Virtuelle diske er hurtige og nemme at styre

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 5. maj 2006.


Middelfart Kommunes virtuelle servere gemmer data
på virtuelle diske.
En forskrækkelse fik Middelfart Kommune til at kigge på nyt disksystem. Resultatet blev, at kommunen investerede i et virtuelt disksystem, der er stort nok til at håndtere både dagens data og fremtidens, når kommunerne Ejby og Nr. Aaby bliver sammenlagt med Middelfart.
Forskrækkelsen opstod, da en disk i kommunens RAID-system stod af. Fordelen ved RAID er, at systemet kan tåle, at en disk går i stykker - ud fra paritetsdata på de øvrige diske kan alle data genopbygges. Men her kunne de ikke lade sig gøre at sætte en ny disk ind.
- Det viste sig, at vores daværende hardware-service-leverandør havde sat diske med forskellige firmware-versioner i RAID-systemet. Så det var ikke muligt at sætte en ny disk ind og genopbygge data. Systemet fungerede og kørte videre - men vi vidste, at når den næste disk gik, havde vi ingen mulighed for at redde data uden at skulle til at indlæse fra bånd-backup, fortæller it-projektchef Thomas Verner Rasmussen, Middelfart Kommune.
Kommunen gik derfor i gang med at kigge på løsninger, der kunne erstatte RAID-løsningen. Først var de interesserede i en traditionel SAN-løsning fra IBM. Men da kommunen kom i kontakt med IBM og forhandleren Four Leaf, hørte de om IBM's SAN Volume Controller-løsning (SVC).

SVC er et system til virtualisering af diske. Systemet består af to computere. Set fra servernes side ligner de diskcontrollere. Men set fra de rigtige diskcontrolleres side ligner de servere. Systemerne på hver side opdager altså ikke, at der ligger et virtualiseringslag mellem dem. Dette lag styrer trafikken mellem servere og diske.
- Systemet giver os to fordele: Høj hastighed og sikkerhed. Hastigheden skyldes især, at der er en cache på otte gigabyte RAM. Sikkerheden kommer af, at de to controllere sidder i cluster, så selvom den ene skulle gå ned, kører systemet videre, siger Thomas Verner Rasmussen.
Et andet element af sikkerhed er adgangskontrol. Nogle af kommunens data bruges i administrationen, mens andre hører til skolesystemer, som elever har adgang til. Ved hjælp af en web-grænseflade og zoning har it-folkene defineret, hvilke logiske diske der hører til hvilke systemer. Zoning er en metode til at opdele et SAN i flere logiske områder.
- Det er nemt at sætte op. Vi havde minimal nedetid i forbindelse med dataflytning, det var faktisk kun, da vi fysisk flyttede fiberkablerne over i det nye system. Resten forløb, mens alle systemer var i luften. Det ville ikke have været muligt med en standard SAN-løsning, siger han.

Tanken om at bruge et virtuelt lagringssystem lå naturligt for kommunen. For tre år siden indledte den et projekt med virtualisering af servere ved hjælp af VMwares ESX Server. De virtuelle servere anvendes til hovedparten af kommunens systemer, som tilgås fra fysiske Citrix-servere, der kører 106 forskellige applikationer.
Controllerne kommunikerer med standarddiske. Foreløbig har kommunen koblet controllerne til et IBM DS4300-disksystem, men den er ikke bundet til IBM som leverandør:
- Hvis vi får et godt tilbud på diske fra en anden leverandør, kan vi sætte dem ind i systemet, siger Thomas Verner Rasmussen.
Foreløbig er systemet dog kun blevet udvidet med flere diske i DS4300-systemet. Men kommunen overvejer at udvide det med billige SATA-disksystemer:
- Vi har lavet statistikker over, hvilke data der er blevet tilgået gennem de sidste år. Det viser sig, at der er virkelig meget, som ikke har været brugt. De data burde vi flytte over på nogle billigere diske, siger han.

Systemet har kapacitet til tre terabyte data. For øjeblikket fylder kommunens data godt 700 gigabyte, men Thomas Verner Rasmussen er ikke i tvivl om, at behovet vil vokse - ikke mindst i forbindelse med sammenlægningen med Ejby og Nr. Aaby.
- I overgangsfasen frem til fusionen skal vi køre en række dobbeltsystemer, som først kan blive udfaset efter nytår. Derfor regner jeg med, at vi inden længe når op på 1,4 terabyte data. Nu er vi så småt gået i gang med at lægge Ejby kommunes systemer ind, siger han.

Sikkerhedskopiering klarer kommunen for øjeblikket fra en separat server. Her kopieres data først over på dens harddisk, hvorefter de skrives på bånd.

Billedtekst:
- Vi overvejer at gå over til en løsning, hvor vi kan tage backup direkte fra disksystemet. Samtidig vil vi gerne have mulighed for at gemme flere versioner af en fil. Men vi har for øjeblikket rigeligt at se til med kommunesammenlægningen, så vi har valgt at udskyde den beslutning, siger Thomas Verner Rasmussen.
fordele - Det virtuelle disksystem er let at konfigurere og giver os øget sikkerhed, siger it-projektchef Thomas Verner Rasmussen, Middelfart Kommune. Foto: Joachim Rode, Rode Foto

OriginalModTime: 04-05-2006 08:55:39




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere