En verden i uomtvistelig vækst

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. november 2006.


Alvin og Heidi Toffler chokerede verden i 1970 med bogen "Fremtidschok", hvor de udfoldede perspektiverne ved overgangen fra et maskinelt industrisamfund til et it-drevet videnssamfund. Bogen står i dag tilbage som en milepæl og referenceværk for fremtidsbøger.
Derfor bliver de da også på bagsiden af "En verden i vækst", som udkom i år på både engelsk og dansk, markedsført som "det amerikanske guru-par". Forventningerne til endnu et fremtidschok er sat. Desværre bliver de ikke indfriet.
"En verden i vækst" er en lang og småsludrende beskrivelse af, hvad vi allerede ved. Globaliseringen er over os, og den har mulighed for at producere enorm velstand verden over. Man skal være ualmindeligt uoplyst for at bliver overrasket over det.
FN, IMF, OECD og sågar vores eget Globaliseringsråd har for længst fastslået, at vi befinder os i en fase af globaliseringen, som hurtigere løfter flere mennesker fra fattigdom til velstand end på noget andet tidspunkt i menneskets historie.

De regioner, der evner at koble sig på denne globaliseringsmaskine, kan få del i kolossal vækst, mens de, der ikke gør det, risikerer at marginalisere sig. Det behøver vi ikke Alvin og Heidi Toffler til at fortælle os. Det er en veletableret præmis i vækstdebatten.
Foruden globaliseringen som ny velstandskilde har parret Toffler identificeret en ny, usynlig økonomi, som kommer til at repræsentere en kolossal milliardomsætning. De kalder den for prosumer-økonomi - som dækker over, at ordet konsument og forbruger er trukket sammen.
Det handler om, at vi i stigende grad selv er med til at producere ydelserne, som når vi skræddersyer vores Dell-computer eller ordner vores bankforretninger via nettet. Det skaber et nyt velstandssystem, som - når vi lærer at forstå det - vil give os "en gennemborende indsigt i vores nuværende og fremtidige privatliv".

Dette nye velstandssystem vil føre en helt ny civilisation med sig, og "nutidens Amerika fører an i denne nye civilisation" ifølge parret Toffler. Det har mange det meget svært med, mener de. Men selv hvis der var fred i Mellemøsten, terroristerne blev pacifister, og demokratier blomstrede som mælkebøtter, så ville "resten af verden stadig i bedste fald betragte USA med skælven".
Dette skyldes det nye velstandssystem og den individualisme, det er kulturbærer af. Fordi USA former fremtiden og river den gamle, trygge verden ned, betaler landet en pris, som ingen andre gør.
Det kan være svært at tage dette selvbestaltede nationalistiske martyrium eller Kristus-kompleks alvorligt. Desværre gennemsyrer patriotismen mange af parret Tofflers analyser og skaber blinde vinkler på fremtiden, fordi alt bliver fortolket ud fra en stærk amerikansk selvforståelse. For eksempel er det ikke lykkedes parret at opdage, at en af de mest bemærkelsesværdige væksthistorier i de senere år er de skandinaviske landes positionering på alverdens globale ranglister over konkurrenceevne, vækst, teknologi, innovation, erhvervsvilkår, lykke og meget andet. Og det er med udgangspunkt i en helt anden samfundsmodel, andre værdier og helt andre forudsætninger strukturelt og kulturelt.
Her ligger en definerende brudflade og vigtige spørgsmål for enhver, der ønsker at vide, hvad der skal til for at begå sig i fremtidens globale økonomi - men Alvin og Heidi Toffler berører ikke engang dette udviklingstræk. Europa bliver blot afskrevet som en stor bedaget verdensregion, der ikke har meget at byde på i et fremtidsperspektiv.

Alvin og Heidi Toffler skriver i forordet til "En verden i vækst", at bogen er skrevet over en 12-årig periode. Måske er det problemet med bogen. Hvis man ønsker at levere et bud på, hvordan ny teknologis markedskræfter former fremtidens samfund og økonomi, så vil et verdensbillede fra 1994 uundgåeligt komme til at se pudsigt ud i 2006.
Man kan udmærket læse og fornøje sig med "En verden i vækst". Men at foregive, at vi har et epokegørende budskab til denne verdens virksomhedsledere, politikere og forskere, det er direkte grinagtigt.
Lad os være venlige og huske Alvin og Heidi Toffler for de gode bidrag, de engang gav samfundsdebatten.

"En verden i vækst - revolutionerende velstand over hele kloden"
Af Alvin og Heidi Toffler
Børsens Forlag
447 sider
460 kroner inklusive moms

Anmeldt af Michael R. Lindholm, chefredaktør, Computerworld

OriginalModTime: 14-11-2006 13:28:18




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere