sluk-knap.

Hvis du har subwooferen placeret lige i nærheden, kan det være ganske handy. Men vi savner en fjernbetjening eller en smart lille kontrolstation, der kan placeres på skrivebordet. Særligt fordi knappen kan være svær at komme til, hvis du alligevel vælger at skjule subwooferen for offentligheden.

Satellithøjttalere også med kegleform

Satellithøjttalerne, der ledsager den pænt designede subwoofer, er ligeledes kegleformede og med samme pianosorte lakering.

Enhederne kan hver især sparke fire watt gennem gitteret og er placeret på en mat fod, som vi må indrømme slækker lidt på det samlede luksusindtryk - en poleret krom finish havde været ideelt.

Til gengæld kan højttalernes retning indstilles efter behag i opad- og nedadgående retning.

Den højre satellithøjttaler er udstyret med knapper til at skrue volumen op og ned, men vi ville ønske, Altec havde placeret et jackstik til iPod eller MP3-afspilleren direkte på højttaleren, så vi ikke var tvunget til at famle på bagsiden af subwooferen i tid og utide.

Kvaliteten af knapperne er en anelse tvivlsom og minder os igen om det prisleje, vi aktuelt befinder os i.

Selv samme højttaler sluttes til subwooferen ved hjælp af et tykt kabel, der har en længde på godt og vel 180 centimeter.

Kablet, der forbinder de to satellitter, er til gengæld blot halvanden meter langt. Kabellængden bør stille de fleste tilfredse, selvom vi gerne så, at Altec havde været en anelse mere gavmilde.

I forhold til den højfrekvente lydgengivelse er det ikke til at komme uden om, at Altec Lansing har været i branchen siden 1936.

Du skal rigtigt nok ikke forvente at kunne blæse naboen tilbage til den mørke middelalder, men musik, film og spil bliver gengivet med en klarhed og kvalitet, der imponerer til prisen. Og til mindre sociale sammenkomster er output-effekten alt rigelig.

Lav pris tæller op

Når vi samlet set ender på karakteren fire ud af seks, skyldes det i høj grad prisen. Du kan sagtens finde kraftigere 2.1-højttalersæt, men designmæssigt bliver det svært at finde en tilsvarende køn subwoofer, som du kan have stående fremme uden at modtage bebrejdende blikke fra din bedre halvdel…

Altec Lansing bør arbejde på at perfektionere sættet, men som udgangspunkt er vi klar med en anbefaling - forudsat at budgettet er begrænset, og at lydstyrken rækker til dit musikalske temperament.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere