Work-life-balance - individuelt ansvar eller ledelsens ansvar?

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld Executive d. 18. maj 2007.


Balancen mellem familie- og arbejdsliv er i fokus i en ny rapport. Ledelsen har et stort ansvar for, at hverdagen balancerer.
Work-life-balance er for alvor kommet på dagsordenen med den nye rapport "Chance for Balance" fra regeringens Familie- og Arbejdslivskommission. Ifølge rapporten har 900.000 danskere ofte svært ved at få familie- og arbejds­liv til at hænge sammen. Det resulterer i stress og dårlig samvittighed. Det er der ifølge kommissionen heldigvis gode muligheder for at gøre noget ved, og rapporten leverer 31 konkrete anbefalinger, hvoraf nogle har mere "punch" end andre, og hvor man i enkelte tilfælde må spørge sig selv, om forslagene ligefrem vil gøre det danske arbejdsmarked mindre fleksibelt.
En del af anbefalingerne er rettet mod virksomhedens ­ledelse. Og det er rimeligt nok. Work-life-balance er en afgørende konkurrence­parameter. På grund af topskatten har det kun til en vis grænse effekt at skrue på lønnings-skruen. Derfor bliver stadig flere ansatte opmærksomme på, om arbejdspladsen er fleksibel i forhold til familien.

Vi bruger en stor del af vores liv på at arbejde. Selvom meget af arbejdet er reguleret gennem overenskomster, så påvirker det os også uden for de formelle rammer som tid og sted. Det kan være, når vi har en vigtig sag eller opgave, hvor det ikke er muligt at koble tankerne fra, selvom arbejds­dagen officielt er slut. Det kan være måltal eller deadlines, man har svært ved at nå, omstillings­projekter eller andre aktiviteter, der har konsekvenser for vores hverdag.
Det stiller krav til lederne. Det er i krydsfeltet mellem kunder, kolleger og ledelsen, at nogle ansatte henter ­inspiration, udvikling og livsglæde, mens andre oplever ­belastning, dræning af energi og negativ påvirkning af ­familie- eller fritidslivet.
En "god work-life-balance" kræver empati og ind­levelses­evne af lederen i forhold til medarbejdernes ­individuelle behov for at tilgodese familielivet. Lederen skal sætte realistiske deadlines og rammer for kvaliteten af ­opgave­løsningen samt give reel sparring i forhold til at prioritere opgaverne, når det er nødvendigt. Ledelsen skal sikre sig, at det er muligt at løse opgaverne inden for en ­rimelig arbejdstid og i en rimelig kvalitet.

En god og effektiv måde at vurdere, om den daglige ledelsesopgave varetages på en fornuftig og balancevenlig måde, er at spørge medarbejderne, om den nærmeste leder tager hensyn til balancen mellem familie- og arbejds­livet. Man kan eksempelvis skabe direkte incitamenter ved at gøre ledelsens bonus afhængig af en årlig klimamåling, hvor temaer som trivsel og balance mellem arbejdsliv og privatliv indgår. Der er imidlertid få danske arbejdspladser, der tænker i disse baner.

Familierne og de ansatte har naturligvis også selv et ansvar for at få hverdagen til at hænge sammen. Det er ikke udelukkende "andres", samfundets eller ledelsens opgave og ansvar. Ønsker man i en længere periode at tilgodese sin familie og fritid mere, vil det naturligvis have konsekvenser for ens karriere. Men virksomheden og samfundet har pligt til at levere ordentlige rammer, så man kan få et godt og respekteret arbejdsliv, samtidig med at man vælger at prioritere livet uden for arbejdspladsen højt.

Familie- og Arbejdslivskommissionen:
familieogarbejdsliv.dk

Lars Goldschmidt er administrerende direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

OriginalModTime: 10-05-2007 13:18:46




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere