Sun: Microsoft er en bølle

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. juni 2007.


Det er et knæfald for Microsofts markeds­dominans, hvis det offentlige Danmark skal tvinges til at anvende OpenXML, mener Simon Phipps, Sun Microsystems ansvarlige for virksomhedens open source-strategi.

"Det er karakteristisk for Microsoft, at virksomhedens verdenssyn kun strækker sig til egne produkter, derfor betyder interoperabilitet for Microsoft, at de har bygget en tunnel, som lader brugerne komme ind i deres verden."
Sådan karakteriserede Simon Phipps Microsofts åbne dokumentstandard, da Computerworld for nylig mødte ham under Sun Microsystems Java­udviklerkonference i San Francisco, USA.

Er Microsofts OpenXML reelt et åbent format?
"Hvis du med åben mener et fuldt dokumenteret format, så ja. Formatet er beskrevet på 6.000 sider. Men der er masser i af ting i specifikationen, der er baseret på den antagelse, at du kører Windows. Især med Windows Vista og alle det nye operativsystems indbyggede ubehageligheder I form af digital rettighedshåndtering vil det være utrolig svært at implementere OpenXML for eksterne udviklere. Så jeg mener ikke, Microsofts format er åbent i den forstand, at enhver på Linux- eller Solaris-platformen vil være i stand til at implementere OpenXML. Bare se på Microsofts egne problemer med at levere formatet til Apple-computere".

Giver det mening, hvis den offentlige sektor i Danmark fremover skal håndtere to åbne dokumentformater - OpenXML og ODF?
"Det er en oplagt latterlig ting at gøre, men det er også en klart pragmatisk nødvendighed for den danske offentlige sektor. Årsagen er, at det danske marked allerede er så låst til Microsoft Office, at det er meget vanskeligt at fravælge et format, som allerede bliver anvendt. Ved på den anden side at have fleksibilitet i form af frit leverandørvalg i Danmark i hele infrastrukturen og på de enkelte pc'er, ville det sende et klart signal til Microsoft om, at virksomheden ikke er den eneste leverandør, som det offentlige vil samarbejde med".

Men når Sun nu udvikler et plug­in, som tillader at gemme i ODF-format fra Word, og Novell arbejder på en plugin, som gemmer i OpenXML fra OpenOffice, hvad er så problemet?
"Problemet er, at ingen af de mekanismer fungerer ved round tripping (Når dokumenter udveksles, ændres og gemmes i flere omgange i forskellige formater, red.)".

Så hvor tror du, at den igangværende strid om de åbne dokumentformater ender?
"Den strid har været der lige siden firserne. Jeg var dengang involveret i OSI-standardiseringsarbejdet og X400. Og jeg så, hvordan den slags arbejde fungerede. Sandheden er, at hver eneste gang du skaber et system, så skaber du også det spil, som anvender det. Hvis vi formaliserer regler for, hvordan markedet skal fungere, så vil skruppelløse aktører som altid finde veje at udnytte det uretmæssigt på til egen fordel. Det, som der gerne skal komme ud af det aktuelle forløb, er et konstant fokus og en konstant lydhørhed, som skal opretholde konkurrencen på markedet. Standarder alene garanterer ikke frihed. Lige nu giver open source-implementationer af åbne standarder den største frihed for brugerne. Jeg vil kraftigt anbefale det danske folk at insistere på, at det, man standardiserer på, er en åben standard, som er implementeret flere gange som open source. Hvis der ikke er en velfungerende open source-baseret implementation af standarden, så flygt fra den."

OriginalModTime: 01-06-2007 09:28:43




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere