Tanken bag tanken

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. august 2006.


Kommentar

Det er en hård dom, Nykredits CIO, Lars Mathiesen, fælder over videnskabsminister Helge Sanders it-plan for den nye politiske sæson. Når intentionerne er til et 10-tal og handlingerne til et 6-tal, så har vi passeret grænsen for, hvad man kan slippe af sted med i det private erhvervsliv uden at skulle aftræde efter gensidig overenskomst.
Og det er sandt nok svært at se, hvordan Sanders vision om et fuldt digitaliseret Danmark i 2012 skal realiseres uden mere handling, end ministeren lægger op til i sin 12 punkts handlingsplan (se sidste uges udgave af Computerworld).
For eksempel er det sympatisk og nødvendigt, at ministeren nu sætter ind på at rette op på it-uddannelserne. Men det er vanskeligt at ignorere, at den klare trend med svigtende søgning mod it-sektorens kerneuddannelser nu har stået på i fire år, uden at ministeren har formuleret et klart bud på, hvordan trenden brydes. Det vidner om manglende handlekraft, hvilket Lars Mathiesens kritik da også er et udtryk for.

Derfor er det også et forfriskende og tiltrængt initiativ, at Lars Mathiesen selv stiller sig i spidsen for etableringen af et forum for praktikere, eksperter og strateger, som vil nytænke en handlingsorienteret agenda for IT-Danmark.
Computerworlds læsere ved selvfølgelig, at Lars Mathiesen blev kåret til Danmarks bedste CIO 2006 - den dygtigste it-leder i landet. Det aftvinger respekt, at han ikke blot samler prisen op og soler sig i æren, men bruger den som en platform til handling og til at engagere sig i at drive den danske it-dagsorden frem - blandt andet som formand for tænketanken CIO Innovation Forum.
Vi har indlysende nok brug for det. De studerende vælger it-uddannelserne fra, vi bruger milliarder på at digitalisere det offentlige, uden at borgerne og virksomhederne får noget ud af det, vi har masser af uudnyttede muligheder for at opbygge nye milliard-industrier, der kan bidrage stort til fremtidens velstand og velfærd, hvis vi forstår at koble de nye informations- og mobilteknologier med de særlige danske kompetencer og forudsætninger.

Men der mangler initiativ og fremdrift, hvis mulighederne skal indfries. Her kan den nye, handlingsorienterede tænketank gøre en reel forskel - især, når den bliver anført af en dygtig erhvervsmand, som har mod, initiativ og ikke mindst vilje til klar tale.
I dag foregår debatten om fremtidens it-Danmark oftest i lukkede cirkler. Måske 40-50 nøglespillere - politikere, strateger og eksperter - formulerer tanker og forslag, som sjældent når ud til en bredere offentlighed, selv om digitaliseringen af Danmark er fuldstændigt afgørende for alle, og ofte ikke finder den politiske forankring, som er nødvendig for handling.
Derfor har Computerworld engageret sig i initiativet og vil løbende rapportere om fremtidens nye dagsorden - det er trods alt vores mission som medie at levere en ramme om samtalen om vores fælles digitale fremtid. Det begynder i dag - med en åben invitation til alle om at være med og blande sig.

OriginalModTime: 17-08-2006 15:48:15




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere