Luk it-hullet mellem administration og produktion

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. februar 2007.


Adaptive manufacturing Der er store gevinster ved at få ERP-systemet til at arbejde bedre sammen med produktionssystemerne.

Integration af industriel it i virksomhedssoftwaren giver større gennemsigtighed i organisationen og kan være den afgørende faktor for succes, lyder teorien. Rambøll Management ser en tydelig tendens blandt danske virksomheder.

En virksomhed, der hurtigt tilpasser sig, kan være forskellen på succes og fiasko.
Det er tankegangen bag begrebet adaptive manufacturing, der i stil med lean formulerer nogle krav til at effektivisere produktionsapparatet.
Men hvor lean fokuserer på at effektivisere processer, der sløver produktionen, ligger adaptive manufacturings fokus på integration mellem it-systemer i produktionen og selve forretningssoftwaren.
En undersøgelse foretaget i maj af analysehuset Aberdeen Group viser, at 52 procent af de adspurgte virksomheder ser den manglende integration mellem produktionen og ERP-systemet som det største problem internt i virksomheden.
Virksomheden bliver bedre til at træffe de rigtige beslutninger ved at brygge bro mellem teknologien i produktionen og forretningsapplikationerne i ERP-systemet (enterprise ressource planning). Rigtige beslutninger kan betyde lavere produktionsomkostninger, priser og en bedre evne til at tilpasse sig kundens behov.

Princippet kaldes for adaptive manufacturing, og det er noget, som flere og flere danske virksomheder for øjnene op for. Det fortæller Steen Christensen, der er manager i konsulenthuset Rambøll Management.
Det er imidlertid ikke alle virksomheder, der har integreret produktionsanlæggets overordnede it-system, MES (manufactoring execution system) med ERP-systemet, og dermed går vigtig information tabt.
I bedste fald betyder det, at virksomheden ikke kan følge med konkurrenterne. I værste fald afbestiller kunder ordrer, fordi uforudsete hændelser i produktionen, der medfører forsinkelser i leveringen til kunden, ikke bliver kommunikeret videre.
Ifølge Steen Christensen er integration mellem produk­tionsleddet og virksomhedssoftwaren noget, som de fleste virksomheder bør tænke alvorligt over.
- It-understøttelse på gulvet giver dig en større viden om, hvad der foregår med gennemløbstider og så videre. I sidste ende kan det bruges som grundlag for de produktivitetsforbedringer, man arbejder med, siger han.
- Virksomheden skal bruge nogle kvantitative informationer omkring produktionsprocesserne, hvis den arbejder med lean, og her spiller it i produktionen ind.

Praktisk er der to veje, man kan gå, hvis man vil bygge bro mellem it i produktionen og ERP-systemet, fortæller Steen Christensen.
I modsætning til tidligere rækker flere af de gængse ERP-systemer nemlig nu helt ud til produktionsgulvet. Derfor skal virksomheden vælge, om den vil forlænge det eksisterende ERP-system til at omfatte produktionsleddet, eller om den skal vælge en dedikeret løsning, der dækker netop det behov, som virksomheden står med. I det tilfælde skal den integrere sin software i ERP-systemet. Begge løsninger har både fordele og ulemper, som virksomheden bør overveje, inden beslutningen bliver taget.
- De strategiske fordele ved at anvende ERP-systemet til en stor del af opgaven er, at virksomheden i højere grad får en gennemsigtighed i sine forretningsprocesser, fordi brugerne kun skal anvende ét system og ikke flere. Desuden får virksomheden en større transparens i sin værdikæde, fordi data ligger det samme sted, på den samme måde og i den samme terminologi, siger Steen Christensen.

Ulempen kan til gengæld være, at man får en løsning, der ikke nødvendigvis dækker virksomhedens behov og lige så præcist, som hvis den vælger et dedikeret system til at håndtere de forretningsmæssige behov.
- Hvis virksomheden vælger en løsning, der er udviklet til at dække lige præcis det behov, produktionsfolkene ude på gulvet har, vil man alt andet lige få en løsning, der har en større dybde i forhold til det område. Dermed kan man få noget, der i højere grad kan realisere virksomhedens forretningskrav inden for standardfunktionaliteten. Ulempen ved den løsning er så, at virksomheden selv står med opgaven med at holde de to systemet sammenhængende og integreret, siger han.
I Danmark har integrationen mellem teknologien i produktionen og ERP-systemet været en af de tendenser, der har været tydelig igennem nogle år.
Eftersom mange virksomheder allerede har forbedret effektiviteten af blandt andet salg og indkøb, har de fået et behov for at kigge sig om efter nye områder, hvor de kan effektivisere, fortæller manager i Rambøll Management, Steen Christensen.

Det har fået dem til at kaste blikket på produktionen. På trods af avancerede computerstyrede maskiner har der været plads til forbedringer, der bedre kunne understøtte ledelsesprocesserne i virksomheden.
- Afhængigt af din virksomhed og din forretningsmodel kan der være forskellige rationaler for, hvorfor du skal udbrede brugen af it til produktionen. Men en virksomhed har i stigende grad et behov for, at produktlinjerne er mere fleksible, så den kan lave tilpassede produkter, siger han.
- Flere virksomheder har allerede effektiviseret deres masterplanlægning i forhold til produktionen. De efterlyser måder til at effektivisere endnu mere på det operationelle niveau, og der er det naturligt at fokusere på, hvordan it kan spille en rolle.

Sidehistorie:
Et samlet Arla gavnede produktionen
Det kan være svært at have det totale overblik, når produktionen er spredt ud over mejerier over hele landet. Det måtte mejerigiganten Arla sande, inden virksomheden for godt tre år siden valgte en løsning, der integrerede de mange produktionssteder direkte i det centrale ERP-system fra SAP.
Projektet fik navnet EttArla, og målet var at udrulle forretningssoftwaren som både forretnings-, økonomi- og produktionsstyringssystem på alle virksomhedens produktionssteder, fortæller Arlas it-chef på produktionsområdet, Arne Svendsen.

Tidligere oplevede ledelsen i Arla, at de aldrig rigtig havde det totale overblik over produktionen. Forskellige it-systemer kom frem til forskellige resultater.
- Integrationen har betydet, at nu hænger tingene sammen, og vi har et opdateret billede af produktionen, siger Arne Svendsen.
For at lukke hullet mellem produktionen og administrationen valgte Arla en løsning fra softwarehuset WonderWare, der har specialiseret sig i industriel it. I dag ligger WonderWares software som det lag, der indsamler informationer fra forskellige systemer på produktionsgulvet og sender dem videre til forretningssoftwaren.
Arla har oplevet flere positive konsekvenser efter integrationen af det nye system. Det er ikke kun virksomhedsledelsen, der får et bedre overblik over virksomhedens produktion, den forbedrede kommunikation er også kommet produktionen til gode.
- Tidligere skulle operatøren læse i et system, når der kom en ordre, og derefter taste det ind i sit processtyringssystem for at starte produktionen. Men med integrationen kan vi gøre det i ét system og slipper for dobbeltindtastiningen, siger Arne Svendsen.

OriginalModTime: 08-02-2007 13:58:04




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere