Pennen stærkere end it

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. december 2006.


Danmark er bagud med elektroniske afsteminger. It kan ellers gøre valgene billigere, hurtigere og mere sikre, mener eksperter.

Der er ingen udsigt til, at danskerne kommer til at stemme elektronisk til kommunal- og Folketingsvalg de første mange år.
Internetafstemninger er udelukket, da Grundloven kræver hemmelige afstemninger. Det vil sige, at ingen må kigge en vælger over skulderen, når han sætter krydset. Og det er umuligt at tjekke, hvis vælgeren sidder bag sin egen skærm.
Københavns Kommune har udtrykt interesse for at forsøge helt elektroniske valg, men kontorchef Birgitte Rasmussen meddeler, at det ikke nødvendigvis bliver til valget i 2009.
Kommunen ser det nemlig som det vigtigste at udbrede digitale valglister først. De digitale valglister blev benyttet på seks valgsteder i forskellige kommuner til seneste kommunalvalg.
KMD stod bag systemet, hvor de valgforordnede scannede en stregkode på vælgernes valgkort i stedet for at krydse dem af på en papirliste. Evalueringen af systemet har været overvejende positiv, og KMD forventer, at løsningen bliver udbredt til næste valg.
- Det er blot et skridt på vejen mod at gøre det nemmere for borgerne og kommunerne, når der skal stemmes, siger e-valgschef Michael Sønderstrup fra KMD.
Billigere, hurtigere og mere korrekte stemmetal kan være konsekvensen af elektroniske stemmebokse, men det er til gengæld mindre gennemskueligt at se, hvad der foregår inde i en maskine. Det mener Michael Sønderstrup, der blandt andet får opbakning fra professor Jens Hoff, der har forsket i it's betydning for demokratiet.
Selvom nogle lande har oplevet store skandaler med upålidelige stemmebokse, så har andre lande oplevet færre krav om omtælling. Ingen systemer har været helt fri for fejloptællinger, men det er ikke noget problem for chefkonsulent Jakob Harder fra Kommunernes Landsforening.
- Der sker også masser af fejl i papirverdenen. For eksempel sedler, der ikke kan læses. Og vi kan aldrig garantere, at der slet ikke sker fejl. Det vigtigste er, at der ikke sker store, systematiske fejl, siger Jakob Harder. Kommunernes Landsforening vil derfor gerne medvirke til forsøg med elektroniske stemmebokse.

OriginalModTime: 14-12-2006 12:28:57




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere