Flerkernechip sætter hastighedsrekord

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 17. august 2007.


rekord Sun Micro-systems nyeste single chip mikroprocessor debuterer med
rekordspecifikationer.

T2 med det tidligere kodenavn Niagara II er Suns nyeste udspil på single-chip-mikroprocessor-markedet. T2 overhaler multikerne-konkurrenten Power6 fra IBM. Den nye processor har otte kerner, og ifølge virksomhedens egne målinger overgår den samtlige andre lignende CPU'er.
Benchmarkdata på 78,3 SPECint_rate_base2006 og 62,3 SPECfp_rate_base2006 ligger ydelsesmæssigt et pænt stykke over ærkerivalen IBM's sammenlignelige data for både Power6- og Xeon 5355.
Chippen har en klokfrekvens på 1,4 GHz, er baseret på 65 nm-teknologi og bliver produceret af Texas Instruments. Med en nominel effekt på 95 watt er strømforbruget moderat. Databåndbredden på chippens fire kanaler er bedre end 60 GB/s.
T2 arbejder parallelt med otte tråde, som kan håndteres med stor finkornethed. Chippen indeholder understøttelse for op til 64 parallelle tråde. Den fælles L2-cache er på fire MB.
En af de indbyggede funktioner, som gør processoren oplagt til webserverbrug er en indbygget, hardwarebaseret krypterings-engine for hver af processorens otte kerner.
Krypterings-motoren kan håndtere alle udbredte krypteringsalgoritmer. Ydermere er der en tilfældighedsgenerator til nøglegenerering indbygget, som kan anvendes til de hurtige Monte Carlo-algoritmer, som bruger statistiske metoder til problemløsning baseret på tilfældigt genererede tal og sandsynlighedsberegning.
Sun oplyser ikke konkrete benchmark-målinger på krypteringsfunktionerne, men vurderer, at de er omkring ti gange hurtigere end konkurrenters processorer. Krypteringsfunktionerne i chippen er op til 17 gange hurtigere end specialiserede indstikskort med samme funktioner.

Åben processor
De første sendinger T2-baserede systemer kommer om cirka en måned. Sun tilbyder også at levere til OEM-kunder, som ønsker at sælge systemerne under eget brand.
Sun arbejder på næste generation af processoren med kodenavnet Victoria Falls, som har planlagt debut næste år som en dual-socket version. Sun vil offentliggøre detaljerede specifikationer for T2-kernen for nogle få hardware-udviklere.

OriginalModTime: 20-08-2007 13:47:03




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere