Danmarks rigeste it-folk

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. oktober 2006.


It-branchen har skabt nogle af verdens rigeste personer med Bill Gates i spidsen. Men også i Danmark har it-virksomheder skabt formuer for en lille udvalgt skare. Computerworld tegner et portræt af Danmarks 20 største it-formuer.

Microsoft-stifteren Bill Gates er verdens rigeste mand med en formue på omkring 50 milliarder dollars. Også i Danmark har it-branchen skabt både milliardærer og mangemillionærer. Men hvem er de, hvordan blev formuerne skabt, og hvad bruger de deres tid på i dag? Computerworld kortlægger for første gang Danmarks største it-formuer.
Når man fra helikopteren kaster et blik over de danske it-pengetanke skiller især tre virksomheder sig ud. De to første er Giga og Navision/Damgaard, der begge blev solgt for omkring 10 milliarder kroner.
Den tredje er internettelefoniselskabet Skype, der blev solgt for over 25 milliarder kroner. Tilsammen skabte disse tre virksomhedshandler langt den største del af den samlede it-formue i Danmark.
Janus Friis er helt uden sammenligning den rigeste danske it-person. Salget af Skype til amerikanske eBay i september 2005 indbragte den dengang kun 29-årige it-rebel et kontant beløb på omkring 6,5 milliarder kroner.
Dermed er han i en liga for sig, hvad angår rigdom. Målt på den personlige formue ligger Janus Friis faktisk side om side med Mærsk McKinney Møller, idet langt den overvejende del af skibsrederens formue er placeret i centrale fonde, og derfor ikke tilhører Mærsk McKinney Møller personligt.

Også Microsofts køb af it-flagskibet Navision/Damgaard i august 2002 skiller sig ud, fordi det med et slag skabte fem danske milliardærer. Efter handelen kunne brødrene Erik og Preben Damgaard samt Jesper Balser, Torben Wind og Peter Bang alle skrive milliardær på deres visitkort.
Det er kendetegnende for næsten samtlige på listen, at de fortsat arbejder. Der er ganske vist blevet mere tid til lystyacht, golfspil og rejser, men grundlæggende giver erhvervsarbejdet fortsat indhold i hverdagen. Mange bruger i dag deres penge, netværk og viden til nye investeringer.
Ikke mindst inden for de seneste 12-18 måneder har flere af Danmarks rigeste it-folk været særdeles aktive med investeringer og opkøb i både nye og etablerede selskaber. Eksempelvis er Erik Damgaard gået ind i en række selskaber, også uden for it-branchen.
Også Finn Helmer har været på banen med investeringer i blandt andet bredbåndsselskabet ComX og chip-selskabet IPTronics. Markedet overrendes i øjeblikket næsten af risikovillig kapital, der leder efter nye og mere modne vækstvirksomheder.
Skype-handelen fik mange til at mindes dotcom-boblen, men Janus Friis blev iværksætterhelt og rollemodel for en ny generation af danske erhvervsfolk. Og den inspirationskilde er for alvor begyndt at strømme igen med en række nye it-selskaber, der står i kø for at blive introduceret på Københavns Fondsbørs over de kommende måneder.
Drømmen om den store gevinst er mere intakt end nogensinde.

1 Janus Friis
6.500 millioner kr.
Skype og Kazaa
Det amerikanske tidsskrift
Time bragte i maj 2006 en liste på 100 personer, der har udvist vilje og magt til at ændre verden. Janus Friis var som eneste dansker med på listen, fordi Skypes gratis telefonsamtaler via internettet forandrede telebranchen radikalt.
Milliardeventyret handler om en skoletræt knægt, der rejste til Indien og i 1996 startede som supporter hos CyberCity. Senere kom Friis til Tele2, hvor han mødte den svenske programmør Niklas Zennström. De to begyndte et parløb som selvstændige med Zennström som den hurtigt snakkende frontfigur og Friis som den kreative personlighed med skæve ideer.
Vejen mod rigdommen for Friis og Zennström startede med udviklingen af fildelingstjenesten Kazaa, der gav internetbrugere gratis adgang til musik og film - på bekostning af rettighedshaverne. Kazaa kickstartede piratkopieringen, satte musikbranchen på den anden ende og gav makkerparret status som rebelske pionerer.
De fleste skudsmål lyder da også på, at Janus Friis og Niklas Zennström er anarkister, der ikke er bundet af, hvad der er gjort før, eller hvad man ikke bør gøre. Hvis udviklingen er rigtig, kan man nedbryde eksisterende regler.
Kazaa blev solgt, før en byge af retssager haglede ned over tjenesten. De to opfindere tjente et millionbeløb, som de brugte til udviklingen af Skype og den gratis VoIP-telefoni. Selskabet blev skabt i ekspresfart med skattelyet Luxembourg som etableringsland, London som operationel base og udviklingsafdeling i Estland, hvor der var billig it-arbejdskraft.
Janus Friis er i dag global ansvarlig for innovation og produktudvikling hos Skype og er sammen med Niklas Zennström også involveret i selskabet Fon, hvor brugerne kan dele deres Wi-Fi-forbindelser.
Senere i år lancerer de to Skype-stiftere ligeledes såkaldte Venice Project, der er software til tv og video på internettet.
Med salget af Skype trådte Janus Friis frem i det globale spotlight, og i sommeren 2006 indgik Kazaa forlig med musikindustrien. Her måtte det ulovlige fildelings-netværk betale over 100 millioner dollars i erstatning, og Janus Friis og Niklas Zennström måtte også til lommerne.
Det er dog kun småpenge for iværksætteren. Ud over den oprindelige pris kan ejerkredsen opnå en bonus på 9 milliarder kroner baseret på Skypes kundetilstrømning og indtægter frem til 2008, der foreløbig udvikler sig som forudsagt. Alt tyder på, at Janus Friis vil få en gigantisk bonus og dermed kan føje endnu et kapital til et bemærkelsesværdigt eventyr.

2 Ib Kunøe
1.700 millioner kr.
Consolidated
Holdings A/S
- Det er de første millioner, der er de svære. Når man først når 10 millioner, 50 millioner og 100 millioner kroner, så bliver livet lettere, har Ib Kunøe sagt. Og meget tyder på, at han har ret.
Ib Kunøe grundlagde sin formue med salget af Mercuri Urval, der indbragte omkring 30 millioner kroner. Siden fulgte succesfulde investeringer i tøjvirksomheden Sand og mobilselskabet Telmore. Via moderselskabet Consolidated Holding har Ib Kunøe i dag aktieposter i de børsnoterede Columbus IT Partner A/S og Danware A/S samt Gatetrade.net A/S og tele billing-selskabet CDRator A/S.
Kunøes største satsning er dog it-forhandleren Topnordic, som han i 2006 fusionerede med børsnoterede Ementor og Atea. Med disse transak­tioner skabte Kunøe Nordens største it-forhandler med en omsætning på over 12 mia. kr. Og der er nu blæst til angreb i resten af Europa.
På papiret er Consolidated Holdings 833 millioner kroner værd, men med tillæg af øvrige investeringer og aktuelle børskurser vurderes Ib Kunøs samlede formue at være omkring 1,7 milliarder kroner.

3 Jesper Balser
1.600 mil­lioner kr.
Navision
Som medstifter af Navision blev Jesper Balser med et slag milliardær, da selskabet blev solgt til Microsoft i 2002. I første omgang blev han global strategisk chef for ERP-forretningen, men med udgangen af 2003 forlod Jesper Balser Microsoft. Det var vemodigt at forlade livsværket, men tiden var moden, da overleveringen til Microsoft var gennemført tilfredsstillende. Han blev forsøgt headhuntet til andre topstillinger i Microsoft-koncernen, men ønskede ikke at bosætte sig i Redmond.
I dag fungerer Jesper Balser som rådgiver for ventureselskaber, og en del af Microsoft-millionerne er i dag investeret sammen med Preben Dam­gaard og Peter Warnøe i it-selskabet Responsfabrikken.
Senest har Jesper Balser købt for 19,9 millioner kroner aktier i det børsnoterede Søndagsavisen, hvor han også er bestyrelsesmedlem. Jesper Balser sidder endvidere i bestyrelsen for ASCIO Technologies Holding A/S - bedre kendt som Speednames, hvor han også ejer en mindre aktiepost. En del af aktiviteterne varetages via GB4JB Holding ApS.

4 Peter Bang
1.600 millioner kr.
Navision
Peter Frithjof Bang var sammen med Torben Wind og Jesper Balser med i det oprindelige trekløver fra DTU, der opfandt økonomistyrings-programmet Navision. De familiære bånd forpligtede for Peter Bang, der er barnebarn af Bang & Olufsen-koncernens ene stifter. Formuen er placeret via tre centrale selskaber i form af Peter Bang ApS, Peter Bang II ApS og Peter Bang Holding ApS. Han er desuden formand for bestyrelsen i Kirsten og Peter Bangs Fond, der ikke mindst uddeler penge i Bang & Olufsens hjemby Struer.

5 Torben Wind
1.500 millioner kr.
Navision
Torben Wind er tredje og sidste Navision-milliardær og var sammen med DTU-studiekammeraterne Jesper Balser og Peter Bang en af de oprindelige stiftere af Navision.
Alle tre nærer en passion for golf, og de gik efterfølgende sammen om at projektere en 18-hulsbane i Nordsjælland på et gammelt militærområde. Torben Wind er den eneste af de fem milliardærer, der endnu er hos Microsoft, hvor han arbejder med Microsoft Dynamics.

6 Erik Damgaard
1.128 millioner kr.
Damgaard A/S
Efter Microsofts overtagelse af Navision/Damgaard flyttede Erik Damgaard midlertidigt til hovedkontoret ved Seattle for at sætte sit fingeraftryk på fremtidens ERP. Efter hjemkomsten fra USA ønskede Erik Damgaard ikke at blive en mindre aktionær i mange forskellige selskaber, men derimod en betydende aktionær i nogle få selskaber, som han virkeligt troede på. I januar 2004 købte han 49 procent af konsulentselskabet 7N A/S og i maj 2005 købte han en del af International Power Switch, der har globalt patent på intelligent strømskinne. Erik Damgaard har også investeringer sammen med stifteren af det fallerede avisprojekt Dagen, Peter Linck, og i foråret købte Erik Dam­gaard en større aktiepost i bredbåndsselskabet Comflex.
Det mest markante projekt hidtil er dog vindmølleindustrien. Erik Damgaard ejer 7,5 procent af det børsnoterede vindmølleselskab Greentech Energy System, hvor han har stillet en bankgaranti på 200 millioner til rådighed for et vindmølleprojekt på Sardinien. I december 2005 blev Erik Damgaard bestyrelsesformand for det Nasdaq-noterede Eurotrust, hvor han ejer 16 procent af aktiekapitalen. Det skete, da Eurotrust opkøbte det jyske Aktiv Gruppen med vindmølleparker i Tyskland. Oprindeligt var Eurotrust et it- og medieselskab, men efter en række frasalg fokuserer selskabet nu entydigt på energi, mens man er ved at frasælge tv-stationen DK4 samt et produktionsselskab.
Sammen med blandt andet finansmanden Peter Forchhammer investerede Erik Damgaard i juni 2006 ikke mindre end 67 millioner kr. i medicoselskabet Engineers & Doctors Wallsten Medical
A/S.
Investor-trekløveret har også sat penge i virksomheden Chemometec, der har udviklet et mikroskop, der tæller antallet af celler i forskellige væsker. Senest har Erik Damgaard købt aktier i det netop børsnoterede hostingselskab Mondo A/S.
Formuen er placeret i Erik Damgaard Porteføljeinvest
A/S, der ejes sammen med broderen Preben og har en egenkapital på 1.128 millioner kr.

7 Preben Damgaard
1.020 millioner kr.
Damgaard A/S
Allerede i marts 2003 besluttede Preben Damgaard sig som den første i milliardær-femkløveret fra Navision/Damgaard at forlade sit job som europæisk ansvarlig for Microsoft Business Solutions. Han ville have mere tid til familien og fritidsinteresser som jagt og kajaksejlads. Formuen er placeret i Erik Damgaard Porteføljeinvest A/S, der ejes sammen med broderen Erik Damgaard.
Sammen med Jesper Balser og Peter Warnøe ejer Preben Damgaard 21 procent af ak­tierne i Resonsfabrikken, der i november 2005 stiftede gateway-firmaet Wireless Factory. Gateway-firmaet står for kontakten mellem mobilselskaberne og udbyderne af spil og applikationer til mobiltelefoner, og klarer eksempelvis det praktiske i forbindelse med penge-opkrævning hos slutbrugerne. Responsfabrikken ejer en tredjedel af Wireless Factory, der skal være markedsledende inden udgangen af 2006 og også har selskabet bag dating.dk blandt aktionærerne.

8 Asger Jensby
585 millioner kr.
JMI Invest A/S
Den tidligere mangeårige CSC-direktør Asger Jensby har etableret sig som en tung investor i den danske it- og telebrance. Asger Jensby ejer 45 procent af JMI Invest A/S, der skal skabe øget vækst gennem udvikling af forretningen, bedre ledelse og synergier mellem porteføljeselskaberne.
Asger Jensby har mange års erfaring som bestyrelsesformand med speciale i forretningsudvikling og turnaround management. Der indgår 14 selskaber i porteføljen, herunder Link2-IT, Wendia AG International, Portalix, eSe Security, HandStep, Human Focus, IT Factory A/S, IntraMed, MobileWeaver og Opportunity Solutions. JMI Invest har desuden ejerandel i bredbåndsselskabet Fullrate A/S og købte i februar 2006 60 procent af ERP-huset Capto. Senest har JMI Invest opkøbt den kriseramte hardwareforhandler Netkoncept med godt 150 ansatte. Blandt guldæggene regnes aktieposten på 50 procent af IT Factory A/S med en anslået værdi på 1,3 milliarder kroner.
JMI Invest A/S har en egenkapital på 158 millioner kroner og blandt aktionærerne tælles den tidligere direktør for fodboldklubben Aab, Tom Matthiesen og entertaineren Finn Nørbygaard, der hver ejer 15 procent. En fjerdedel af selskabet ejes af Peter Sølbeck, der også er bestyrelsesformand. I 2006 venter JMI Invest et overskud før skat på mindst 70 millioner, men Asger Jensby har også netop etableret Asger Jensby JMI Invest II ApS, der over de kommende år skal bruge 300 millioner kroner på opkøb.

9 Peter Forchhammer
532 millioner kr.
Synerco ApS
Finans-blæksprutten Peter Forchhammers fangarme rækker langt i dansk it. De fleste aktiviteter samles i holdingselskabet Synerco ApS, hvor egenkapitalen har rundet en halv milliard. Via dette selskab ejer Forchhammer blandt andet Getconnected A/S, Absolut Invest A/S, Chili Group ApS, Constructit A/S, H.P. Brockstedt A/S, Pay-Per-view Danmark ApS og Portfolio Danmark ApS.
I koncernen indgår ejerandele i Chili Group, luksusmagasinet Limited Edition, Shared Messenger, Adfair, Notabene.net og Eye-Media. Også det børsnoterede Deadline Games A/S ejer Peter Forchhammer en andel i.
Desuden ejer Synerco 21 procent af Capinordic A/S, der har store ambitioner som fødselshjælper ved børsintroduktioner af nye selskaber. Capi­nordic har allerede bistået ved børsintroduktionen af Notabene.net og Mondo A/S og ejer en fjerdedel af aktieportalen Euroinvestor.com.

10 Finn Helmer
300 millioner kr.
Giga
Finn Helmer blev verdensberømt, da han solgte elektronikfirmaet Giga og dets optiske chip til Intel i 2000. Det var ikke så meget selve virksomheden eller salget, der gjorde Finn Helmer berømtsom prisen på 9,4 milliarder kroner.
Finn Helmer begyndte i Texas Instruments i 1980, hvorefter han i 1992 kom til Giga, der havde seks medarbejdere. Otte år senere havde Finn Helmer udvidet virksomheden til 130 ansatte, og overskuddet var på imponerende 340 millioner kr. Salget gjorde de fleste af selskabets ansatte til millionærer og indbragte Finn Helmer omkring 300 millioner kr. Resten gik til de øvrige aktionærer, hvoraf industriselskabet NKT fik broderparten.
Efter salget af Giga blev Finn Helmer ansat som direktør for Intel i Danmark, der efterfølgende er blevet kraftigt decimeret efter flere sparerunder.
Finn Helmer satte nogle af pengene i et gods, og andre investeres mere aktivt.
I december 2005 reddede han det kriseramte bredbåndsselskab ComX Networks A/S, da han trådte til som ny storaktionær og bestyrelsesformand og derved sikrede selskabet den fornødne kapital til både drift, vækst og udvikling.
I maj 2006 skød Finn Helmer penge i det danske chip-firma IPtronics A/S, der er stiftet af fire tidligere Giga-chefer. Investeringen skete i tråd med Finn Helmers vision om 10 gigabit-forbindelser til alle hjem. IPtronics har udviklet en chip, der ventes at kunne erstatte kobbernetværkene i computere, så data kan overføres hurtigere.
Finn Helmer, der i dag er bosat i Schweiz, ejer endvidere halvdelen af reklamevirksomheden Kühl+co, som han var med til at stifte i 1995.

11 Lars Kolind
225 millioner kr.
Preventure A/S
Lars Kolind er blandt Danmarks mest kendte erhvervspersonligheder. Oprindeligt slog han sit navn fast med indførelsen af spaghetti-organisationen hos høreapparatvirksomheden Oticon, og siden blev det it-investeringer via det privatejede PreVenture A/S. Et stort anlagt samarbejde og krydsejerskab med det kuldsejlede 2M Invest A/S gav dog økonomiske knubs, og den bristede it-boble tog luften ud af flere af PreVentures investeringer.
I foråret 2005 overtog Bank Invest driften af Preventure, og to udenlandske pensionskasser købte 35 procent af aktierne. Lars Kolind beholdt selv 65 procent af Preventure, og det gav pote, da den franske konkurrent Come&Stay i september 2006 købte datterselskabet Retail Internet for omkring 250 millioner kroner.
Med salget tog Lars Kolind et ordentligt spring frem på listen over Danmarks rigeste it-investorer, og der er fortsat muligheder for frasalg. Preventure består nu af Isabella Smith
A/S, Keepfocus A/S samt Yellowtel. Selskaberne har kæmpet med dårlige resultater, men melder nu om fremgang. Det kan udløse en ny millionregn over Lars Kolind, når de bliver solgt.

12 Michael Gaardboe
213 millioner kr.
Columbus IT
Partner
Stifteren af Columbus IT partner har placeret sin ejerandel af selskabet i Gaardboe Holding ApS. I strid med anpartsselskabsloven er der ydet anpartshaveren et lån på 42,3 millioner, men selskabet er gældfrit og har en egenkapital på 213 millioner kroner. Denne værdi består især af aktier i Columbus IT Partner, hvor Gaardboe ejer knap 18 procent.

13 Michael Moesgaard Andersen
210 millioner kr.
Navision
Allerede i 1991 stiftedes Andersen Advisory Group A/S som et investerings- og konsulentfirma inden for telekommunikation. I 2000 solgte selskabet alle aktier i Andersen Management International A/S til norske Merkantildata ASA og investerede derpå i CBB Mobil A/S, der så blev solgt til Sonofon i 2004.
Bag Andersen Advisory Group A/S står Michael Moesgaard Andersen, der via moderselskabet Moesgaard Consulting ApS har en egenkapital på 210 millioner kroner. Blandt de nuværende investeringer er v2tel A/S, Mobilethink A/S, Telecom Scandinavia A/S, Emperion A/S og Sifira A/S. Sidstnævnte var oprindeligt ejet af børsnoterede Olicom A/S frem til juli 2006, hvor Andersen Advisory Group sammen med JMI Invest II APS opkøbte aktiemajoriteten.
Via sine investeringer kan Michael Moesgaard Andersen blive en af højdespringerne på næste års liste, hvis der foretages frasalg i koncernen.

14 Frank Rasmussen
150 millioner kr.
Telmore, Image
Scandinavia
Frank Rasmussen scorede allerede et ukendt trecifret millionbeløb, da han i 1999 solgte internetleverandøren Image Scandinavia til World Online. Det sikrede ham båd, Ferrari og hus i Nordsjælland, og iværksætteren blev landskendt, da han under en direkte tv-indsamling købte studieværten Ole Stephensens slips for 100.000 kroner.
Frank Rasmussen karakteriseres som den typiske iværksætter: En dygtig købmand, utrolig idérig, målrettet og helt uden bindinger af, hvad man plejer at gøre.
I efteråret 2000 stiftede han discount mobilselskabet Telmore, der i modsætning til de etablerede selskaber ikke gav tilskud til billige mobiltelefoner, men blot leverede lave minutpriser uden abonnement. Det koncept faldt i de prisbevidste forbrugeres smag, og Telmore blev hurtigt en af største succeser på teleområdet herhjemme med over 500.000 kunder og store overskud.
I april 2003 købte TDC 20 procent af Telmore og overtog resten i januar 2004. Den samlede købesum var omkring 500 millioner kroner, hvoraf halvdelen blev fordelt mellem Ib Kunøes selskab, Consolidated Holdings og Zyxel-stifteren Shun I Chu.
Frank Rasmussen blev efterfølgende direktør i TDC-satsningen EasyMobile, men blev fyret fra denne post. Hans konkurrenceklausul udløber med årets udgang, og der spekuleres nu i, at han vil genoptage en karriere i mobiltelefonbranchen. Efter salget af Telmore købte Frank Rasmussen ellers lystig op i TDC og blev en af selskabets største private ak­tionærer med aktier for 85 millioner kroner. Investeringerne varetages i dag via Caesar ApS - det tidligere SRT Holding ApS.

15 Peter Wilmar Christensen
150 millioner kr.
KiSS Technology A/S
I juli 2005 købte it-giganten Cisco teknologifirmaet KiSS Technology A/S, der solgte avancerede dvd-afspillere. Salget startede med en henvendelse fra Cisco om et muligt samarbejde. Først senere løftede Cisco sløret for, at de gerne ville overtage virksomheden, og det endte med en pris på 374 millioner kroner i kontanter og aktier.
Hovedparten af købesummen tilfaldt Peter Wilmar Christensen, der var administrerende direktør og medstifter af KiSS Technology. Sammen med broderen ejede Peter Christensen 87 procent af aktierne. For Peter Wilmar Christensen var det rent mentalt en god fornemmelse at blive økonomisk uafhængig, men han fortsatte sit arbejde som administrerende direktør. I efteråret 2005 udtrådte han af selskabets bestyrelse.

16 Familien Fleggaard
133 millioner kr.
Dangaard Telecom
Via holdingselskabet A/S Fladkær ejer Birgitte, Ole, Peter og Susanne Boris Fleggaard familiekoncernen med interesser i blandt andet dagligvarehandel og telefoni.
Egenkapitalen i holdingselskabet er 531 millioner, hvortil kommer indtægten fra salget af Dangaard Telecom i juni 2006. Salget indbragte omkring 1,7 milliarder kroner, hvoraf familien Fleggard fik knap 250 millioner kroner. Formuen er her fordelt mellem familiemedlemmerne.

