Her er den nye it-revolution

Det lyder som science fiction, men virker allerede på din mobil. Se her hvorfor augmented reality vil ændre den måde, du bruger din telefon.

Her er den nye it-revolution

Du står midt på Manhattan i New York og skal med undergrundsbanen hen til Empire State Building. Men du kan ikke lige finde ud, hvor den nærmeste station ligger, og hvilken tog du skal med.

I stedet for at slås med et stort og besværligt papirkort, så hiver du blot din iPhone frem og starter programmet med det passende navn New York Nearest Subway.

Derefter aktiveres videofunktionen, og du holder telefonen op foran dig. På LCD-skærmen kan du se bygninger, biler og personer, der har travlt. Men du kan også se en række virtuelle skilte, der kun optræder på din skærm.

Hvis du drejer rundt, flyttes skiltene, så de hele tiden peger den rigtige vej. Du skal nu bare følge dem for at finde frem til din destination. Lyder det som science fiction?

Så tro om. Det er virkelighed. Lige nu.

Her kan du se en video, der viser New York Nearest Subway i aktion.

Det er såkaldt augmented reality, der er grundlaget for denne nye it-revolution, der snart kommer til en mobil i nærheden af dig.

Kort fortalt bruges video - i dette tilfælde mobilens kamera - til at fange den virkelige verden, og et program sørger for at tilføje virtuelle ting, eksempelvis skilte.

Når det gælder augmented reality har iPhone 3Gs den fordel, at den har indbygget kompas og GPS. Derfor er mobilen klar over, hvor den er henne i verden, og hvilken vej der er nord, syd, øst og vest.

Dermed kan programmet New York Nearest Subway placere sine skilte korrekt, også selv om brugeren holder mobilen ud i strakt arm og drejer rundt om sig selv.

Det er firmaet Acrossair, der har udviklet programmet til iPhone, og der findes også en version, der virker med undergrundsbanen i London. Du kan læse mere om programmerne her.

Stjernegod underholdning

Når augmented reality gør det muligt at få den virkelige og den virtuelle verden til at flyde sammen, giver det brugerne nogle helt nye muligheder. Og den kommende tid vil vi med garanti se mange flere nye programmer, der udnytter teknologien.

Allerede nu virker programmet Yelp til iPhone på samme måde som New York Nearest Subway, men i stedet for togstationer er der skilte til de nærmeste restauranter og barer. Men som en ekstra bonus kan du også se, hvor mange stjerner en restaurant er blevet tildelt.

Du kan dermed køre slalom uden om de værste steder.

I den her video fra Cnet.com kan du se, hvordan det fungerer:

Det er dog ikke kun iPhone, der får glæde af augmented reality. Allerede nu virker eksempelvis Google Sky på mobiler med det nye styresystem Android, eksempelvis HTC Hero - læs anmeldelse her.

Det betyder, at du kan pege mobilen mod nattehimlen, og herefter vil telefonen på sin skærm vise, hvad det er for nogle stjerner og stjernebilleder, du kigger på. Du kan se et eksempel på det her:

Ikke kun på mobiler

Det er dog ikke kun på mobiler, at augmented reality kan vinde frem.

I princippet vil teknikken kunne bygges ind i briller, så når du tager dem på, så får du pludselig informationer og måske endda små animationer frem.

Det vil naturligvis være et hit for turister på storbyferie, men også inden for erhvervslivet vil der givetvis være en efterspørgsel efter den nye teknik.

Danske Agrotech er da også ved at udvikle et par briller, der skal hjælpe landmænd med at holde styr på deres gårde. Når der spejdes ud over markene, er brillerne klar med en vejrudsigt, og de kan også vise information om produktions- og økonomidata, når hovedet drejes mod relevante steder på gården.

Du kan læse mere og se en video af "landmandsbrillen" her.

Vilde animationer

Selv om vi er ved at komme helt tæt på augmented reality i øjeblikket, så har teknologien været her et godt stykke tid, men det er først nu, den er ved at blive moden.

Faktisk stammer de første forsøg med teknologien helt tilbage fra 1968, og i den her oversigt kan du se, hvordan udviklingen er gået frem til i dag.

Første gang vi her på pcworld.dk rigtig stødte på Augmented Reality var med en helt utrolig demonstrationsvideo, der lå på YouTube. Vi tabte både kæbe og kaffekop ned i tastaturet.

Det er et par år siden, men videoen fra firmaet Total Immersion er stadig utrolig fascinerende og viser en avanceret form for Augmented Reality med vilde animationer. Her flyver virtuelle 3D-objekter rundt i luften, og de støder endda ind i rigtige fysiske ting og går i stykker.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere