Universiteter tjekker de studerende for snyd

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. marts 2007.


Syddansk Universitet har for nylig investeret i programmet SafeAssignment, der kan ­afsløre plagiat i eksamensopgaver, mens resten af de store danske universiteter ikke har automatiseret processen i samme grad.

Flere danske universiteter benytter sig af metoder, der kan afsløre snyd og plagiat i de studerendes eksamensopgaver.
Metoderne varierer fra simpel søgning med Google til brug af avancerede antiplagiat-programmer, der sammenligner opgaver med millioner af dokumenter i alverdens databaser.
For nyligt investerede Syddansk Universitet (SDU) 50.000 kroner i SafeAssignment, en webservice, der automatiserer processen, når en opgave skal tjekkes igennem for plagiat. Beløbet er et årligt abonnement, der dækker en licens til hver af universitetets cirka 17.000 studerende eller ansatte.
SafeAssignment er baseret på en algoritme, der sammenligner tekst, og systemet er i stand til at opsnappe selv unøjagtige match mellem en opgave og en plagieret kilde.
MyDropBox, der står bag
SafeAssignment, hævder på virksomhedens hjemmeside, at dette lærer de studerende at citere korrekt, i stedet for at kamuflere plagiatet ved at omskrive teksten.
Millionsøgning
Systemet fungerer ved, at underviseren sender en opgave til MyDropBox, der automatisk videresender opgaven til SafeAssignment.
Programmet sammenligner dernæst opgaven med dokumenter på internettet, i alle offentligt tilgængelige digitale databaser, samt flere tidsskrifts- og artikeldatabaser, som for eksempel FindArticles og ProQuest. Tilsammen indeholder de to nævnte databaser mere end 8 millioner artikler i 2000 publikationer.
Også opgaver fra universitetets egne studerende kan inkluderes i søgningen, idet
SafeAssignment giver mulighed for, at studerendes opgaver kan sammenlignes med hinanden.
"I løbet af nogle minutter får man en rapport tilbage om, hvor meget plagiat der er i opgaven," forklarer Jørn Wennerstrøm.
Resultatet bliver angivet som en procentuel score, der viser, hvor stort et sammenfald der er mellem opgaven og tekster på internettet. Derefter kan man vælge at gå til en egentlig plagiatrapport, hvor de steder i teksten, der kan være hentet fra internettet, simpelthen bliver vist med en farvemarkering.
"Så kan man klikke det pågældende sted i opgaveteksten, og så kommer man hen til det sted på internettet, der kan være kilden."
I løbet af foråret 2007 er det meningen, at SDU vil integrere SafeAssignment i universitetets e-læringsværktøj, Blackboard, så studerende og undervisere kan bruge det samme login til begge systemer.
Før SafeAssignement benyttede SDU antiplagiat-programmet EVE. Men programmet overså det meste snyd. Samtidig kræver SafeAssignment, i modsætning til EVE, kun en computer med browser og internetadgang, også efter integrationen med Blackboard.
Ikke kun i Danmark
Flere store uddannelsesinstitutioner i udlandet, som for eksempel University of Miami og Singapore Polytechnic, bruger også SafeAssignment.
Og i Storbritannien anvender hele 80 procent af universiteterne programmet Turnitin, der fungerer på samme vis som SafeAssignment.
Mens det altså er ret normalt for eksempelvis de engelske universiteter at benytte antiplagiat-programmer, er det endnu ikke udbredt i samme grad på universiteterne herhjemme.
Roskilde Universitetscenter (RUC) anvender Turnitin lige som størstedelen af de engelske universiteter. I modsætning til SDU har alle lærere og studerende dog ikke adgang til at indsende opgaver. Men hvis en lærer har et konkret tvivlstilfælde, kan uddannelses- og forskningsafdelingen sende opgaven til Turnitin, oplyser systemchef på RUC, Kim Mikkelsen.
"Typisk er det underviseren, der har en klar fornemmelse af, om det er snyd eller ej, og så kan de overdrage sagen til uddannelses- og forskningsafdelingen," siger han.
På Handelshøjskolen i Århus samt Danmarks Tekniske Universitet er det op til de enkelte undervisere at lave Google-søgninger eller benytte antiplagiat-værktøjer, hvis de finder en opgave mistænkelig.
Aarhus Universitet har tidligere afprøvet programmer, der kan afsløre snyd. Det er universitetet dog gået væk fra igen, da man hellere vil bruge kræfterne på at lære de studerende, hvordan man citerer korrekt.
"Vi mener, antiplagiat-programmer er spild af penge. De gange, vi afslører snyd, er det ofte, fordi en lærer studser over noget i opgaven," siger studiechef Eva Theilmann. Og det mener hun samtidig, universitetets undervisere er ret gode til.
"Det kan godt være, at vi ikke opdager alt snyd. Men vi vil ikke lægge så meget vægt på den kontrolkultur, som de her programmer er et udtryk for, uddyber hun.
På landets største uddannelsessted, København Universitet, benytter man en egenudviklet metode til at afsløre plagiater i de studerendes opgaver. Men studiechef Jakob Lange vil ikke løfte sløret for, hvilken metode det er.

OriginalModTime: 01-03-2007 14:30:50




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere