TDC - en elefant i et vadested

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. juni 2006.


TDC står overfor et hamskifte, hvor frasalg og fokusering er blandt nøgleordene. En stor gældsbyrde vil gøre selskabet mere kortsigtet og defensivt, og det kan blive et problem på de nordiske telemarkeder.
TDC's nye chef Jens Alder kommer til at stå i spidsen for et mere fokuseret selskab, der satser hårdt på kerneaktiviteterne i Norden. Men selskabet står over for en strategisk udfordring i form af en meget stor gældsætning, på et tidspunkt hvor faldet i fastnetforretningen begynder at bide, og stærke nordiske konkurrenter står på spring.
Det har været småt med de opsigtsvækkende strategiske udmeldinger fra de nye ejere, eller fra ledelsen under topchef Henning Dyremose, siden fem internationale kapitalfonde i selskabet Nordic Telephone Company tog kontrol over TDC tidligere på året.
Det signal, ledelsen hidtil har sendt, er 'business as usual,' krydret med antydninger af, at TDC fremover vil satse mere fokuseret og investere med en kortere tidshorisont. Kapitalfonde arbejder typisk i et tidsperspektiv på 4-5 år. Inden for den periode søger de at skabe en positiv finansiel dynamik, der gør det muligt på ny at børsnotere selskabet, eller finde en strategisk køber, så de kan foretage en profitabel 'exit.'
Det er således åbenbart, at kapitalfondene ikke har nogen interesse i at splitte TDC for alle vinde, men det må forventes, at de over de kommende måneder begynder at udmønte deres nye strategi for selskabet. Her vil de være på udkig efter initiativer, der kan øge TDCs allerede betragtelige kontantstrøm, eller generere store engangsindtægter.
- Fondene er generelt efter de hurtige penge. De er gode til at lave financial engineering, men de kan ikke drive virksomhed, siger Peter Falk-Sørensen, direktør for den uafhængige analysetjeneste Dansk Aktieanalyse.

Mens der er signaleret stabilitet og kontinuitet på det operationelle plan, har der da også været anderledes travlt på finansieringssiden. TDC's totale gæld ligger nu på omkring 75 milliarder, ifølge Fitch Ratings - eller tæt på seks gange selskabets resultat før afskrivninger, amortiseringer og særlige poster.
- Man har tømt TDC's pengekasse for stort set alle midler, siger Bjarne Jensen, direktør for det finansielle konsulentfirma BJ Consult.
- Fra at være et velkonsolideret foretagende gør man det til en forgældet virksomhed, der ikke har meget at stå imod med, hvis det begynder at blæse fra vest.
Og den finansielle modvind kan måske begynde at bide nu, hvor aktiemarkederne befinder sig i en periode af stærk turbulens, og de globale renter er på vej op drevet af en række amerikanske rentestigninger. Netop væksten i renterne kan blive en udfordring for TDC.
- Det her er en model, der fungerer vældig godt, når renterne er lave, siger Peter Falk-Sørensen.
Så sent som i maj nedjusterede TDC imidlertid forventningerne til årets resultat grundet øgede renteudgifter påført selskabet af den stigende gældsætning.
- Hvad sker der med et dybt forgældet selskab, når renten stiger? spørger Bjarne Jensen.
Det kan man ikke umiddelbart få svar på hos TDC, der ikke ønskede at kommentere forhold om selskabets rentefølsomhed og finansielle situation, frasalgsplaner eller videre strategi til denne artikel.
Men i et scenario med stærkt stigende renter kunne man forestille sig, at aktionærerne ville blive tvunget til at skyde yderligere midler ind. Hvis de ikke skulle ønske det, kunne TDC på ny komme i spil som overtagelseskandidat, vurderer Bjarne Jensen.
- Telia kunne være der hurtigt, hvis der skete noget, siger han.

Udover en meget stærk kontantstrøm fra sine operationer kan TDC sikre sig betydelige beløb i form af engangsindtægter fra frasalg af en håndfuld selskaber, der ikke umiddelbart passer ind i en styrket satsning på Norden og Østersøområdet.
Det forventes således, at TDC kan hente godt en milliard kroner fra et eventuelt salg af dets minoritetsandel i det østrigske mobilselskab One. Dertil kommer en mulig indtægt på cirka fem milliarder fra salget af TDC's aktiepost i det polske selskab Polkomtel, hvis en række juridiske trakasserier om salget bliver afklaret.
Det er dog stadig relativt små beløb i forhold til TDC's samlede gæld. Det ville batte væsentligt mere, hvis teleselskabet solgte sin tyske mobiloperation Talkline, eller TDC Switzerland.
I begge markeder er konkurrencen stigende, og det kan friste TDC til at sælge fra, frem for at investere i langsigtet vækst, vurderer analytikere.
- Tyskland er et benhårdt marked, og i Schweiz har de det også hårdt, siger teleanalytikeren John Strand.
Ifølge schweiziske medier er der flere investorer, som har udvist interesse for at erhverve TDC's lokale aktiviteter, men selskabet har hidtil klart afvist alle medieforlydender om, at TDC Switzerland skulle være sat til salg.
Alder kender som tidligere chef for Swisscom det schweiziske marked ud og ind og vil kunne skærpe TDC's konkurrenceprofil i landet.
En anden TDC-investering, der meget vel kan komme i spil, er Easymobile, som skulle eksportere den succesfulde Telmore-model for billig internet-baseret mobiltelefoni til en række europæiske markeder.
Hidtil har dette eksperiment imidlertid været en markant fiasko, og tidsperspektivet i Easymobile-satsningen kan næppe falde i de nye TDC-ejeres smag.
Easymobile forventes at skabe værdier over en periode på fem år eller mere, men fremover vil der for TDC næsten uundgåeligt være fokus på investeringer med en kortere tidshorisont.
- Når du er i en velkonsolideret virksomhed, har du råd til at igangsætte nogle ting. Det gør du nok i mindre grad, når kassen er tom, påpeger Bjarne Jensen.

Optimister mener, at TDC med kapitalfondenes indtog har fået en gruppe af aktive ejere med en klar dagsorden for selskabet. Fondene vil opstille præcise krav og mål, i modsætning til situationen i et børsnoteret selskab, hvor ejerkredsen typisk er langt bredere og kravene derfor mere diffuse.
Men selv med meget klare retningslinjer i ryggen står selskabet - i lighed med dets europæiske konkurrenter - over for monumentale udfordringer i de kommende år. TDC henter godt 20 procent af sin omsætning fra fastnetforretningen, der er i langsigtet nedgang; en trend, som næsten uundgåeligt vil accelerere.
- Fastnetmarkedet er helt klart vigende, og jeg mener, man kan forvente en nedgang på 5-10 procent om året, vurderer Urban Ekelund, analysechef hos konsulentfirmaet Redeye i Stockholm.
Samtidig vil marginerne inden for mobilområdet også med stor sandsynlighed komme under pres, siger Urban Ekelund.
- Væksten i omsætningen på mobilområdet viser en nedadgående trend i Norden. Indtjeningen er stadig god, men den vil stagnere eller mindskes på sigt, siger han.

Alligevel er det formentlig den organiske vækst i forretningen i Norden og Baltikum, der skal drive en stor del af værket for TDC de kommende år. Det vil nemlig blive meget dyrt for TDC at købe sig til vækst andetsteds i Norden, hvor rivalerne TeliaSonera og Telenor sidder tungt på markederne.
- TDC har tabt i Norge og i Sverige, vurderer John Strand.
De to nordiske rivaler har samtidig i udgangspunktet et væsentligt større finansielt råderum end TDC, som er tynget af sin gæld.
- Hvis man får en meget betydelig gældsopbygning, så er manøvremulighederne med hensyn til strategiske investeringer indskrænket, siger Holger Smitt, analytiker hos Sydbank.
TDC har dog stadig muligheden for at styrke sig gennem tilkøb, hvis det vel at mærke kan overtale fondene bag NTC til at spytte i bøssen. Det vil være nødvendigt, hvis TDC vil søge at matche sine store nordiske konkurrenter.
- Det nuværende TDC står i dag lidt svagt i de øvrige nordiske lande, specielt på mobilsiden, siger Holger Smitt.

I Storbritannien deltager TDC i det skrantende mobilselskab Easymobile.

I Tyskland er Talkline med mere end 3,4 millioner kunder det tredjestørste selskab blandt tjenesteudbydere af mobiltelefoni.

I Schweiz er TDC Switzerland den største alternative udbyder af internet, data og telefoni under navnet Sunrise. Selskabet har 2,2 millioner kunder i alpelandet.

I Østrig har TDC en 15 procent andel i mobilselskabet One.

I Oman deltager TDC i opbygningen af mobilselskabet Nawras.

I Finland, Norge og Sverige udbyder TDC bredbånds- og teletjenester gennem operatøren TDC Song som selskabet købte i 2004.

I Baltikum arbejder det TDC-ejede mobilselskab Bité både i Letland og Litauen med totalt op mod 2 millioner kunder.

I Polen har TDC en andel på knap 20 procent i det succesfulde mobilselskab Polkomtel. Det polske selskab har mere end 9 millioner kunder. TDC forventer at sælge sin andel i Polkomtel for cirka fem milliarder kroner.

I Ungarn kontrollerer TDC selskabet HTCC, der tilbyder bredbånd og telefoni.

Med en årlig omsætning, der forventes at nå 48 milliarder i år, og over 15 millioner kunder i 13 lande, er TDC så absolut giganten i den danske it-verden.

I Danmark har TDC cirka fire millioner bredbånds- og fastnetkunder. På mobilområdet har TDC, inklusive lavprisselskabet Telmore, 2,6 millioner danske kunder.

Derudover har TDC aktiviteter i 11 europæiske markeder samt i Oman i Mellemøsten.

TDC har imponerende markedsandele i Danmark, hvor det dominerer både mobilt og på fastnettet. Men set i nordisk perspektiv er TDC klart mindre end de to statsejede giganter TeliaSonera og Telenor, der begge arbejder hårdt på at udvide deres danske aktiviteter.

TDC-imperiet
Mia. kr. omsætning resultat efter skat
1) TeliaSonera 70,0 9,4
2) Telenor 62,7 6,9
3) TDC 46,6 7,5

Kilde: Årsrapporter 2005 fra selskaberne.

OriginalModTime: 22-06-2006 14:53:44




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere