Nu skal bøger sælges digitalt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. november 2006.


Jesper Holm er blevet direktør for ebog.dk, der går i luften omkring årsskiftet.

Længe har e-bøger været spået en stor fremtid, men foreløbigt er det småt med udbredelsen af dem. Nu skal den nye webbutik ebog.dk sætte gang i salget af den digitale litteratur, og den garvede forlagsmand Jesper Holm er udpeget til at stå i spidsen for satsningen.
I knap et år har bagmændene Infomedia og Dansk Bibliotekscenter været i gang med forberedelserne, og Jesper Holm blev i slutningen af oktober ansat som direktør i anledning af, at ebog.dk skal starte som et selvstændigt firma.
- Jeg kommer med på et tog, der allerede buldrer derudaf, så jeg må hoppe på uden at slå mig for meget. Men fordelene er, at så er vi i fart, og jeg synes, at perspektiverne er meget spændende. Vi ved, at der er en kæmpe interesse for at få stillet e-bøger og de muligheder, de giver, til rådighed, siger Jesper Holm.

Nu skal ebog.dk gå fra projektstatus til egentlig drift, så butikken kan slå dørene op efter nytår, om alt går vel. På hylderne vil der i første omgang være undervisningsbøger og faglitteratur.
- Det er naturligt med fokus på skolematerialer i første omgang. Vi skal blandt andet have lavet aftaler med uddannelsesinstitutionerne om pensumpakker, som studerende kan få adgang til hos os, forklarer han.
Jseper Holm kommer fra forlaget Mangismo, som han var med til at starte, og han har tidligere været direktør for Forlaget Carlsen og formand for Dansk Forlæggerforening.
Afgørende i hans nye job er også erfaring fra Copy-Dan Undervisningskopier, hvor Jesper Holm er næstformand. Siden 1999 har han været med i organisationen digitale udvalg, der behandlede de udfordringer, brugen af digitale medier gav bogverdenen.

Nu har de principielle problemstillinger fået selskab af de mere praktiske: Juridiske aftaler med forlæggerne. En simpel brugergrænseflade, som både kunderne og leverandørerne af e-bøger kan finde ud af at bruge. Og et XML-format, der endnu ikke er særlig udbredt.
- Man kan købe e-bøgerne i enten PDF- eller XML-format. Men det er kun i XML-formatet, at specialfunktioner som for eksempel at skrive noter ind i bogen, kan bruges. Så der ligger en stor udfordring i at få det gjort almindeligt brugt, vurderer Jesper Holm.

Mens musik købt over nettet på flere måder er et reduceret produkt i forhold til en cd, er det omvendt med bøgerne: Brugerne kan søge i teksten, indskrive noter og bogmærker og selv sammensætte et personligt kompendium med udvalgte sider fra mange forskellige bøger.
Denne merværdi, tror Jesper Holm, vil holde det lovlige salg oven vande, selvom piratkopier af e-bøger skulle begynde at brede sig.
- De bøger, der kan findes gennem ulovlig fildeling, er jo typisk bare en indscanning af en papirbog. Det giver slet ikke de samme muligheder som en rigtig e-bog, så det vil være som at have en Porsche, der kun kan køre 40 kilometer i timen, lyder det fra Jesper Holm.

Computerworld taler med en person, der er er rykket videre i karrieren, for at høre mere om jobskiftet. I denne uge er det jesper holm, der er blevet direktør for ebog.dk.

OriginalModTime: 09-11-2006 14:46:18




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere