Jeg downloader lige Harry Potter...

Bøger? Det er da noget man downloader. I alt fald i USA, hvor Sony og Amazon slås om markedet med sine små, bærbare eBogs-læsere. Vi undersøger fænomenet, der forventes til Danmark inden længe.

Jeg downloader lige Harry Potter...

Elektroniske bøger lyder måske som et trist og støvet koncept fra engang i halvfemserne, men over de seneste par år har konceptet fået en overhaling og især amerikanerne har taget teknologien til sig.

Enhver der har prøvet at læse en længere bog på en laptop-skærm ved, at det ikke rigtig fungerer i længden.

Derfor kom der først fart på udviklingen og udbredelsen af eBøger med E-Ink - en skærmteknologi, der i visuel kvalitet minder om rigtigt papir.

E-Ink fremstår superskarpt, har ingen bagbelysning og bruger kun strøm, når billedet eller teksten ændres.

Både Sony og Amazon har lanceret elektroniske boglæsere, der benytter E-Ink-teknologien. Sony var klar med sin første "Reader" tilbage i efteråret 2006, men der var begrænset interesse for den lille gadget.

Det skyldtes ikke mindst, at der var et lille udvalg af elektroniske bøger. De var dyre, og så kunne de kun købes i Sonys egen eBogs-butik og skulle overføres via USB fra computer til Readeren.

Kindle kommer på banen

Der kom først rigtig fart over feltet med Amazons lancering af sin Kindle-læser i november 2007.

Kindle havde indbygget 3G-forbindelse, der gav adgang til online-bogbutikken på Amazon.com, så bøger og magasiner kunne downloades lige meget, hvor du var i verden... Eller USA, i det mindste.

Introduktionen af Amazon Kindle betød, at det lige pludselig var forholdsvis nemt og bekvemmeligt at købe og downloade eBøger.

Du skulle ikke have fat i en computer og synkronisere data, men kunne købe en bog præcist når du havde lyst, eksempelvis lige før dørene lukkede til en længere flyvetur.

Derudover kan du også havde hundredvis af bøger i en Kindle, der blot vejer 290 gram. Det er altså slut med at smadre ryggen på grund af bøger i tasken.

Det har uden tvivl også hjulpet Amazon Kindle, at nye titler og bøger på New York Bestseller-listen kan købes for blot 10 dollar (cirka 50 kroner).

Til at starte med var der kun 88.000 titler i bogbutikken, men det antal er nu eksploderet til 349.000 titler, og der kommer flere til hver dag. Du kan også få leveret din daglige avis på Kindle eller dit yndlingsmagasin.

Det koster mellem seks til 75 kroner på måned alt efter titel.

På vej til Europa?

Amazon stjal det meste af rampelyset fra Sony, og det blev ikke bedre, da firmaet lancerede to nye Kindle-modeller i henholdsvis februar og maj 2009. Kindle 2 har et tyndere og lækrere design og mere indbygget hukommelse, og Kindle DX byder på en 9,7-tommer stor skærm, der blandt andet gør eBogs-læseren bedre til håndtering af akademiske bøger på læreanstalter.

Det kunne godt se ud som om, Amazon Kindle allerede har vundet eBogs-krigen, og i store dele af it-pressen bruges der megen tid på at spekulere i, hvornår Amazon Kindle krydser andedammen og lanceres i Europa.

Imperiet slår tilbage

Men nu slår den japanske kæmpe tilbage. Sony overraskede alt og alle, da firmaet fornyelig annoncerede, at det ville droppe sit eget DRM-system til eBøger og i stedet bruge det åbne ePub-format.

På den måde vil Sonys eBogs-læsere lige pludselig fungerer med eBøger fra andre online-butikker.

Beslutningen var uden tvivl strategisk begrundet, ikke mindst fordi det er på dette område, at Amazon Kindle har fået mest kritik.

Amazon bruger sit helt eget system til køb og levering af eBøger, og firmaet fik fornylig ørerne i skrivemaskinen, da det kom til at slette eBøger på brugernes Kindle-maskiner - helt uden varsel, vel og mærke.

Amazon fandt ud af, at firmaet alligevel ikke havde de fornødne rettigheder til at sælge eBogs-versioner af George Orwells 1984 og Dyrefarmen, og slettede dem derfor fra sit system. DRM-systemet gjorde, at de samtidig også forsvandt fra alle Kindle-maskinerne.

Amazons forretningsmodel og økosystem er dog stadigvæk tillokkende over for brugerne. Det minder meget om Apples håndtering af iPod og iTunes Store.

Du laver en gadget, der er nem at bruge, og lancerer samtidig en butik, der gør det dejlig nemt at købe indhold til din maskine. Det ved de godt hos Sony, og derfor er firmaet snart klar med Sony Reader Daily Edition.

Den kan bedst beskrives som en "Kindle"-klon i og med, at den også har en indbygget 3G-forbindelse, der kobler maskinen op til Sonys egen online-bogbutik. Sony Reader Daily Edition kommer til december og vil koste 400 dollar (lidt over 2.000 kroner), 100 dollar mere end Amazon Kindle2.

Sonys trådløse eBogs-læser vil dog tilbyde ekstra funktionalitet i form af gratis, virtuelle bogudlån hos biblioteket.

Sony er pt. i gang med at lave aftaler med en række amerikanske biblioteker, men ideen er, at du kan søge efter en bog online, og hvis den er tilgængelig på et bibliotek i nærheden af dig, så kan du suse forbi og låne den til din Reader Daily Edition ganske gratis i op til 21 dage.

Hvad med Europa... Og Danmark?

Der går snak om, at Amazon Kindle vil blive lanceret i store europæiske lande som Storbritannien, Tyskland og Frankrig inden årets udgang. Sony Reader kan allerede købes i enkelte europæiske lande, men Sony vil endnu ikke ud med, hvornår Reader Daily Edition vil kunne købes på disse breddegrader.

Problemet med salg af eBøger i Danmark er, at rettighedsindehaverne endnu ikke har åbnet op for godteposen, som det blandt andet er tilfældet i USA.

De er stadigvæk nervøse, og i øjeblikket er der kun cirka 3.000 danske eBøger på markedet, og det er mest akademisk materiale.

Dertil kommer det også, at bøger traditionelt set er meget dyrere i Danmark end i USA, og det derfor kan være svært at overtale de danske forlag til at sælge eBogs-versioner til 50 eller endog 100 kroner.

Men som musik- og filmbranchen har lært, så er det svært at sætte en stopper for den digitale revolution.

Her kan du se en video af Kindle DX:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere