Virtualisering på vej ud af datacentret

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 3. maj 2007.


gennembrud Igennem 40 år har virtualiseringsteknologien haft sit liv i serverrum og datacentre. Nu er mange virksomheder begyndt at bruge virtualisering på almindelige desktop-pc'er, og det gør livet meget nemmere for it-afdelingen.

De seneste år har virtualisering været et af de hotte-ste emner, når it-chefer mødes ved vandkøleren. Fordelene ved at konsolidere virksomhedens servere på virtuelle maskiner er nemlig rigtig mange.
Faktisk så mange, at analysehuset Gartner anslår, at op imod 90 procent af USA's største virksomheder inden udgangen af 2008 vil udnytte virtualiseringsteknologi i datacentret.
Selvom det primært har været i datacentret, at man har brugt de virtuelle maskiner, stopper fordelene ikke der. Det er virksomheder og udviklere så småt ved at få øjnene op for, og softwaren er godt i gang med at vokse ud af serverrummene og ind på almindelige desktop-pc'er.

Mindre vedligeholdelse
Her er teknologien med til at gøre livet nemmere for it-afdelingen, der blandt andet kan spare arbejdstid ved at udnytte, at programmer ikke behøver være installeret på den enkelte maskine, men i stedet kan afvikles direkte fra serveren. Det betyder, at når et program bliver opdateret, er det kun nødvendigt at installere opdateringen på serveren frem for på alle de maskiner, hvor programmet bliver brugt.
Virtualiseringsteknologien favner ikke bare servere men også egentlige desktopmaskiner. Hvis en virksomhed tager skridtet fuldt ud, kan
de traditionelle kontor-pc'er helt blive erstattet af tynde klienter, der henter al software fra virksomhedens centrale server. Det betyder ikke alene mindre vedligeholdelse for it-afdelingen, men også en drastisk nedsætning af energiforbruget. En tynd klient bruger nemlig kun en brøkdel af den energi, der normalt skal til for at holde en kontor-pc kørende.

Danmark halter efter
Derfor er interessen blandt virksomheder netop nu stor for virtualisering på desktop-maskiner fra både brugere og udviklere. Det har de mærket hos VMware, der er verdens største udvikler af software til virtualisering.
Allerede for to-tre år siden begyndte kunderne at eksperimentere med virtualisering på desktopmaskiner, fortæller senior systems engineer hos VMware i Norden, Robin Prudholm.
På det tidspunkt havde VMware endnu ikke selv tænkt den tanke, men selskabet kunne lide, hvad det så. Det førte til samarbejdet Virtual Desktop Infrastructure Alliance (VDI), hvis mål er at udvikle og udbrede brugen af virtuelle desktops og desktopapplikationer. Med i alliancen er blandt andre IBM, HP og Sun.
Men selvom nye måder at bruge virtualisering på vinder indpas verden over, er det dog hovedsageligt i amerikanske virksomheder. Det er endnu ikke en tendens, der er nået til Danmark.
"Skandinaver plejer at være uhyggelig teknologiparate. Vi så med virtualisering, at danskere og skandinaver er mere fremme i skoene, når det gælder om at prøve noget nyt, men det lader til på at være omvendt med virtualisering på desktopsiden. Der er man meget konservativt tænkende i Norden," siger Robin Prudholm.
Han vurderer, at kun få danske virksomheder i dag benytter sig af virtualiseringsteknologi på desktopmaskinerne, og de der gør, bruger det typisk i forbindelse med udvikling og offshoring. Så kan man rykke sin udvikling til Indien, men beholde sine maskiner i København.
"Så ligger data i Danmark, men udviklerne sidder i Indien og tilslutter sig virksomhedens maskiner med en remote desktopbroker. Det har vi set flere steder," fortæller Robin Prudholm.

Boks: Hvad er virtualisering?
Virtualisering er en gammel teknologi, der har rødder helt tilbage til 1960'
ernes mainframe-computere. Op igennem 1990'erne spredte den sig som en steppebrand gennem serverrum og datacentre.

En fordel ved virtualisering er, at antallet af fysiske servere kan sænkes dramatisk. Det sker ved at "snyde" softwaren til at tro, at den bliver afviklet på sin egen dedikerede maskine. Men i virkeligheden kan eksempelvis flere styresystemer køre sam-tidig på den samme hardware.

Ved at bruge virtualiseringssoftware på desktop-maskiner kan man afvikle programmer fra en server uden at have dem installeret på maskinen, der fysisk står under skrivebordet.

Billedetekst: parathed Selvom danskerne generelt er meget teknologiparate, er virtuelle desktop-maskiner endnu ikke udbredt i Danmark, siger Robin Prudholm senior systems engineer, VMware i Norden.

OriginalModTime: 03-05-2007 14:13:59




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere