Kendte værktøjer fremmer innovation

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. maj 2007.


Skal man tro nogle af verdens førende it-eksperter, er det slet ikke raketvidenskab at skrue en innovativ it-afdeling sammen.
Ifølge eksperterne hos Cutter Consortium, en amerikansk videnbank bestående af - ifølge iagttagere - visionære it-tænkere, handler det om at spille på kendte strenge. Værktøjerne findes allerede. I sig selv er de ingen mirakelkur, men skrues de fornuftigt sammen, er der en god chance for, at det lykkes, viser erfaringerne.
Lad os se lidt nærmere på nogle af værktøjerne. Det første er enterprise architecture.
Arkitektur er et kendt fænomen i it-verdenen. Men eksemplerne på en god forening af selve forretningsarkitekturen og it-arkitekturen er der længere imellem, fortæller Mike Rosen, arkitekturekspert hos Cutter Consortium. Han mener, at en dårlig arkitektur forhindrer virksomhederne i at være adrætte og innovative.
"Vi ser mange fine arkitektur-projekter, og de fungerer godt i it-afdelingen, men de er ikke skruet sammen på forretningens præmisser. Dermed mister mange muligheden for at reagere hurtigt, fordi systemarkitekturen ikke ligner virksomhedens arkitektur," siger han.
Ifølge hans kollega Jeroen van Tyn ligger mulighederne for it-understøttet innovation netop i en optimal arkitektur.
"Det giver it-afdelingen et billede af, hvor der kan påvirkes for at skabe værdi," siger Jeroen van Tyn.
Spagetti-struktur
Det kan blive ret problematisk, hvis it-arkitekturen ikke stemmer overens med virksomhedens arkitektur. Hvis et ikke-kerneforretningsområde it-mæssigt er spundet sammen med kerneforretningen i en spagetti-struktur, kan det pludselig blive meget svært og koste mange it-kræfter at vikle sig ud af it-strukturen, hvis forretningen en dag beslutter sig for at sælge divisionen fra eller outsource den.
I virkeligheden sætter virksomhederne sig selv i en alvor risiko, hvis de to verdener ikke er forenet. Muligheden for at handle agilt og innovativt kvæles i teknologisk rod.
Agiliten og muligheden for at virksomhederne kan agere hurtigt bør også præge udviklingen af de nye it-applika-tioner.
"I dag er der brug for små systemer, der kan skabes hurtigt, og som giver stor værdi. Og da det ikke handler om it-understøttelse af kendte processer, men om udvikling af teknologier til at løse uforudsete behov, er agil udvikling løsningen," siger den tyske konsulent, Jens Coldewey.
Lær af fejlene
Agil udvikling handler om at udvikle et it-system igennem mange iterationer - ofte uden at kende slutproduktet, som dermed kan ende med at blive endog meget innovativt, fordi de små iterationer åbenbarer nye muligheder. Men det handler også om at evne at trække stikket i tide, så projektet ikke løber løbsk.
Et tredje værktøj, som virksomhederne bør blive mere bevidste om, er udnyttelsen af blogs og muligvis selv skabe et rum, hvor brugerne kan diskutere i et netværk.
Dygtig ledelse
Men selv om der findes ganske gode teknologiske muligheder, bør fundamentet ifølge eksperterne være dygtig ledelse.
En af mulighederne er at skabe gode, velfungerende teams, der sprudler af idéer. Men kravet er ifølge Rogelio Oliva fra Mays Business School investeringer og prioriteringer.
"En virksomhed er nødt til at allokere penge til innovationen - også i it-afdelingen. Hvis ikke det sker, vil it-afdelingen fortsætte med at jagte de projekter, der giver den nemmeste og hurtigste return on investment," siger han.
Det handler altså om evnen til at risikere, at projektet ikke lykkes.
Kulturen er også vigtig. Eksempelvis skal der skabes en kultur, der gør det legitimt at fejle. Det er en vanskelig kunst, mener den engelske professor Paul Robertson, der i 34 år var leder af den inden for musikkredse anerkendte Medici Quartet.
"I vores jagt på perfektionisme er det så uhøre svært at tillade fejl," siger han.
Alligevel er det fejl og unøjagtigheder, der ligger bag nogle af verdens førende kunstnere, vurderer han.
Han nævner blandt andet violinisten Jascha Heifitz, som spillede fantastisk. Ingen kunne gøre ham kunsten efter. Men slowmotion-analyser af hans greb på violinen viste, at han hele tiden med fingrene skabte små unøjagtigheder. Ikke perfekt violinspil i klassisk forstand. Men det var netop det, der gjorde ham stor.

OriginalModTime: 10-05-2007 14:28:19




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere