Hjorts flinke hjælper

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. marts 2007.


Bent Bøgsted, Dansk Folkepartis arbejdsmarkedspolitiske ordfører, vil forbyde hemmelige jobaftaler mellem arbejdsgiverne om ikke at ansætte hinandens medarbejdere. Dermed er der et politisk flertal uden om regeringen for at lovgive mod de forkætrede jobkarteller - i det mindste hemmeligholdelsen af dem.
Meldingen fra Bent Bøgsted kommer efter, beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens embedsmandsudvalg i denne uge frigav en foreløbig rapport om aftalerne, der begrænser medarbejdernes muligheder for at skifte arbejdsgiver - ofte uden medarbejdernes viden og uden kompensation.
Rapporten er interessant, selv om ministeren har givet udvalget vanskelige betingelser at arbejde under. For eksempel er udvalget - som kun blev nedsat efter hårdt pres fra oppositionen og medierne - i sit kommissorium begrænset til kun at undersøge og dokumentere "hemmelige" jobkarteller - altså ansættelsesbegrænsende aftaler, som medarbejderne ikke har kendskab til. Takket være kommissoriets udformning har udvalget samtidig fravalgt en direkte kontakt til de virksomheder, der praktiserer aftalerne. Det er derfor kun interesseorganisationerne, der har bidraget med dokumentation.

I lyset af disse politiske begrænsninger kan det ikke undre, at udvalget ikke vader i beviser. Derfor klinger det også falsk, når Claus Hjort Frederiksen oven på rapporten meddeler, at han ikke mener, at udvalgsar

bejdet har leveret et tilstrækkeligt grundlag til at lovgive på. Men det kommer Claus Hjort Frederiksen altså til alligevel efter Dansk Folkepartis udmelding.
Trods de åbenlyse politiske begrænsninger bidrager udvalgsrapporten til debatten med væsentlige pointer.

For det første konkluderer rapporten, at mange organisationer ikke anser det for at være afgørende, om aftalerne er hemmelige eller ej. Det væsentlige er ifølge organisationerne, om aftalerne i det hele taget findes eller ej, fordi de begrænser medarbejdernes jobmuligheder på arbejdsmarkedet. Det er ikke overraskende arbejdstagerorganisationerne, der har den holdning.
Arbejdsgiverorganisationerne ser - heller ikke overraskende - derimod ikke et større problem i aftalerne, hemmelige eller ej. Klart nok, de er entydigt til arbejdsgiverens fordel.
For det andet viser høringssvarene, at jobkartellerne er særligt udbredte inden for it-området. 39,5 procent af IDA's medlemmer, som er omfattet af aftalerne, er ansat på it-området. 27 procent af de DJØF-medlemmer, som er omfattet af jobkarteller, er ansat i it-job. FTF peger på it-området som der, hvor deres medlemmer er kartelramte. Beskæmmende for en branche, der i mange andre sammenhænge gerne fremstår som en rollemodel på fremtiden. Hvis det image skal have troværdighed, bør it-branchen tage teten i den modernisering af arbejdsmarkedet, som opgøret med jobkartellerne er et udtryk for.

For det tredje fremgår det af udvalgsrapporten, at jobkarteller er forbudt ved lov i blandt andet Tyskland - hemmelige eller ej. Det samme gælder i en række amerikanske stater. Her kan vi hente inspiration til dansk lovgivning, hvis vi ikke kan finde ud af at formulere begrebet fairness selv.
Vi skal have et moderne og liberalt arbejdsmarked i Danmark, der respekterer det danske menneskesyn og allokerer talent mest muligt effektiv - det leverer det stærkeste vækstgrundlag på lang sigt.
Claus Hjort Frederiksen har bebudet et udspil senest til april. Vi må håbe på, at det ikke ender som en aprilsnar.

Læs mere på side 6 og side 20

OriginalModTime: 15-03-2007 13:39:14




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere