Projektkulturen mangler ledelse

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. juni 2007.


Efter et år med ny struktur, mission og vision bød årsmødet i Dansk IT blandt andet på en opsang om at tage ledelsen af den hastigt voksende projektkultur alvorligt.

I den projektdrevne virksomhed er ledelsens opgave først og fremmest at sikre og fastholde forandringen i stedet for primært at fokusere på driften. Visionen stammer fra analysehuset Gartners katalog over de digitale makrotendenser, der langsomt er på vej i erhvervslivet.
Gartner definerer selv en digital makrotendens i erhvervslivet som en dyb og langvarig ændring af forretningen. Den enten skyldes eller får yderligere moment fra informationsteknologi; ændringer, der skaber opbrud i traditionelle markedsmønstre og fører til ændringer af virksomhedens produkter eller service.
Med andre ord en voldsom innovation og forandring med teknologien som hjælper.
Udviklingen mod den produktdrevne virksomhed kan aflæses af den stadigt stigende anvendelse af projektorganisering overalt i erhvervslivet.
Men netop i projektarbejdet er virksomhedernes it- og ­udviklingsafdelinger ofte i førerfeltet og burde kunne øse af erfaringerne.
Men der er et klart mis­forhold mellem mængden af projekter i danske virksomheder og organisering samt ledelse af projektkulturen.
Det mener Jan Madsen, der på vegne af Fagrådet for Program- og projektledelse i Dansk IT i går på foreningens årsmøde skulle give en opsang om at gøre noget ved den manglende ledelse af projektkulturen. Indlægget var programsat til efter redaktionens slutning torsdag. Men Computerworld talte med Jan Madsen og fagrådets formand Nicolai Schiørring, mens de stadig var i gang med at lave fagrådets indlæg til årsmødet.
Halvdelen halter
Både Jan Madsen og Nicolai Schiørring er som henholdsvis privatpraktiserende konsulent i Via Tempo og projektleder i Københavns Lufthavne erfarne herrer i arbejdet med organisering og håndtering af projekter.
Og på baggrund af en såkaldt Quick Poll fra foråret konkluderer de, at op mod halvdelen af de større virksomheder i Danmark har masser af projekter, men ikke organiserer projekterne optimalt. Fagrådets Quick Poll bestod af 16 spørgsmål og blev lavet i forbindelse med den konference, som ­rådet holdt i marts. Her diskuterede deltagere fra 30 større danske virksomheder og offentlige organisationer deres erfaringer med organisering og styring af projektporteføljer og projektprogrammer, samt hvornår de har succes med den efterfølgende forankring i hverdagen, så virksomheden får det forventede udbytte af investeringen i teknologiprojekterne.
"Det er klart, at deltagerne på sådan en konference er særligt interesserede," siger Jan Madsen. Men netop derfor er resultaterne så meget desto mere interessante for fagrådets medlemmer.
"To tredjedele af deltagerne siger, at der er fælles forståelse og begreber om portefølje-, program- og projektstyring i virksomheden. De mener, der er systematisk organisering og sammenhæng mellem portefølje, mål og strategier. Men samtidig er det kun halvdelen, der mener, at det er klart, hvordan midler og ressourcer prioriteres til projekter og programmer i virksomhederne," siger Jan Madsen.
Gode intentioner
Han mener, at den lille uvidenskabelige undersøgelse meget godt illustrerer det gab, han oplever i hverdagen som konsulent. Intentionerne om at håndtere de mange projekter optimalt er klart til stede, men mangler den rette eksekvering.
"Et andet ømt punkt er overgangen fra projekt til drift. To tredjedele af de godt 30 deltagere på fagrådets konference sagde, at både forretning og it er godt involveret i projekterne. Men mere end halvdelen mener, at der er problemer, når projekterne skal overgå fra projekt til drift i hverdagen. Og to tredjedele mener, at involveringen af driftsorganisa­tionen kan gøres bedre," siger Jan Madsen.
"Løsningerne ligger klart i arbejdet med og ledelsen af projektorganisationen og herunder øget brugerinddragelse. Men værktøjerne skal kalibreres i forhold til den enkelte virksomheds situation og formåen. Og hvor banalt det end lyder, så viser stikprøven, at der er brug for arbejdet i fag­rådet," uddyber han.
It-fagligt aftryk
Fagrådet for Program- og projektledelse var et af de syv fagråd, som blev tilbage, da Dansk IT tunede sin organisation forud for årsmødet i 2006.
Med en ny organisation, struktur, mission og vision ønskede foreningen på den ene side at professionalisere arbejdet i organisationen og på den anden at tiltrække flere frivillige it-professionelle gennem et stærkere it-fagligt aftryk.
De otte medlemmer af Fagrådet for Program- og projekt­ledelse er alle frivillige it-­professionelle med en aktiv erhvervskarriere. Derfor bevæger arbejdet sig da også stille og roligt. Forårets konference har været en milepæl for arbejdet i fagrådet, som er første skridt i arbejdet mod at få fyret op under ledelelsesarbejdet i projektkulturen.
"Danmark skal leve af innova­tion, og innovation foregår inden for rammerne af projekter. Derfor bliver program- og ­porteføljeledelse fremover en nøglekompetence for alle os projektmennesker," siger Jan Madsen.
"I fagrådet ønsker vi i fremtiden at få sat fokus på disse kompetencer. Det er ikke nok at gøre tingene rigtigt. Vi skal også gøre de rigtige ting og dermed kunne starte og lukke projekter ud fra den rigtige forudsætning," siger han.
Jan Madsen understreger, at analogien med at sammenligne it og strøm er god. Lige som strøm bliver it et stadigt mere usynligt grundvilkår i hverdagen. Men forskellen er ifølge Jan Madsen, at it ikke er mere modent, end at det stadig kan gøre en forskel, hvor god man er til at udvikle, implementere og bruge den, siger han.

Boks:
Fagråd i Dansk IT
Fagrådet for Program og projektledelse er et af Dansk IT's syv fagråd.

Fagrådene er det politikskabende fundamenent under den 49 år gamle organisation for it-professionelle.

De syv fagråd er:

Forretningssystemer
HR
IT Governance og Management
IT Operations
IT og Jura
IT-sikkerhed
Program- og projektledelse

OriginalModTime: 01-06-2007 10:15:00




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere