Diske skal lagre objekter

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 6. oktober 2006.


snw europe Fremtidig teknologi sætter objekter i stedet for blokke, når computere skal kom-munikere med diske.

Cylindere, spor, blokke, sektorer. Via disse elementer har vi hidtil adresseret data på harddiske. Men teknologien object-based storage device (OSD) byder på et brud med historien. Nu skal diskene lagre objekter.
Det betyder, at en større del af arbejdet med at holde styr på, hvor data ligger, placeres i diskens indbyggede controller.
I dag skal et filsystem holde rede på, hvilke blokke der udgør en fil. Med OSD overtager controlleren det arbejde. Filsystemet skal blot bede om at få oprettet og derefter skrevet et objekt.
- I dag ved en disk intet om, hvad det er for nogle data, der ligger i bestemte blokke. Med OSD ved den, om de udgør en videofil, et regneark eller andet, forklarede Rich Ramos fra firmaet Xyratex i en præsentation af teknologien.
Hvis man i dag vil have den slags viden, er man nødt til at se data på filniveau. Det kan NAS-løsninger gøre (network-attached storage) - men til gengæld bliver NAS-computeren så en flaskehals i forhold til de bagvedliggende diske.

OSD byder på større sikkerhed end dagens diske. Den har sikkerhed på objektniveau, så adgangen til data kan begrænses til bestemte brugere.
Skønt OSD overtager noget af filsystemets arbejde, bliver filsystemet ikke overflødigt. Alle objekter på en OSD-disk ligger på samme niveau. Derfor skal man stadig bruge et filsystem, hvis man vil skabe hierarkier af mapper. Standarden OSD-1 blev færdig sidste år, men endnu findes der ingen produkter, der følger den.
Rich Ramos venter flere OSD-produkter i de kommende år:
- IBM arbejder på noget, og Seagate er ved at udvikle en prototype. Teknologien vil især være egnet til fixed content storage, siger han.
Fixed content storage er en teknologi til arkivering af data, der ikke kan eller må ændres, efter de er blevet skabt. Den bruges for eksempel til lagring af medicinske dokumenter og teknisk dokumentation. Hidtil er systemer til fixed content storage (også kendt som content-addressable storage) blevet bygget oven på traditionelle disksystemer.
- I OSD kan man ændre på metadata om et objekt, mens selve objektet ikke røres. Derfor passer teknologien godt til fixed content storage, mener Rich Ramos.

OriginalModTime: 14-11-2006 13:44:42




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere