Computerworld spørger:Hvad er vigtigt hos en it-leverandør - og hvem gør det rigtigt? Deltag og vind B&O-udstyr.

Udbydere og kunder går fejl af hinanden

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. april 2007.


Offentlige it-udbud er for uigennemskuelige for tilbudsgiverne, konkluderer specialegruppe på IT-Universitetet.

En udbudsrunde på et delprojekt under de elektroniske patientjournaler (EPJ) i Hovedstadens Sygehusfællesskab kom under en luppen hos en specialegruppe på IT-Universitetet i København.
Specialegruppen fandt flere faktorer, der gør både udbudsprocessen og tilbudsgivningen til en bøvlet affærer. Det er et område, som ikke før et blevet studeret, fortæller Lars Holmquist, der var med til at skrive specialet sammen med Trine Lavlund og Mathias M. Hansen.
"Offentlige udbud afvikles under strenge regler, og der stilles store krav til kundens kravspecifikation. Der findes en del viden om, hvordan man som kunde konstruerer en god kravspecifikation. Men der eksisterer ikke megen viden om, hvordan tilbudsgiverne opfatter kundens kravspecifikation, som de udarbejder deres tilbud på baggrund af," siger Lars Holmquist.
Hovedstadens Sygehusfællesskab havde valgt at bruge en såkaldt begrænset udbudsmodel. I den model er tilbudsgiverne prækvalificerede, altså udvalgt på forhånd. Det er en udbudsform, hvor kunde og tilbudsgiver ikke har lov til at tale med hinanden. Her er man forpligtet til at levere en kravspecifikation med meget præcise indholdspunkter. Ud fra den kan tilbudsgiverne afgive et skriftligt tilbud.
Det kan være svært for tilbudsgiverne at afgive et passende tilbud, hvis udbuddet ikke fuldt ud har redegjort for alle krav og hensyn forklarer Lars Holmquist.
Juridiske klemmer
"Da Hovedstadens Sygehusfællesskab nedsatte gruppen der oprindeligt skulle formulere udbuddet, var det en samling klinikere, der fik opgaven.
"Først efter klinikerne havde arbejdet i et halvt år på opgaven kom en ekstern konsulent med speciale i at formulere udbud med på opgaven. Det betød, at meget af arbejdet skulle begynde forfra, så Hovedstadens Sygehusfællesskab ikke risikerede at komme i juridiske klemmer," fortæller Lars Holmquist
Specialegruppen er af den overbevisning, at de nuværende modeller for offentlige udbud gør det svært for både udbyder og tilbudsgiver at komme frem til en passende løsning og produkt i sidste ende.
"Vi stiller spørgsmålstegn ved de kontrakter, det offentlige udbyder. I udlandet er det ofte brancheorganisationerne, der er med til at skrive standardkontrakterne og formulere, hvad de skal indeholde, og hvordan ansvaret skal fordeles. Vi mener, at man bør undersøge, hvordan man gør andre steder i Europa.
Efter specialet er afleveret, er Lars Homlquist på udkig efter det rette job. Han vil gerne have et arbejde inden for sit speciale og være med til at rådgive offentlige udbud. De to andre studerende er fortsat på IT-Universitetet, hvor de gør de sidste kurser færdige, inden de kan få eksamensbeviset i hånden.

Computerworld taler jævnligt med studerende på de højere it-uddannelser om indhold og brug af deres specialer.
Lars Holmquist (billedet), Trine Lavlund og Mathias M. Hansen har på IT-Universitetet i København skrevet om offentlige udbudsrunder.

Hvad er dit speciale??Har du skrevet et speciale, er du i gang med et, eller kender du nogen, der skriver på et interessant speciale på en af it-uddannelserne, hører vi meget gerne fra dig.

Skriv til specialeskriverne@cw.dk.

OriginalModTime: 19-04-2007 13:39:19




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere