Global tovtrækning om kontrollen over internettet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. november 2006.


Internet I takt med at internettet vokser, møder det nye og uforudsete udfordringer. Læs om udfordringerne her og om Kinas mulige internetrevolution på de følgende sider.

En strid om brug af sprog i domænenavne truer med at udvikle sig til en politisk konflikt, der kan underminere nettets enhed.
Der var storpolitik bag kulisserne, da internettets "movers and shakers" mødtes til FN-konference om nettets fremtid.

Athen: IDN lyder umiddelbart som bare endnu en af de forkortelser, som it- og televerdenen er så propfyldt med. Men dette lille akronym, der dækker over begrebet Internationalized Domain Names, blev en glohed kartoffel under FN's første Internet Governance Forum, der i den forløbne uge diskuterede internettets fremtid.
En række af de mest prominente deltagere i forummet -en slags topmøde for internetfolket - advarede nemlig om, at problemer med IDN i værste fald kan føre til et sammenbrud for internettet, som vi kender det i dag.

IDN baserer sig på den rimelige præmis, at internetbrugere overalt vil ønske at anvende deres eget alfabet til at registrere domænenavne med.
Der er bred enighed i alle lejre om, at dette skal være muligt, men der er meget divergerende opfattelser af, hvor hurtigt det kan og skal gå.
Det kan på overfladen synes at være et trivielt problem, men nedenunder lurer både tekniske og politiske spørgsmål, der i høj grad kan sætte sindene i kog.
Tag for eksempel legendariske Vinton Cerf, der ellers fører sig i ophøjet værdighed, som det er passende for en ældre statsmand. Han kommer helt op på tæerne, når talen falder på IDN.
- Jeg må simpelthen understrege, at arbejdet er teknisk udfordrende og vil kræve ekstraordinær ekspertise. En fejltagelse i specifikationerne af IDN-reglerne kunne let og for altid bryde internettet op i enheder, der ikke kan tale sammen, siger Vinton Cerf, præsident for bestyrelsen i Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN).
Han er også chief internet evangelist for Google og en af opfinderne af IP-protokollen.

Denne melding om, at det vil tage tid at udvikle IDN, er imidlertid ikke populær i alle lejre. I takt med at antallet af internetbrugere uden for Vesteuropa og USA øges, vokser også presset på en hurtig løsning af problemstillingen om IDN.
Særligt i den tredje verden opfattes ICANN's tøven nogle steder som vestlig fod-
slæben.
- Uden et internet med sproglig pluralisme vil millioner og atter millioner blive lukket ude fra nettet, advarer Elizabeth Longworth, direktør i FN-organisationen UNESCO.
Risikoen er, at visse lande eller sprogområder, såsom Kina eller den arabiske verden, vil benytte lejligheden til at satse på separate systemer og dermed reelt bryde det sammenhængende, globale internet op i regionale stumper.
- Hvis man ikke finder en hurtig måde at imødekomme dette krav på, vil folk selv løse problemet, vurderer Elizabeth Longworth.
Det vil i yderste konsekvens betyde, at der kommer adskillige separate, konkurrerende net. Og stigende utålmodighed, særligt i Kina, gør dette til mere end en teoretisk risiko.
- Der er en reel fare for, at en længere forsinkelse i introduktionen af IDN kunne føre til en fragmentering af internettets rodzone, siger Viviane Reding, EU's it- og mediekommissær.

Striden om IDN er et aktuelt eksempel på, at der er store politiske interesser på spil, når internettets fremtid skal formes.
Samtidig peger det på et andet centralt problem for nettets videre udvikling: Der findes ikke noget enkelt organ, der med global autoritet kan tage denne type spørgsmål op. For selvom ICANN bredt opfattes som en teknisk kompetent administrator af nettets rodzone, så betyder organi-
sationens nære bånd til den amerikanske regering, at den ikke fremstår som politisk neutral.

Nettets decentrale struktur har historisk været en afgørende årsag til dets enorme succes, fordi mange forskellige og ofte indbyrdes uenige kræfter har kunnet trække på samme hammel.
- Vi er nået så langt, som vi er som en konsekvens af det frivillige samarbejde og koordination mellem hundreder af millioner af deltagere, brugere, tjenesteudbydere, udviklere af standarder, softwareprogrammører, producenter af styresystemer og mange andre, påpeger Vinton Cerf.
Men i takt med nettets utrolige vækst, kan denne styrke delvis forvandles til en svaghed, fordi der ikke er nogen samlende myndighed, der kan regulere de uundgåelige konflikter.

Oprettelsen af Internet Governance Forum er et forsøg på at skabe et forum, der kan forene de meget forskellige interessegrupper i en fælles dialog om løsningsmodeller. Men alle er enige om, at Internet Governance Forum-initiativet ikke i sig selv er løsningen på problemet.
- Lad os ikke påstå, at der ikke er nogle problemer, for det er usandt, siger Yoshio Utsumi, generalsekretær for International Telecommunications Union, der regulerer globale standarder i teleindustrien.
- Internet Governance Forum blev skabt, fordi der fortsat ikke er enighed om, hvordan internettet skal styres, siger han.

Der er intet, som tyder på, at det første Internet Governance Forum-møde bidrog væsentligt til at formindske de eksisterende uenigheder.
I mødet i Athen deltog officielle delegationer fra 88 lande samt repræsentanter for hundreder af NGO'er, universiteter og firmaer. I alt godt 1.500 deltagere.
- En global brainstorm blev det kaldt af en deltager.
Mindre høfligt kunne man betegne det som en gigantisk diskussionsklub på første klasse.
Debatten i Internet Governance Forum-regi vil fortsætte næste år i Brasilien. Men nogle deltagere mener, at det vil blive meget svært - for ikke at sige umuligt - at sætte de mange forskellige politiske og kommercielle interesser på en fælles formel.
- På længere sigt vil internettet blive styret eller reguleret på en måde, der ikke fundamentalt adskiller sig fra den måde, hvorpå andre ting styres, siger Yoshio
Utsumi fra Telecommunications Union.
- Fremtiden, hvad angår styringen af internettet, vil uundgåeligt blive lokal frem for global, vurderer han.

Billedtekst: inspiration - Vi er i en lytteposition. Dette forum (FN's første Internet Governance Forum, red.) skal ikke tage nogen beslutninger, men det kan blive en vigtig inspiration for fremtidige beslutninger, siger Viviane Reding, EU's it- og mediekommissær.
Foto: Georges Boulougouris, EU-Kommissionen

OriginalModTime: 02-11-2006 15:46:23




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere