Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. marts 2007.
Computerworlds it-investeringsindeks Hvert kvartal tager Computerworld og IDC temperaturen på de aktuelle investeringer i it. Her er de seneste tal.
Danske virksomheders forventninger til det kommende års it-investeringer tog endnu et dyk i årets første kvartal. IDC opfordrer it-branchen til at kigge ud over de danske grænser.
Manglen på kvalificerede it-folk begynder nu at kunne mærkes i de største danske virksomheder. De seneste to kvartaler har Computerworld og IDC Nordic som en del af arbejdet med it-investeringsindekset spurgt de it-ansvarlige, om de kunne mærke en effekt af manglen på kvalificerede it-folk.
Nu siger it-cheferne i de største danske virksomheder med mere end 500 ansatte, at det er tilfældet. Tallene fra it-investeringsindekset bakkes op af tal fra interesseorganisationen Dansk ITs eget panel af it-chefer, hvor 61 procent siger, at de forventer at opleve problemer i rekrutteringen af medarbejdere med de rette kompetencer i 2007.
"Mens de mellemstore virksomheder i første kvartals investeringsindeks angiver, at de forventer færre problemer med manglen på kvalificerede it-folk, så forholder det sig lige omvendt blandt de største virksomheder.
En udvikling, der giver anledning til bekymring, fordi virksomheder med med mere end 500 ansatte har langt de største it-afdelinger."
Sådan siger Per Andersen, der er administrerende direktør for IDC Nordic. Han ser de begyndende rekrutterings-smerter som en del af forklaringen på, at it-investeringsindekset i årets første kvartal fortsætter den markante nedtur, som startede i fjerde kvartal 2006.
Der er ikke meget trøst at hente i tallene fra Dansk IT's panel af it-chefer, hvor 42 procent forventer at skulle ansætte flere it-folk dette år - 17 procent siger, at de skal udvide it-afdelingen med mere end 10 procent. Og her er de i direkte konkurrence med deres leverandører i it-branchen, der således konkurrerer med kunderne om de stadig færre unge, der tager en it-uddannelse.
Mørke skyer
Selv om den danske it-branche fortsat kan notere stabil vækst i ordrebøgerne, så samler stadig flere mørke skyer sig altså i horisonten.
Hvor interesseorganisationen IT-Branchen og IDC Nordic tidligere på måneden kunne melde om stabil vækst og udsigt til en generel it-vækst på 4,0 procent i den første kvartalsrapport for 2007, så kan Computerworld og IDC Nordic i årets første it-investeringsindeks konstatere, at forventningerne til it-investeringer i private og offentlige danske virksomheder for andet kvartal i træk falder markant.
Kvartalsprognosen fra IT-Branchen og IDC bygger på tal fra branchens virksomheder, mens IDC Nordic og Computerworld en gang i kvartalet spørger de it-ansvarlige i 500 danske virksomheder og offentlige organisationer om deres forventninger til it-investeringerne i 2007. Og både i årets første kvartal og sidste kvartal af 2006 faldt it-investeringsindekset - markant. Faktisk skal man tilbage til tredje kvartal 2004 for at finde en mindre investeringslyst end lige nu.
"Det er et meget markant fald, der er sket siden tredje kvartal 2006. Vi har ikke set et lignende fald i investeringslysten siden terrorangrebene på USA i september 2001. Derfor er der bestemt grund til bekymring, fordi det stabile billede, vi har haft af it-investeringerne, nu kan være under pres," siger Per Andersen.
IDC-direktøren understreger dog, at forklaringen på faldet i de seneste to kvartaler skal sættes sammen af meget forskellige elementer. Udsigten til problemer med rekruttering af kvalificeret it-arbejdskraft i de største virksomheder er bare et element.
Offentlig opbremsning
Gennemførelsen af kommunalreformen er et andet element i forklaringen på den stærkt faldende investeringslyst. Da grænsedragningen og de sidste praktikaliteter i kommunesammenlægningerne var klar, steg it-investeringslysten i den offentlige sektor markant i takt med, at arbejdet med kommune-sammenlægninger og etablering af regioner løb af stablen.
En udvikling, der kunne aflæses direkte på interessen for it-investeringer blandt it-investeringsindeksets store virksomheder med mere end 500 ansatte, som kommunerne udgør en betydelig del af. I årets første kvartal er det den kommunale fod på bremsen der præger indekset.
"Der har været en klar it-boble effekt i den offentlige sektor. En boble som nu er væk og har efterladt en markant opbremsning i investeringslysten, som desværre antyder en så forsigtig tilgang til it-investeringer i den nye kommunalstruktur, at man kan frygte for den fremtidige innovative anvendelse af it," siger Per Andersen.
Det er en udvikling, der kan vise sig stærkt problematisk. For i Dansk ITs panel af it-chefer er der en klar sammenhæng mellem den innovative anvendelse af it i den offentlige sektor og udviklingen i de private virksomheder.
I det seneste nummer af Dansk ITs nyhedsbrev CIO ViewPoint peger mere end to tredjedele af it-chefpanelet på, at dette påvirkningspotentiale mellem den offentlige og private sektor bliver stadig mere aktuelt og anerkendt. Ved indgangen til 2003 afviste næsten halvdelen af it-cheferne sådan en sammenhæng.
"Hvis de offentlige it-systemer og -projekter har succes, så medfører det, at flere får lyst til at arbejde med it, og lysten til at bruge penge på it-løsninger stiger," siger en af de it-chefer, der indgår i it-chef panelet hos Dansk IT.
Nedjustering i sigte
På trods af de truende skyer over it-investeringslysten, så er administrerende direktør Per Andersen fra IDC Nordic ikke klar til at gribe til nedjustering af forventningerne for 2007 og 2008 - endnu. Men hvis udviklingen fortsætter endnu to kvartaler, bliver det nødvendigt at gennemføre signifikante justeringer af de nuværende forventninger til it-væksten, understreger han.
"Men for nu må vi konstatere, at tilgangen til it-investeringer i 2007 er meget konservativ. Derfor forventer vi, at it-væksten i 2007 bliver omkring 4 procent og dermed lavere end de 5,2 procent, som it-væksten i 2006, ser ud til at lande på," siger Per Andersen.
Han peger også på, at den globale it-vækst lige nu synes at køre i to hastigheder. På markeder som Nordeuropa og -amerika er væksten mellem fem og seks på procent, mens Central- og Østeuropa samt Asien og Latinamerika oplever it-vækst på 10 til 15 procent.
"It-pioneerene i den vestlige verden har en fornuftig vækst og kommer fra et højt niveau. En lang række markeder oplever nu en it-vækst, der minder om den, vi andre havde i 1990-erne. Danske it-virksomheder er og skal være opmærksomme på dette og om muligt etablere sig i sådanne vækstmarkeder," siger administrerende direktør Per Andersen, IDC Nordic.
Faktaboks:
It-investeringsindekset
Computerworld og IDC Nordic producerer hvert kvartal Danmarks eneste it-investeringsindeks. Det sker ved at spørge 400 erhvervsvirksomheder om de har "højere", "lavere" eller "de samme" forventninger til deres eksterne it-investeringer i de kommende 6 til 12 måneder i forhold til de seneste 6 til 12 måneder.
Tallene kan ikke direkte aflæses som investeringer i kroner og øre, men indekset er en rullende fartmåler for, hvor tændte virksomhederne er på it-investeringer i de kommende 6 til 12 måneder sammenlignet med tidligere.
Sidehistorie:
De små og den lange hale
De mindste virksomheders interesse for at investere i it har gennem hele it-investeringsindeksets levetid været et mysterium. Konstant har de små virksomheder været udråbt til det næste store marked, og ligeså konstant har de udvist ringe interesse for at investere i it.
Analysedirektør Karsten Fogh Ho-Lanng fra IDC Nordic har regnet på sagen. De største virksomheder med mere end 500 ansatte investerer gennemsnitlig for 71 millioner kroner om året i it. For de mellemstore er tallet 6 millioner kroner og for de mindste med under 100 ansatte, er den gennemsnitlige årlige it-investering på 125.000 kroner.
Han mener at se løsningen på mysteriet med de små virksomheders it-investeringer i long tail-teorien. Det er den om, at antallet af masseprodukter bliver mindre, mens en lang hale af specialprodukter vil kunne tilfredsstille nicher af kunder.
"Kravene fra de små virksomheder ligner kravene fra de store. Men deres budgetter er små og de kan ikke håndtere de store projekter," siger Karsten Fogh Ho-Lanng og fortsætter:
"Den profitable it-løsning til den lille virksomhed er en standardydelse inden for utility computing, som bygger på standarder men som kan sammensættes til mange forskellig produkter og prissættes efter forbrug," siger han.
Billedtekst: nedtur??"Vi forventer, at it-væksten i 2007 bliver omkring 4 procent og dermed lavere end de 5,2 procent, som it-væksten i 2006, ser ud til at lande på," siger Per Andersen, IDC. Foto: Torben Klint
OriginalModTime: 29-03-2007 13:30:22