Vi er nødt til at spørge

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. november 2006.


Hvordan definerer vi digitale kompetencer? Er det evnen til at betjene tekniske apparater, er det evnen til at kunne begå sig i et samfund, hvor teknologien konstant sender nye åbenbaringer ind over os, eller er det noget helt tredje? Og når spørgsmålet er besvaret, hvordan sikrer vi så, at de kommer til at gennemsyre samfundet for i sidste ende at sikre Danmark en position som førende digital nation?
Det er blot ganske få af de mange særdeles relevante spørgsmål, som en arbejdsgruppe nedsat af styregruppen under den nyetablerede tænketank CIO Innovation Forum lige nu forsøger at besvare. 31. januar 2007 sættes dagsordenen til debat på det første af flere møder i CIO Innovation Forum, hvor op mod 100 personer med interesse i og lyst til at bidrage til Danmarks digitale fremtid får mulighed for at give deres besyv med.
Øverst på den bredt sammensatte tænketanks dagsorden er digitale kompetencer, derefter digitalisering (teknologianvendelse), digitalt samfund, (værdier, demokrati, kultur), digital forvaltning (tværgående, borgerrettet), digitalt image (resultatet, succeshistorier) og digital forretning.
Nogle vil måske føle sig fristet til at kalde tænketank-projektet for overambitiøst. Måske har de ret. Måske er dette i virkeligheden en af de mest ambitiøse satsninger på it-området i nyere tid.
For første gang samles den hidtil bredeste skare af danske digitale beslutningstagere om et fælles mål: At se på informationsteknologien som mere end en nørdet disciplin eller en strengt faglig kompetence. Det fælles fundament for tænketanken er, at den digitale udvikling betyder alt for Danmarks fortsatte velstandsfremgang, men at debatten i dag er næsten ikke eksisterende og ofte kun forbeholdt personer med en snæver faglig indsigt.
Muligvis er det snævre, faglige syn på it hos politikere og mennesker generelt den største barriere for den digitale udvikling. I hvert fald er det fornuftigt at stille spørgsmålet, for - som Mads Tofte, rektor på IT-Universitetet udtrykte det i Computerworld forleden - vi mennesker ville også gå glip af mange muligheder, hvis vi gik rundt og troede, at jorden var flad, når den nu rent faktisk er rund. Læren af historien er, at vi i det mindste er nødt til at stille spørgsmålet.
Ikke bare historien vidner om, at spørgsmålet skal stilles og debatteres. Se blot på tre af de nedslående historier om det digitale Danmark i Computerworld siden sommerferien:
Ni ud af ti topchefer forstår ikke de teknologiske muligheder for anvendelse af it i innovationsprocesserne.
Kun tre procent af landets virksomheder mener, de sparer penge på at kommunikere digitalt med det offentlige, og beskedne 16 procent af borgerne opnår hurtigere sagsbehandling.
Hele tre ud af fire it-vejledere mener ikke, at nyuddannede lærer er klædt på til at integrere it i undervisningen, som Folkeskoleloven ellers kræver.
Digitale kompetencer er første indsatsområde. På første CIO Innovation Forum den 31. januar præsenterer en arbejdsgruppe bestående af Klaus Kvorning Hansen fra Pen-Sam og IT-Universitetets rektor Mads Tofte et oplæg til, hvordan Danmark kan styrke de digitale kompetencer.
Et bud fra styregruppen er dog langt fra nok til at sikre tænketankens gennemslagskraft. Succesen afhænger af tænketankens evne til at involvere mere end en lille gruppe mennesker. Der er behov for en bred deltagelse og opbakning lige fra personer med stærke it-faglige kompetencer til fageksperter på enkelte områder. Det er nu, den involvering skal sikres, således at Danmark finder det mest optimale digitale ståsted for fremtiden.
Deltagelse og involvering er påkrævet på CIO Innovation Forum 31. januar 2007. Mød op. Deltag i skabelsen af Danmarks nye digitale fremtid. Det er nødvendigt.

OriginalModTime: 14-11-2006 13:26:26




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere