Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. oktober 2006.
Virtuelle verdener Antallet af brugere i de virtuelle universer som Second Life og World of Warcraft stiger dag for dag, og det åbner for juridiske slagsmål, hvis man bliver bedraget i et virtuelt univers. I sidste ende er det nemlig rigtige penge, det drejer sig om.
De virtuelle verdener omsætter for så store beløb, at den amerikanske kongres nu lancerer en undersøgelse af disse fænomener. Måske behov for lovændringer i Danmark.
Indbyggerne i Second Life spenderer op mod 2,8 millioner kroner hvert eneste døgn. Og iværksættere tjener rigtige penge på deres aktiviteter i det virtuelle univers, hvis økonomi vokser med mere end 10 procent om måneden.
Så meget at de amerikanske lovgivere vil have styr på disse økonomiske aktiviteter.
Også et af de største online spilleuniverser World of Warcraft har givet plads til enkeltpersoner og virksomheder, der tjener rigtige menneskepenge på spillet.
Alene på online auktionen eBay kan man finde alt fra guldstykker og figurer til salg for amerikanske dollars.
Den danske forsker, Jan Trzaskowski, fra Copenhagen Buisness School mener ikke, at man kan udelukke, at der kan blive behov for at modificere de danske regelsæt, så de passer til de økonomiske aktiviteter i de virtuelle universer.
Ifølge den internationale nyhedstjeneste Reuters har den amerikanske kongres begyndt at undersøge, hvordan man skal beskatte indkomster fra virtuelle forretninger.
- Du kan til en vis grad argumentere for, at lovgivningen er faldet bagud, fordi man nu kan eje virtuelle værdier og have virtuelle kapitalgevinster uden man har regler for dette, siger Dan Miller til Reuters. Han er senior økonom for kongressens økonomiudvalg.
De voldsomt voksende virtuelle økonomier med millioner af brugere gør det stadigt vanskeligere for lovgivere at ignorere disse. World of Warcraft har flere brugere, end der er indbyggere i Danmark. Og ifølge den amerikanske økonomiprofessor Eric Castranova, Indiana State University, kan den samlede omsætning for disse virtuelle universer ligge over flere milliarder kroner om året.
Umiddelbart mener Jan Trzaskowski dog ikke, at der er behov for at ændre de danske skatteregler. Måske kun i forhold til det at registrere disse indkomster i forhold til skattemyndighederne.
Billedtekst: Skat Skal der betales skat af de virtuelle indkomster optjent i eksempelvis Second Life? Den amerikanske kongres vil undersøge sagen.
OriginalModTime: 26-10-2006 16:04:02