Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. oktober 2006.
En spegepølse skal have den helt rigtige farve, før kunderne vil sætte tænderne i den. To specialeskrivere fra DTU udviklede et nyt værktøj til automatisk billedanalyse af fødevarer.
Tag et billede af brødet, kiksen eller spegepølsen i stedet for at gå i gang med dyre kemiske analyser eller manuelle vurderinger. Der er mange muligheder for at bruge billedanalyse til udvikling eller kvalitetskontrol i industrien, og de nyudklækkede civilingeniører i softwaredesign fra DTU, Lars Nikolajsen og Jesper Rasmussen, kastede sig over et par af de mere velsmagende i deres afsluttende hovedopgave, der blev afleveret i starten af september. Og missionen lykkedes: Den software til billedanalyse, de to udviklede i programmeringssproget Matlab, viste sig generelt fint i stand til at vurdere produkternes beskaffenhed.
Ideen kom fra deres vejleder, der havde kontakter hos Danisco, og hovedopgaven blev også udført i samarbejde med firmaet. Hemmeligheden var at bruge et multispektralt kamera, som også opfanger lys, der er usynligt for det menneskelige øje.
- I forhold til at bruge et almindeligt billede, er der langt flere informationer i et multispektralt billede, særligt i de infrarøde bånd, forklarer Lars Nikolajsen.
Daniscos ønske til spegepølsesoftwaren var, at det skulle kunne vurdere nøjagtigt, hvilken farve kødet har. Det viser nemlig, hvor langt spegepølsen er nået i modningsprocessen, samtidigt med at kunderne styrer langt uden om grå og kedelige spegepølser. Det kan lyde simpelt at skulle måle farven på en spegepølse, men det er faktisk ikke så ligetil. Fedt- og kødklumper er blandet sammen i en stor pærevælling, så softwaren til billedanalysen må kunne skelne mellem fedt og kød.
I dag foretages vurderingen af kødets farve af en erfaren spegepølsefagmand, men det er en dyr og ikke altid helt pålidelig metode. Det vil billedanalyse kunne gøre overflødigt i fremtiden.
- Vores system kan nu i princippet det samme som en spegepølsemand, bare med mere objektive og reproducerbare resultater, forklarer Lars Nikolajsen.
Ved siden af spegepølseudfordringen arbejdede Lars Nikolajsen og Jesper Rasmussen også med måling af brøds fugtighed og af det "regntøj", der smøres på kiks, så de ikke bliver våde og bløde. I fagsproget kaldes det et barrierelag og består af blandt andet bivoks, der påføres i et meget tyndt lag. Er der huller i laget, strømmer fugtigheden fra fyldet mellem kiksene igennem og gør selve kiksen alt andet end sprød og indbydende.
Der var dog ikke meget kulinarisk fryns ved at skrive it-hovedopgave om mad. Danisco leverede de fleste multispektrale billeder klar til brug, så de to ingeniører mødte aldrig en spegepølse i levende live. Til eksperimenterne med kiks var de dog med i kiksbagnings-laboratoriet hos Danisco.
En fordel ved at skrive om madvarer var der alligevel: Det var noget nemmere at forklare venner og familie, hvad opgaven handlede om, i modsætning til hvis de havde fordybet sig i en mere teoretisk og "nørdet" problemstilling.
- Folk syntes det var pudsigt at skrive hovedopgave om spegepølser, men på den anden side kunne alle tale med om det, smiler Jesper Rasmussen.
De to madglade ingeniører fik 10 for deres opgave, da de den 20. september var oppe og forsvare spegepølseanalyserne. Men for Jesper Rasmussen er opgaven ikke slut. Han er blevet ansat hos Danisco, hvor han fra 1. november skal arbejde videre på systemet.
- Systemet er ikke helt fejlsikkert endnu, kunne vi se, da vi testede på flere data. Så planen er, at jeg skal finjustere og derefter prøve nogle helt nye ideer af, siger Jesper Rasmussen.
- Billedanalyse er ikke særligt brugt i fødevareindustrien, men der er mange muligheder, også i andre industrier. Vi overvejede for eksempel at bruge billedanalyse af dieselmotorteknik som et eksempel i opgaven, siger Lars Nikolajsen. Dieselmotorinteressen stammede fra MAN Diesel, hvor han havde et studiejob og nu er blevet ansat på fuldtid.
Billedtekst:
Specialeskriverne?
Computerworld taler jævnligt med studerende på de højere it-uddannelser om indhold og brug af deres specialer. Lars Nikolajsen (t.v.) og Jesper Rasmussen har skrevet om automatisk billedanalyse af fødevarer.
KIKstest Kiks, der skal have regntøj på, og spegepølser med den rigtige farve. Lars Nikolajsen og Jesper Rasmussen havde fundet en utraditionel måde at bruge deres it-kundskaber i hovedopgaven fra DTU.
OriginalModTime: 19-10-2006 16:03:52