Hvem skal lede Danmark?

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. september 2006.


Vi har et svar på det første spørgsmål. Hvilke teknologiske nøgletrends former fremtiden? Det leverer det nye Technology Forecast - et samarbejde mellem Computerworld og Innovation Lab - et bud på i denne 25 års jubilæumsavis.
Faktisk er det lidt mere end bud. Innovation Lab har trukket på et netværk af 1.600 eksperter og forskere verden over for at destillere de ti globalt mest magtfulde trends. Dansk IT har spurgt blandt sine 6.000 medlemmer, som tæller mange af Danmarks skarpeste it-ledere, hvordan de vurderer tendensernes gennemslagskraft i en dansk virkelighed.
Resultatet illustrerer og konkretiserer det magtfulde internetdrevne teknologiskred, som hastigt er ved at forandre det eksisterende og åbne for en lang række nye muligheder. Ingen tvivl om, at disse stærke teknologitrends former rammerne for vores fremtid - hvad angår vækst, job og velstand. Hvis vi formår at gribe og anvende dem.

Hvilket leder os frem til det næste - ubehageligt åbne - spørgsmål: Hvem skal lede Danmark ind i denne fremtid?
Ifølge OECD har vi alle forudsætninger for at være et af de lande i Europa, som kan få mest ud af de nye teknologier - fordi vi kundskabsmæssigt er rustede, fordi vi mentalt er åbne, fordi vi socialt er stærke. Vi har de kompetencer, der er nødvendige for at forvandle ny teknologi til konkrete resultater.
Desto mere ærgerligt, at danske eksperter og opinionsdannere punkterer optimismen, når spørgsmålet falder på, hvem der skal realisere mulighederne. Det kræver fandenivoldskhed, det kræver mod - og, må vi tilføje, det kræver indsigt i de nye teknologiske muligheder. Vi forstår, at der er underskud af det hele på alle fronter.

Hvad er det så, der skal til?
Se på den japansk-amerikanske ventureinvestor Joichi Ito, som strategikonsulenterne Booz Allen Hamilton - en af verdens top fem rådgivere - har døbt "ambassadøren fra den næste økonomi". Joichi Ito har fortjent den flatterende titel - ikke bare fordi den første internetserver i Japan i sin tid stod i Itos kælder i Tokyo, men fordi han har gennem internettets evolution vist en mageløs evne til at forstå det næste - og ikke mindst hvordan det skaber penge.
Joichi Ito sidder i bestyrelsen af Wikipedia, social netværksteknologi, han er guvernør i ICANN, internettets parlament, bestyrelsesmedlem i Creative Commons, bestyrelsesformand for Six Apart Japan, toneangivende blog-software, investor i Technorati, blogosfærens statistikmaskine og drivkraften i en meget lang række succesrige internetbaserede virksomheder, som Mozilla, der står bag Firefox-browseren.
Hvad fokuserer Joichi Ito så på i dag? Han spiller World of Warcraft - et virtuelt strategispil med elve, dværge og troldmænd, hvor han har skabt et team på 250 mennesker fra hele verden, der måned for måned har bevæget sig op på spillets rangliste ved at præstere den ene strategiske sejr efter den anden.
Joichi Itos "lead raider" i World of Warcraft er en sygeplejerske. En af nøglespillerne er en arbejdsløs bartender, som lider af koncentrationsvanskeligheder. En tredje nøglespiller en den 9-årige datter til en administrerende direktør i en af Joichi Itos virksomheder.
Pointen? Ito siger, at han i denne virtuelle verden har fundet en helt ny organisationsmodel, som formår at destillere og fusionere det bedste i den enkelte på et hold, der er spredt over hele verden, repræsenterer alle sociale klasser, fordeler sig over alle aldersgrupper, omfatter et utal af religioner, kulturer og sprogområder. Følgelig er Joichi Itos næste projekt at bygge en virksomhed ved at rekruttere medarbejderne fra hans World of Warcraft team og skabe helt nye samarbejdsformer, som sprænger de kendte ledelses- og innovationsmodeller.
Intet mindre.

Hvor mange danske ledere udforsker nye muligheder ved at spille Warcraft? Hvem er de danske ledelseseksperter, der bruger den virtuelle verden til at simulere næste generations organisationsmodeller? Hvor er de danske investorer, der satser på fremtidens teknologitrends?
Lad os gøre skeptikerne til skamme: Send os navnene på de frontløbere, der leder Danmark ind i fremtiden, så skriver vi dem ind i det digitale Danmarks Hall of Fame som en ny tids pionærer.

OriginalModTime: 08-09-2006 09:55:54




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere