Artikel top billede

15 ting enhver Windows-bruger bør vide

Hvad enten du er gråsprængt it-veteran eller naiv nybegynder: Her er 15 essentielle fakta og tricks, som du bør kende.

Computerworld News Service: Tror du, at du ved alt om it? Hvis du ikke har fod på hver eneste af disse 15 fakta, vaner og tricks, har du stadig noget at lære om Windows.

1. Undgå at dobbeltklikke på alting. Dobbeltklik bruges til at åbne ting med i Windows. Men det er ikke sådan, du åbner links i din webbrowser, klikker på knapper i dialogbokse eller gør ret meget andet. Hvis du per refleks dobbeltklikker på alting, kan du ved en fejl komme til at drøne lige forbi noget vigtigt eller afsende en formular to gange. Hvis du ikke selv har brug for denne påmindelse, er der en god sandsynlighed for, at du kender nogen, der har.

2. Brug slash og backslash, hvor de hver især hører hjemme. Lad os nu gøre det helt klart: / kaldes slash eller skråstreg, mens \ kaldes backslash. Backslash bruges traditionelt i angivelsen af stier i Windows (såsom C:\Programfiler\), mens slash bruges i angivelsen af webadresser.

3. Gem den helt eksakte fejlmeddelelse. Når din pc går ned, vil den som regel forsøge at fortælle dig hvorfor. Det sker dog ofte med en tekststreng af umiddelbart uforståelige, men helt afgørende, tal og bogstaver. Skriv derfor fejlmeddelelsen ned i sin fulde længde, kopier den og indsæt den i et tekstdokument eller gem et screenshot af den, hvis det er muligt. På den måde kan du senere søge efter fejlmeddelelse på internettet eller give den videre til supportafdelingen. Hvis din pc ikke viste nogen fejlmeddelelse, kan du gå ind i Løsningscenter under System og sikkerhed i Kontrolpanel, hvor du sandsynligvis kan finde fejlmeddelelsen under Vis arkiverede meddelelser.

4. Genopret slettede filer. Når du sletter en fil fra din pc eller dit hukommelseskort, forsvinder den ikke rigtigt fra harddisken. I stedet slettes bare den indeks-information, der fortæller pc'en, hvor filen ligger, hvorefter pc'en vil behandle det område af harddisken, hvor filen ligger, som om det er tomt. Hvis du ved en fejl har slettet noget, kan gratis værktøjer som Recuva hjælpe dig med at finde dine filer igen, så længe det fysiske område på harddisken ikke er blevet overskrevet med nye filer.

5. Rens din harddisk forsvarligt, før du smider din ud. Da din pc ikke uden videre fjerner alle spor af de filer, du sletter, kan du ikke bare formatere din harddisk, før din gamle computer skal smides ud eller sælges. Andre kan jo også anvende værktøjer som Recuva til at finde dine slettede personlige data frem igen. Der findes mange tips og tricks til fuldstændigt at rense en gammel harddisk, men det korte svar er: Brug Darik's Boot And Nuke til at slette din harddisk forsvarligt, så du ikke efterlader personlige data på din gamle pc's harddisk.

Væk med fluebenene

6. Fjern flueben når du installerer. Har du altid ønsket dig en række fuldstændigt værdiløse, overflødige og muligvis skadelige værktøjslinjer i din browser? Nej vel? Så sørg for at fjerne fluebenet ud for de valgmuligheder, du ikke ønsker at benytte dig af, når du installerer programmer og opdateringer.

Mange ellers brugbare programmer giver dig mulighed for at installere søgeværktøjslinjer og andre former for tilføjelser. Nogle af dem er desværre lidt for hjælpsomme, så deres installationsguider er konfigureret til at installere uinviterede tilføjelser, hvis du ikke aktivt fravælger dem.

Ikke alene udgør hver ekstra tilføjelse endnu en ting, din pc skal have kørende, men du har derudover sjældent nogen kontrol over, hvilke data om din browseradfærd de sender videre. De kommer sammen med et andet program, fordi udvikleren af programmet bliver betalt for det, ikke fordi de er særligt brugbare.

Så hold nøje øje med, hvad du siger ja til at installere, før du klikker dig videre. På den måde undgår du, at en installation af et tilfældigt program samtidig ændrer din foretrukne søgemaskine og installerer browsertilføjelser, du hverken har brug for eller bedt om.

7. Pas på vira i Office-dokumenter. Erfarne brugere af Microsoft Office kan benytte sig af programpakkens indbyggede understøttelse af Visual Basic for Applications til at automatisere komplekse handlinger med makroer. Men hackere kan desværre anvende de samme værktøjer til at designe vira, der kan forpurre dit og dine kollegers arbejde. Office er som standard indstillet til at slå alle makroer fra og gøre dig opmærksom på det, hvis et dokument, du åbner, indeholder makroer. Du kan kontrollere denne indstilling i Word ved at vælge Word-indstillinger, Sikkerhedscenter, Indstillinger for Sikkerhedscenter, Indstillinger for makro.

8. Vær skeptisk over for programmer, der "renser" din pc. Programmer, der kommer med vage påstande om at kunne forbedre din pc's ydelse, vil generelt gøre mere skade end gavn (hvis de overhovedet gør noget). Lad derfor være med at bruge penge på disse tvivlsomme programmer. Windows' indbyggede Diskoprydning er rigelig til de fleste brugeres behov og vil med garanti ikke ødelægge noget. Du finder dette indbyggede program i Startmenuen, Alle programmer, Tilbehør, Systemværktøjer.

9. Afinstaller gamle programmer. Hvis du regelmæssigt downloader og installerer nye programmer fra internettet, bør du skabe dig den vane at skære i din samling en gang imellem. Det gør du ved at åbne Programmer og funktioner i Kontrolpanel. Her bliver du præsenteret for en liste over alle dine installerede programmer. Vælg et, du ikke længere bruger, og klik på Fjern for at afinstallere. Jo mindre du har på din pc, desto mindre kan gå galt.

Ryd op og få styr på strømmen

10. Lad ikke spildt væske ødelægge din bærbare. Hvis du holder hovedet koldt, kan du muligvis undgå at miste dine data, og at computerens motherboard brænder af. I stedet for at gå i panik så sluk omgående for computeren og tag batteriet ud. Vent ikke på, at Windows lukker ned. Derefter skal du afmontere alt, der er forbundet til pc'en såsom netværkskabler og USB-enheder, og fjerne alle komponenter, der umiddelbart kan fjernes. Vend den bærbare, så væsken kan løbe ud igen samme vej, den kom ind, men vær forsigtig, så du ikke vender computeren, sådan at væsken trænger dybere ind.

Hvis du kan se væske på overfladen, så dup det af med et viskestykke. Hvis du ikke selv er hjemmevant med at skille din bærbare ad og rense den med specialrensevæske, er det nu, du skal give opgaven videre til en mere it-kyndig person.

11. Skru ned for UAC. Både Windows 7 og Windows Vista har en sikkerhedsfunktion ved navn Kontrol af brugerkonti (User Account Control, UAC), som nedtoner resten af skærmen og viser en dialogboks, hver gang du installerer et program eller ændrer systemindstillingerne. Selvom det kan være brugbart til at fange luskede programmer, der forsøger at installere eller ændre ting, uden du er klar over det, kan det også være til gene. Hvis du bruger Vista, så brug TweakUAC til at gøre denne sikkerhedsfunktion mindre påtrængende uden at slå den helt fra. Hvis du bruger Windows 7, er standardindstillingen ikke nær så irriterende som i Vista, men det kan godt anbefales at gå ind i Indstillinger for Kontrol af brugerkonti under Brugerkonti i Kontrolpanel og her sætte den til den næstnederste indstilling, så Kontrol af brugerkonti stadig advarer dig - dog uden at nedtone skærmen.

12. Anvend ikke en administrationskonto til almindelig brug. Mange pc-brugere er vant til at anvende en administrationskonto til almindelig brug - især i Windows XP. Det kan spare dig for at være nødt til at logge ind og ud, når du skal installere nye programmer eller foretage andre systemændringer, men det efterlader dig også langt mere sårbar over for vira og anden malware, så lad være.

13. Undgå kategorivisning i Kontrolpanel. Kontrolpanelets kategorivisning kan være brugbar, hvis de mange forskellige ikoner afskrækker dig, men det kan også gøre det sværere at finde, hvad du leder efter. Særligt hvis du følger detaljerede instruktioner, der henviser til navne på specifikke funktioner i Kontrolpanelet. Vælg i stedet Klassisk visning til venstre (i Vista) eller Store ikoner øverst til højre (i Windows 7), så har du fri adgang til samtlige af Kontrolpanelets funktioner.

14. Ryd op i ikonerne i meddelelsesområdet. Programmer parkerer ofte sig selv i meddelelsesområdet på proceslinjen (det er rækken af ikoner allernederst til højre på skærmen) og fortsætter med at være åbne, måske uden du er klar over det. Ryd op her fra tid til anden. Det gør du ved at tilpasse Ikoner i meddelelsesområdet under Kontrolpanelet. Din RAM vil takke dig.

15. Få styr på strømmen. Hvis du anvender en bærbar, har du brug for at vide, hvordan du ændrer indstillingerne for strømstyring, så din computer ikke ødsler med strømmen, når du har brug for at spare på den, så den ikke kravler af sted, når du har brug for hastighed og så den ikke pludselig går i slumretilstand, når du for eksempel er ved at vise en præsentation.

Åben Strømstyring under Kontrolpanel. Her kan du vælge mellem adskillige strømstyringsplaner med forskellige konfigurationer, til når du har adgang til et strømstik eller når du er på farten. Du kan også oprette din egen tilpassede strømstyringsplan. For at ændre i konfigurationerne vælger du Skift indstillinger for plan, hvor du i detaljer kan indstille valgmuligheder for batteri, Wi-Fi, grafikkort med mere.

Oversat af Thomas Bøndergaard




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering