Manden bag Java

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 1. juni 2007.


programmering James Gosling fra Sun Micro-systems er skaberen af et af de mest udbredte moderne programmeringssprog Java, som så dagens lys for 13 år siden.

Han er afslappet og lavmælt. Han designer sine egne T-shirts - ofte med science fiction-motiver -og så er han en oplagt eksponent for Sun Microsystems, firmaet med it-branchens mest afslappede tøjstil. James Gosling er vice president, leder af Java-udviklingsafdelingen og forsker i Sun Microsystems.
Da CTO's udsendte møder James Gosling under årets JavaOne-udviklerkonference i San Francisco, er der én ting, som tænder gløden i James Goslings øjne og får munden til at smile bag det grånende skæg. Det har nu vokset sig fuldt efter Java-skaberen for første gang i sit 52-årige liv klippede det af i oktober i forbindelse med en operation.
"Jeg glæder mig til den afsluttende hovedtale på konferencen, hvor jeg skal demonstrere en hel masse Java-drevne enheder. Du kommer til at se alt fra helikopter, miniubåd og en ny autonom robot, som du kan programmere selv," smiler han.

Star Trek bliver levendegjort
Aftenen forinden har en af Suns pr-folk forklaret, hvordan det holdt hårdt at få James Gosling overtalt til at droppe ideen om, at han skulle lægge sig ned på scenen, mens Java-helikopteren skulle flyve over hans hvælvede mave - det var simpelthen for farligt.
Men hvordan med programmeringssproget Java. Da James Gosling designede Java for 13 år siden sammen med en snæver kreds af medarbejdere, havde han så forudset, at det ville udvikle sig til at blive et universelt programmeringssprog anvendt af over 10 millioner udviklere?
"Det er en af de mærkelige ting, som rummer et både og svar. Dengang sad vi faktisk i en rundkreds og spekulerede på, hvad folk måtte have lyst til at bruge Java til en gang i fremtiden. Vi vidste, at Java ville kunne bruges i indlejrede enheder, mobiltelefoner og fremtidens internetbaserede tv-systemer," husker han.
Java-opfinderen tilskriver den oprindelige vision for Java-sprogets anvendelser, at basale elementer som
Moores lov om udviklingen af den beregningskraft, der er til rådighed, på mange måder gør det relativt nemt at spå om it-verdenens fremtid.
"Vi gjorde et ret godt job i retning af at gætte på, hvor vi var på vej hen. Overraskelsen for mig var ikke så meget at finde ud af, at folk kunne gøre ting med Java, men at de faktisk gjorde det. Øvelsen for os tilbage i 1994, da vi udviklede Java, var som at skrive en science fictionbog. Og de følgende år har været som at se en Star Trek-episode blive levendegjort. På den måde er udviklingen meget mærkelig, og det er alligevel overraskende at se Java-kode blive brugt så udbredt. Til alt fra sociale netværk Myspace, i mobiltelefoner og til Java-applikationer hos Nasdaq-børsen, som kan udføre 152.000 transaktioner pr. sekund. Yikes. Det er en utrolig hastighed, som forbløffer mig," siger James Gosling.
Et af dette års Java-nyheder på
JavaOne-konferencen var Java FX-script. Men James Gosling var ikke en del af udviklingsteamet.
"Jeg var overhovedet ikke involveret. Chris Oliver (udvikler i Java-udviklingsteamet, red.) har stort set lavet scripting-sproget. Men jeg har promoveret det, og er stadig en af drivkræfterne bag Real-Time Java, der, som navnet siger, er beregnet til realtidssystemer, som den helikopter, vi viser frem," siger han.

Konkurrencen fra Ruby
Programmeringssproget Java har i de senere år fået en del konkurrence fra andre sprog som Php, Perl og Ruby. James Gosling afviser dog, at Sun skulle have et behov for at komme med et alternativ til disse sprog, som han karakteriserer som scripting-sprog med begrænset anvendelsesområde.
"Alle scriptingsprog er fokuseret på at generere websider, men der er meget mere i programmeringsverdenen end det. Så skal Sun opfinde atter et scriptingsprog til at generere websider? Det mener jeg absolut ikke," siger James Gosling.
Han fremhæver, at alle scriptingsprog i princippet kan køre på en Java Virtual Machine (JVM).
"Et eksempel er Jruby, som faktisk er hurtigere end den originale Ruby. Så får du det bedste fra begge verdener. Det er cool at hoste scripting-sprog på Java VM. Ruby er i øjeblikket to til tre år bagud i forhold til afviklingshastigheden i Java. For mig er det mere interessant at tænke på scripting i andre domæner end til websider. Vi skal tænke bredt. Det første scriptingsprog, jeg lavede, drejede sig for eksempel om at kontrollere en satellit-jordstation for 25 år siden," siger James Gosling.

Hvem vil gafle Java
Java har været på vej til at blive open source i mange år. Men nu bliver det en realitet senere på året, hvor Java frigives under GPL-licens.
Den lange vej mod open source forklarer James Gosling med overvejelser om, hvad der er de bedste licensregler. Men undervejs har Sun også været bekymret over risikoen for, at Java skulle udvikle sig til en række indbyrdes inkompatible versioner - den såkaldte forking, der sker, når flere parter insisterer på at udvikle hver sin udgave af et open source-produkt.
"Vi er ikke længere så bekymrede over at miste kontrollen. Men det er vigtigt, at Java fortsætter med at være et dynamisk og velfungerende værktøj på tværs af platforme. Og der deler vi heldigvis interesse med udviklerne,"siger han.
James Gosling bekræfter, at der tidligere er forekommet forsøg på forking af Java.
"Virksomheder, der har forsøgt at forke Java, har generelt ikke haft held med det, fordi udviklercommunitiet værdsætter interoperabilitet og konsistens. HP forsøgte at forke vores Java, og vi har oplevet det med Microsoft. Derfor var vi så tøvende med at gøre Java open source. Selvom vi har offentliggjort kildekoderne siden dag et. Men også open source-verdenen er ofte kaotisk. Java-udviklere vil gerne bygge robuste højtydende applikationer. Alt, hvad vi sender ud, bliver mission critial. Hvis nogen vil forke det nu, tvivler jeg på, at det lykkes," siger han.

Ingen dans på roser
James Gosling gyser synligt ved tanken om de mange overvejelser, der gik forud for beslutningen om at vælge GPL-licensen for Java.
"Et af problemerne med open source-communitiet er, at det netop ikke er et stort community. En af de ting, der deler vandene, er hvilke licenser, der bør anvendes. Det var en af de ting, som var rigtig svære for os at beslutte, da vi blev open source," siger James Gosling.
Han bekræfter, at det har været højdramatisk at tage licens-beslutningen:
"Hvilken licens skulle vi vælge? Apache-udviklerne hader GPL. Og GPL-tilhængere hader Apachelicensen. Hvis man begrænser sig til de to licenser, er der intet valg, der ikke gør nogen sure. Vi analyserede og endte med GPL som den mest communityvenlige. Det har Apachefolkene stadig ikke tilgivet os. Vi vil ikke slås med nogen, men vi kan ikke gøre alle glade. Livet er en række valg," konstaterer James Gosling.
Han understreger, at han altid har været temmelig glad for open source og håbede at gøre Java-kildekoden tilgængeligt som open source langt tidligere, end det blev tilfældet.

Nervøsiten er væk
James Gosling er fortrøstningfuld med hensyn til fremtiden for Java.
"Når jeg tænker tilbage på starten af Java, så må jeg sige, at for noget, der blev skruet sammen på fem uger, så endte det med at blive et temmelig godt produkt," smiler han.
Nu er Java meget mere etableret - der er 10 millioner Java-downloads om ugen og seks millioner udviklere på verdensplan. Og alle collegekids mestrer Java. Det er nærmest skræmmende, at alle de fyre, som min datter i college dater, har en Java-bog. Det er god dækning. Vi har en stor fremtid for Java," vurderer James Gosling.

Boks:
Blå it-bog
James A. Gosling er født i 1955 i Calgary, Canada. Han er en berømt softwareudvikler, som er mest kendt for at have opfundet Java-programmeringssproget, som han stadig leder udviklingen af hos Sun Microsystems.

James Gosling udviklede i begyndelsen af firserne en udgave af emcs (gosmacs) og havde, inden han blev ansat hos Sun, bygget en multiprocessor-
udgave af Unix og adskillige compilere og e-mail-systemer.

Han lavede det oprindelige design af program-
meringssproget Java i 1994 og implementerede den oprindelige compiler og virtuelle maskine.
Senest har han bidraget til specifikationen af real-Time Java.

Han er forsker i Suns udviklingslaboratorier, hvor hans primære interesse er udviklingsværktøjer til software.

Billedtekst:
Far "I bagklogskabens lys er der er da mange ting, jeg vill have gjort anderledes, hvis jeg havde haft uendelige ressourcer til at udvikle Java tilbage i 1992. Men jeg synes resultatet endte med at være temmelig godt," konstaterer Javas far, James Gosling fra Sun Microsystems.
Foto: Charlotte Fiorito, Sun

OriginalModTime: 01-06-2007 11:33:48




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere