Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. juni 2006.
Sagen om forhandleren Bluecom, der blev retsforfulgt af HP for ulovlig import, er langt fra en enlig svale inden for dansk parallelimport, ifølge en kilde tæt på branchen. Han ser det mest af alt som et udtryk for, at HP er ude på at ensrette kanalen.
Når HP strammer skruen om parallelimporten og stævner forhandlere, der ikke makker ret, så er det er signal til markedet om at anvende de etablerede kanaler og udelukkende købe ind gennem den lokale importkanal, hvor priser og sortiment er afstemt lokalt. Det er vurderingen fra en kilde tæt på den danske brokerbranche, der ønsker at være anonym.
- HP vil al handelen på tværs af landegrænser til livs. HP vil styre sin salgskanal 100 procent, hvilket i sidste instans kan betyde højere priser for kunderne, siger han.
Efter hans opfattelse har den danske brokerbranche udfyldt en central rolle i forsyningssystemet, der ellers er præget af ringe indtjeningsevne. Men nu har HP skiftet hest.
- Inden HP stod ude hos Bluecom (med en stævning for ulovlig import, red.), var holdningen i brokerbranchen, at nok siger HP, at de ikke kan lide det, men når det kommer til stykket, er de meget godt tilfredse med parallelimporten. For med de marginer, som de presser distributører og forhandlere med, så er det meget godt at have en ekstra kanal. Det kan give lidt ekstra smør på brødet og sikre, at når eksempelvis HP's har leveringsproblemer, så kan brokerne få varerne rundt i systemet, siger den anonyme kilde.
Partnerdirektør i HP Klaus Gregersen afviser, at HP's indsats mod den grå handel er med til at forringe konkurrencen.
- Vi er ikke ude på at begrænse konkurrencen i verden, men de danske distributører synes ikke, at det er en god idé, at varer flyder fra Asien direkte ind i den danske geografi, på grund af misbrug af forskellige prisordninger. Dem, der investerer i et HP salgsapparat, skal beskyttes og skal ikke forstyrres af, at der vælter varer ind fra Asien eller USA, siger han.
Problemer i forbindelse med alternativ import kan man nikke genkendende til i Ameta Computer, der som en lang række af landets øvrige brokere har hjemme i Aalborg og omegn.
- Det er et problem, at nogle køber store partier af udstyr ofte fra Asien, og selv om vi hovedsageligt forhandler high-end udstyr, så ser vi, at der kommer store antal servere i den kategori fra Asien, siger administrerende direktør i Ameta Computer, Jan Nielsen.
Han ser gerne, at den ulovlige import standses. Ikke mindst fordi de ulovlige varer til tider prismæssigt kan udkonkurrere salget af brugt udstyr, der er brokernes primære forretningsområde, men han peger også på, at HP kan være en del af problemet.
- HP har jo selv valgt at placere fabrikker og store distributionssteder i Kina og andre steder i Asien, hvor der måske ikke altid er fuld kontrol med, hvad der produceres. Vi ser blandt andet også store mængder af kopi-ram af HP's high-end ram, der måske stammer fra en overproduktion et sted.
Samme holdning møder man også hos formanden for IT-Branchens distributørudvalg, Ole Eklund, der til daglig er administrerende direktør for it-distributøren Magirus.
- Varerne kommer jo et sted fra, så det ville være dejligt, hvis producenterne havde mere styr på deres varer. Både dem, der kommer ud af fabrikkernes fordøre, men også dem, der køres ud af bagdøren, fordi producenten brænder inde med et parti varer, som man ikke lige kan komme af med i de traditionelle kanaler, siger han.
OriginalModTime: 15-06-2006 14:09:49