Det her vil de gamle ha'!

Nye telefoner er ofte bittesmå og supersmarte, men det er ikke nødvendigvis, hvad ældre mobilbrugere har brug for. Find ud hvad bedstemor synes, der er slag i. Du vil måske blive overrasket...

Det her vil de gamle ha'!

BERLIN - IFA: Der er ikke meget lir over Emporias telefoner, der ligner noget fra 90'erne. Kæmpe klodser med store knapper. Men det er ikke for at være retro-smart, at østrigske Emporia har skabt sine telefoner på den måde - de er målrettet ældre mobilbrugere:

- De ældre vil have tunge telefoner, så de kan mærke dem i lommen eller i tasken. Det er lidt modsat tendensen med mindre og mindre mobiler, forklarer Karin Schaumberger, der er international marketing manager for Emporia, da pcworld.dk møder hende på IFA-messen i Berlin.

Emporias modeller har været på det danske marked et stykke tid, og mobiltelefonerne er især rettet mod de ældre førstegangskøbere på 65+, som har været vant til at have fastnet.

Nu har deres børn besluttet sig for at give dem en mobil, eller også har de selv valgt at investere i en. Kravene til telefonen er bare markant anderledes i forhold til en 14-årig poptøs. Derfor har Emporia foretaget adskillige brugerundersøgelser for at skabe telefoner, der bedst lever op til seniorernes ønsker.

- Vores undersøgelser viser, at de ældre gerne vil have store og mekaniske knapper. De skal kunne mærke, at de bliver aktiveret. En af årsagerne er, at de er bange for at blive til grin, hvis de ikke kan betjene telefonen, siger Karin Schaumberger.

Knapper med feedback

Det betyder, at Emporias to telefoner, LIFEplus og TALKpremium, er udstyret med skydeknapper, så seniorerne kan være helt sikker på, at telefonen eksempelvis er låst.

De skal altså ikke ind i telefonens softwaremenuer for at bruge forskellige funktioner. Her kan du se et galleri med billeder af telefonerne og forklaringer om designvalget.

Da Emporia sigter mod en målgruppe, der er fuldkommen urutineret, når det gælder mobiltelefoni, gælder det om at skabe brugervenlige produkter.

Derfor er der ikke plads til avancerede funktioner som kamera og MP3-afspiller. Fokus er på opkald og sms-beskeder, og det foregår via telefonens skærm. Den kan enten være orange eller sort/hvid. Det skulle ifølge Emporia gøre det lettere at læse tekst og forstå menuerne, især hvis synet er nedsat.

Det kræver uddannelse af seniorer

Generelt er Emporia på en svær opgave, når de ældre skal til at blive mobile. Karin Schaumberger fortæller, at de har haft kontakt til en bruger, der kun brugte sin mobil, når han var inden for hjemmets vægge. Han var så fastlåst i fastnet-tankegangen, at han nogle gange tog hjem for at ringe, selv om mobilen lå i lommen.

Andre brugere havde altid slukket mobilen og tændte den kun, når den skulle bruges til opkald. Og så var der dem, der ikke kunne finde ud, at telefonen skulle lades op - modsat den gode, gamle fastnettelefon.

For at gøre seniorerne mere trygge ved mobilen og forstå dens muligheder, holder Emporia kurser for seniorerne. Det er naturligvis med til at give Emporia et godt tag i de ældre, men alligevel står virksomheden over for en anden stor udfordring.

For groft sagt er målgruppen en uddøende race, da der bliver stadig færre førstegangskøbere blandt seniorerne. Det er dog noget, som er med inde i Emporias overvejelser for fremtiden.

- Vi kan ikke overleve i 20 år med de her telefoner. Derfor bruger vi meget tid og penge på at udvikle nye modeller, forklarer Karin Schaumberger.

Hun understreger dog, at en rask og rørig bruger af eksempelvis en Blackberry med tiden vil få nedsat syn og andre alderdomstegn. Derfor gælder det om i fremtiden at få mast flere funktioner ind i de store Emporia-telefoner, så de nye ældre, der er vant til små og avancerede telefoner, vil være tilfredse.

Du kan her se et galleri med fotos af Emporias noget utraditionelle mobiltelefoner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere