Opdag tyven med trådløst netværk

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. marts 2007.


Det trådløse netværk kan bruges til at spore indbrudstyve. Det konkluderer speciale fra IT-Universitetet i København.

Med et trådløst netværk er det muligt at spore uindbudte gæster. Jens Vesti fra IT-Universitetet i København arbejdede i sit speciale på at forfine en teknologi, der gør det muligt at lokalisere, hvor eksempelvis en tyv befinder sig i en bygning.
Normalt kan man kun spore personer, der befinder sig inden for rækkevidden af et trådløst netværk, hvis personerne selv bærer rundt på en sender. Det gør en indbrudstyv næppe, når han er ved at lænse et kontor eller hjem for værdier.
Jens Vesti kommer ud over dette problem ved at lade de forskellige trådløse accespoints måle hinandens signalstyrke. Personer og andre objekter påvirker nemlig signalstyrken, og den påvirkning kan måles.
"Radiosignalet fra de trådløse routere bliver både spredt og absorberet af din krop. Signalet kan også blive afbøjet af kroppen på samme måde, som var det en bølge. Hvis en indbrudstyv trænger ind i bygningen, så påvirker han hvordan de opsatte accespoints fanger hinandens signaler. I første omgang vil man kunne se, at der er en indbrudstyv, fordi han påvirker signalmiljøet. Derefter kan man pejle sig ind på, hvor han er i rummet eller bygningen," siger Jens Vesti.
Seks rum i kælderen
Jens Vestis egne testforsøg var på en måde også en lyssky affære. Han havde fået stillet seks sammenhængende rum til rådighed nede i IT-Universitetets kælder. Her opsatte han fire Linksys wrt54g-routere med Linux installeret.
"Først kalibrerede jeg området ved at stille mig på udvalgte punkter. Derefter stillede jeg mig på tilfældige punkter i rummene og beregnede præcist hvor, et estimat for, at den pågældende position ville være rigtig," forklarer Jens Vesti.
Ud fra hans målinger og beregninger kom han frem til, at det er muligt at lokalisere, hvor en eventuel tyv befinder sig. Der er dog stadig et stykke vej, før systemet er nøjagtigt nok.
"Som systemet er nu, så det stadig usikkert. Det kan udløse fejlalarmer. Det er eksempelvis et problem, at en person, der går tæt op ad bygningen ude gaden kan udløse en alarm. Det er også et problem, hvis der er flere personer. Det gør det mere usikkert at spore dem. Det kan løses ved at bygge nogle mere nøjagtige modeller og bruge flere accespoints," siger Jens Vesti.
Manglende pålidelighed
Når systemet er mere pålideligt, så er det en oplagt løsning til at overvåge virksomheden, mener han.
"Det kan bruges af store eller mellemstore virksomheder, der kan bruge det til at se, hvor indbrudstyven har været og om vedkommende stadig er i bygningen. Systemet har den fordel, at du kan overvåge selv små lukkede rum, hvor der ikke umiddelbart er sat overvågningskameraer op, men hvor man stadig kan komme ind af et vindue. Når man bruger den eksisterende infrastruktur, så koster systemet ikke så meget. Da det allerede er på nettet, kan systemet også nemt integreres med anden teknologi via en browser eller en mobiltelefon eksempelvis," siger Jens Vesti.
Jens Vesti ville gerne have fortsat med at udvikle ideen, efter han afleverede sit speciale, men teknologien og den videre forskning har lang vej endnu, før det bliver muligt at lave kommercielle produkter. I stedet har Jens Vesti oprettet virksomheden InnoMo, hvor han udvikler mobilapplikationer.

Computerworld taler jævnligt med studerende på de højere it-uddannelser om indhold og brug af deres specialer. Jens Vesti har skrevet om, hvordan trådløse netværk kan spore indbrudstyve.

Hvad er dit speciale??Har du skrevet et speciale, er du i gang med et, eller kender du nogen, der skriver på et interessant speciale på en af it-uddannelserne, hører vi meget gerne fra dig.

Skriv til specialeskriverne@cw.dk.

OriginalModTime: 16-03-2007 09:07:27




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere