Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. december 2006.
Danmark er bagud med elektroniske afsteminger. It kan ellers gøre valgene billigere, hurtigere og mere sikre, mener eksperter.
Der er ingen udsigt til, at danskerne kommer til at stemme elektronisk til kommunal- og Folketingsvalg de første mange år.
Internetafstemninger er udelukket, da Grundloven kræver hemmelige afstemninger. Det vil sige, at ingen må kigge en vælger over skulderen, når han sætter krydset. Og det er umuligt at tjekke, hvis vælgeren sidder bag sin egen skærm.
Københavns Kommune har udtrykt interesse for at forsøge helt elektroniske valg, men kontorchef Birgitte Rasmussen meddeler, at det ikke nødvendigvis bliver til valget i 2009.
Kommunen ser det nemlig som det vigtigste at udbrede digitale valglister først. De digitale valglister blev benyttet på seks valgsteder i forskellige kommuner til seneste kommunalvalg.
KMD stod bag systemet, hvor de valgforordnede scannede en stregkode på vælgernes valgkort i stedet for at krydse dem af på en papirliste. Evalueringen af systemet har været overvejende positiv, og KMD forventer, at løsningen bliver udbredt til næste valg.
- Det er blot et skridt på vejen mod at gøre det nemmere for borgerne og kommunerne, når der skal stemmes, siger e-valgschef Michael Sønderstrup fra KMD.
Billigere, hurtigere og mere korrekte stemmetal kan være konsekvensen af elektroniske stemmebokse, men det er til gengæld mindre gennemskueligt at se, hvad der foregår inde i en maskine. Det mener Michael Sønderstrup, der blandt andet får opbakning fra professor Jens Hoff, der har forsket i it's betydning for demokratiet.
Selvom nogle lande har oplevet store skandaler med upålidelige stemmebokse, så har andre lande oplevet færre krav om omtælling. Ingen systemer har været helt fri for fejloptællinger, men det er ikke noget problem for chefkonsulent Jakob Harder fra Kommunernes Landsforening.
- Der sker også masser af fejl i papirverdenen. For eksempel sedler, der ikke kan læses. Og vi kan aldrig garantere, at der slet ikke sker fejl. Det vigtigste er, at der ikke sker store, systematiske fejl, siger Jakob Harder. Kommunernes Landsforening vil derfor gerne medvirke til forsøg med elektroniske stemmebokse.
OriginalModTime: 14-12-2006 12:28:57