17 Morten Lund
100 millioner kr.
Bullguard, Skype, Nyhedsavisen
It-iværksætteren Morten Lund er kendt som administrerende direktør i softwarefirmaet Bullguard. Hans formue blev for alvor grundlagt, da han indskød 375.000 kroner i Skype og kort efter indkasserede omkring 100 millioner kroner, da Skype blev solgt.
Morten Lund er i dag aktiv som rådgiver for nystartede virksomheder, hvor han indskyder intellektuel kapital.
Senest er Morten Lund udpeget til at stå for Nyhedsavisens online-satsning med avisen.dk, der efter planerne skal være banebrydende herhjemme.
Kapitalen bestyres primært via det 100 procent ejede Morten Lund ApS, der i 2005 fik et overskud på knap 46 millioner og nu har en egenkapital på 39 millioner kroner. Morten Lund ejer desuden Lund Biotek One ApS, Dream Dream ApS og det nyoprettede Morten Lund Games ApS samt dele af IMT Labs A/S og Lundkenner A/S.

18 Peter Warnøe
86 millioner kr.
Complet Data, Aston IT Group
Sammen med partneren Steen Louis Reinholdt solgte Peter Warnøe i 1997 pc-forhandleren Complet til norske Merkantildata. De to Complet-stiftere fik hver omkring 60 millioner kr. i aktier og kontanter, men inden bindingsfristen udløb, var aktiekursen mere end tredoblet. Den økonomiske frihed blev brugt til at reducere arbejdstiden og bruge mere tid på familie og skihytten i Verbier i Schweiz.
Efter den store succes led Peter Warnøe dog et voldsomt tilbageslag, da han via 60 opkøb af mindre selskaber skabte Aston IT. Selskabet kollapsede, da it-boblen bristede og efterlod blandt andre Nordea med et tab på flere hundrede millioner kr.
Peter Warnøe købte selv fire af selskaberne ud af Aston IT, men efterfølgende gik to af dem konkurs, og de to andre blev solgt.
Efter et par magre år har Peter Warnøe dog atter vind i sejlene via holdingselskabet Oyster Invest ApS, hvor egenkapitalen udgør 86 millioner. En del af overskuddet i 2005 kom, da Warnøe solgte sine knap 20 procent af det tidligere 2M-selskab Netpoint for omkring 14 mio. kr.
Investeringerne omfatter endvidere 350 millioner kroner i ejendomme i København og Århus, og blikket er nu rettet mod Tyskland, Schweiz og Sverige for nye ejendomsinvesteringer. Endvidere ejer Peter Warnøe en tredjedel af it-firmaet Aventor, 56 procent af ERP-selskabet A-Solution samt små poster i it-selskaberne Symbion, Axcess, Neoprocess og Site­core, som han sidder i bestyrelsen for.
Endelig ejer han sammen med Jesper Balser og Preben Damgaard ctrlmobile ApS, der udvikler digitale koncepter baseret på trådløs teknologi og en femtedel af it-selskabet Responsfabrikken. Peter Warnøe har dog understreget, at skønt han stadig foretager it-investeringer, er han generelt mindre risikovillig end tidligere.

19 Aldo Petersen
79 millioner kr.
Eurotrust
Som nummer 19 på listen over Danmarks største it-formuer finder vi forretningsmanden Aldo Petersen, der via det anonymt klingende A/S PSE nr. 2123 plejer en række investeringer. Selskabets egenkapital er på 79 millioner kroner, og Aldo Petersens formue stammer blandt andet fra selskabet Eurotrust.

20 Søren og Jens Alminde
38 millioner kr.
EuroInvest
Med 375.000 unikke brugere om måneden har EuroInvestor slået både Dagbladet Børsen og Københavns Fondsbørs af banen som Danmarks førende investorportal.
EuroInvestor var i starten kendt for sit debatforum, hvor vilde rygter blandedes uskønt med insider-information om børsnoterede virksomheder.
I foråret 2005 betalte stifterne Søren og Jens Alminde samt medinvestoren SDS Holding seks millioner kroner for 51 procent af portalen. Sælgerne var Dinwww ApS, hvor ejerkredsen tæller Jubii-stifterne Kasper Larsen, Martin Thorborg og Henrik Sørensen. Og det køb viste sig at være en rigtig god forretning.
I august 2006 købte finanskoncernen Capinordic med blandt andre Erik Dam­gaard og Peter Forchhammer i ejerkredsen, nemlig 25,9 procent af EuroInvestor for 32,4 millioner kroner. Købesummen indikerer en markedsværdi for Euroinvestor på 125 millioner kroner.
Efter salget er brødrene Søren og Jens Alminde fortsat hovedaktionærer i Euroinvestor med en ejerandel på 61 procent. Det seneste regnskab viste et overskud på omkring 1 million kroner, og det ventes i år at blive mangedoblet til 10-11 millioner.

Faktaboks:

De 20 rigeste it-folk i Danmark

Rang Person Formue i mio. kr Firma
1 Janus Friis 6.500 Skype
2 Ib Kunøe 1.700 Columbus IT Partner, Ementor, Danware, Gatetrade.net
3 Jesper Balser 1.600 Navision
4 Peter Bang 1.600 Navision
5 Torben Wind 1.500 Navision
6 Erik Damgaard 1.128 Damgaard
7 Preben Damgaard 1.020 Damgaard
8 Asger Jensby 585 JMI Invest A/S
9 Peter Forchhammer 532 Synerco ApS
10 Finn Helmer 300 Giga
11 Lars Kolind 225 Preventure, Oticon
12 Michael Gaardboe 213 Columbus IT Partner
13 Michael Moesgaard Andersen 210 CBB Mobil, v2tel A/S, Mobilethink A/S, Emperion A/S, Sifira A/S
14 Frank Rasmussen 150 Image Scandinavia og Telmore
15 Peter Wilmar 150 KiSS Technology
16 Fleggaard familien 133 Dangaard Telecom
17 Morten Lund 100 Bullguard, Skype
18 Peter Warnøe 86 Complet data, Aston IT
19 Aldo Petersen 79 Eurotrust
20 Søren og Jens Alminde 38 Euroinvestor

Kilde: Officielle årsregnskaber samt Berlingske Tidendes Nyhedsmagasin. Udgangspunktet er den bogførte egenkapital, aktuel dagsværdi
af børsnoterede aktieposter eller anslået handelsværdi af porteføljeselskaber. Flere af tallene er anslåede værdier.

Billedtekster:

suveræn etter Med sine 6,5 milliarder kroner har Skype-stifteren Janus Friis en formue, der er næsten fire gange så stor som sin nærmeste konkurrent i rigdom for danske it-folk.
Foto: Skype/Polfoto

makkerpar Navision-stifteren Jesper Balser (billedet) deler med sine 1,6 milliarder kr. tredje/fjerdepladsen med sin tidligere makker Peter Bang.
Foto: Torben Klint

toeren - Det er de første millioner, der er de svære, har Ib Kunøe sagt. Han er den næstrigeste dansker i it-verdenen.

Som brødre vi dele Erik (t.v.) og Preben Damgaard indtager sjette- og syvendepladsen blandt danske it-milliardærer.

opkøb Asger Jensby har for nogle af sine mange millioner kroner etableret JMI Invest II ApS, der over de kommende år skal bruge 300 millioner kroner på opkøb.
Foto: Torben Klint

gældfri Michael Gaardboes Gaardboe Holding ApS lånte i strid med anpartsselskabsloven 42,3 millioner, men selskabet er gældfrit.
Foto: Hans Juhl

giga Salget af Giga til Intel til en pris på 9,4 milliarder kroner bragte Finn Helmer frem i rampelyset.
Foto: Hans Juhl

OriginalModTime: 12-10-2006 14:25:58




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere