Virtualisering slår to fluer med et smæk

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 7. april 2006.


Virtualisering og automatisering
Med virtualisering kan it-afdelingerne blive mere effektive. På serversiden giver virtualisering bedre udnyttelse af maskinkraften, samtidig med at administrationen bliver enklere. It-afdelingen kan hurtigere efterkomme ønsker fra brugerne, når en ny server kan skabes med et par tastetryk og museklik.
Nu begynder løsninger til virtualisering på klientsiden også at dukke op. De tilbyder en enklere måde at distribuere, vedligeholde og fjerne applikationer på. Dermed kan mange besværlige opgaver automatiseres. Det er et alternativ til de tynde klienter, men kan også bruges til at gøre en tynd klient-løsning endnu mere effektiv.
Virtuelle servere giver bedre udnyttelse af hardware og mindsker udgifterne til systemadministration.

Ikke nogen. Sådan svarede hver fjerde ud af 420 virksomheder, der har indført virtuelle servere, da de blev spurgt om de væsentligste hindringer for indførelsen. Bag undersøgelsen stod analysefirmaet IDC. Under fire procent meldte om tekniske problemer.
Nils Molin fra IDC i Sverige præsenterede undersøgelsen på VMwares nordiske symposium i København i sidste måned. Han bemærkede, at det er meget usædvanligt at høre om en forholdsvis ny teknologi, der er så nem at indføre. Samtidig kunne han fortælle, at den årlige vækst i salget af udstyr til virtuelle servere ligger på over 47 procent.
Ifølge Nils Molin er virtualisering en succes, fordi teknologien løser to problemer: Dårlig udnyttelse af maskinkapaciteten og høje udgifter til systemadministration.
- For ti år siden gik branchen over til decentralisering. Servere blev billigere, så det blev normalt at køre én applikation pr. server. Men det medførte øgede udgifter til administra­tion, siger Nils Molin.

For øjeblikket stiger firmaernes udgifter til nye servere med tre procent om året. Men udgifterne til at administrere de mange systemer vokser med ti procent. Derfor er der penge at spare ved at mindske administra­tionsbyrden.
- I 1996 udgjorde selve serverens pris 60-70 procent af den samlede udgift. I 2008 vil andelen være faldet til 30 procent, mens resten af udgiften går til at administrere systemet, siger Nils Molin.
Her løser virtualisering to problemer: Det giver bedre udnyttelse af serverkraften og mindre udgifter til administration.
Virtualisering går ud på, at man kører et særligt program på sine servere. Dette program får serveren til at fremtræde som flere virtuelle servere. Hver virtuel server kører på den samme fysiske server, men de opfører sig, som om de er individuelle, isolerede servere. En af dem kan således køre Windows 2000, mens en anden kører Windows Server 2003 og en tredje kører Linux.
Dermed kan man fortsætte med at afvikle én applikation pr. server. Men hvor det før betød, at man skulle købe en fysisk server pr. applikation, skal man nu blot oprette en virtuel server. Som Computerworld CTO skrev i december, har det for eksempel betydet for Finansministeriet, at it-afdelingen kan levere en ny server på tre kvarter. I gamle dage tog det nogle uger.

Virtuelle servere kan også medføre færre udgifter til systemadministration. Det skyldes, at medarbejderne ikke længere skal holde en lang række fysiske servere i luften. De virtuelle servere styres centralt via software.
Da IDC spurgte de 420 virksomheder, som har taget virtualisering i brug, om de største hindringer, svarede en fjerdedel altså, at der ikke var nogen. En anden fjerdedel svarede, at det største problem lå i organisationen.
- Ejerne af de decentrale servere nægter at give slip på dem. Og da priserne på servere samtidig er så lave, er det svært at forklare dem fordelene ved, at de nu får en virtuel server i stedet. Men dette problem vil blive mindre, efterhånden som stadig flere nye servere bliver virtuelle, siger Nils Molin.
IDC forudser, at vi i fremtiden vil se en forbindelse mellem applika­tionsarkitekturen og virtualiserede servere. Applikationerne vil i fremtiden blive opbygget med en serviceorienteret arkitektur (SOA), hvor de består af en række tjenester, der kommunikerer på kryds og tværs.
- Her bliver der behov for it-systemer, der hurtigt kan opfylde ændrede krav fra forretningen. Det kan virtualisering hjælpe med. Hvis man indfører en ny webside, der bliver voldsomt populær, får den hurtigt brug for mere serverkraft. Her kan man forestille sig et system, der automatisk tildeler en applikation ekstra ressourcer, når den får brug for det, siger Nils Molin.
Kombinationen af SOA og virtualisering vil efter hans mening føre til, at vi kommer væk fra en infrastruktur med fysiske bindinger mellem elementerne. I dag er det ofte besværligt at flytte et serverprogram fra den fysiske server, det kører på. Med SOA får man isolerede lag, der kommunikerer via standardiserede meddelelser. Og virtualisering gør det let at oprette og ændre på konfigurationen af de servere, som tjenesterne kører på.

Billedtekst:
- I fremtiden vil vi se en forbindelse mellem applikationsarkitekturen og virtualiserede servere, mener Nils Molin, IDC

OriginalModTime: 06-04-2006 16:01:13




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere