Nobelpriser og rygsækpakning er vel også en slags motivation

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. marts 2006.


Datalogisk Institut ved Københavns Univer-
sitet prøver at vende det faldende ansøgertal med foredrag på gymnasier. Målet er at nå ud til alle matematikhold på højniveau i hovedstadsområdet.

Klokken ringer ind på Niels Steensens Gymnasium, og eleverne dasker lidt efter lidt ind på plads. Denne mandag morgen er matematiklæreren skiftet ud med professor David Pisinger, der skal overbevise de fire højniveau-matematikhold om datalogiens lyksaligheder.
- P=NP? Altså findes der svære matematiske problemer, eller er de allesammen nemme? Hvis I kan finde frem til det, kan I vinde seks millioner dollars og seks Nobel-priser, og det er jo også en slags motivation, indleder David Pisinger, der er professor på Datalogisk Institut Københavns Universitet (DIKU).
Oven i hatten kommer mere jordnære lokkemidler, for eksempel datalogers vellønnede og forskelligartede jobmuligheder, men først og fremmest handler foredraget om, hvilke problemer man kan løse med matematik og datalogi. Med eksempler fra dagligdagen og et smittende engagement får han weekendsladderen blandt eleverne til at dø hen.
Baggrunden for charmeoffensiven er alvorlig. På to år er antallet af ansøgninger til DIKU faldet fra 221 til 87, og sædvanligvis dropper op mod en tredjedel af dem ud i løbet af få måneder.
- Vi optager så at sige de forkerte studerende, når frafaldet er så stort. Skal vi ændre på det og gøre noget ved optaget af studerende, skal det ske i gymnasiet. Vi må ud til dem, der er interesserede i matematik, men ikke har overvejet datalogi som en karrieremulighed, forklarer David Pisinger om initiativet.

I alt har otte forskere fra DIKU meldt sig til at tage ud og holde foredrag, og indtil videre har et dusin gymnasier haft besøg. Målet er, at høj­niveau-matematikelever på alle hovedstadsregionens gymnasier hører et foredrag om datalogi.
Foreløbig er det gået over al forventning. Nogle elever har efterfølgende valgt at skrive matematikprojekt om det emne, David Pisinger har fortalt om. Og et sted var der ligefrem 2. g-elever, der gerne ville høre mere om datalogi, selv om de ikke selv havde hørt foredraget, men kun fået det anbefalet af kammerater fra 3. g.
- Vi har kun fået positive tilbagemeldinger, når vi har været ude, og jeg tror, det er, fordi vi rammer et tomrum. Der er mange gymnasieelever, der kan lide matematik, men ikke ved, hvad det kan bruges til, ud over at man kan blive gymnasielærer, siger David Pisinger.

Han har hørt fra gymnasierne, han har besøgt, at foredraget faktisk har sat nye karrieretanker i gang blandt nogle elever. Men det endelige resultat af besøgene vil kun tiden kunne vise. Der kan gå nogle år, før alle de gymnasieelever, DIKU-forskerne har mødt, er færdige med sabbatår og søger videre.
På Niels Steensens Gymnasium får eleverne til opgave at finde den optimale måde at pakke en rygsæk på. Det lyder banalt, men er en af de helt svære matematiske problemer, lyder det fra professoren, der selv har specialiseret sig i optimeringsproblemer.
Hans resultater på området er blandt andet blevet brugt af Arla, der dermed har sparet ture med mælkelastbilerne, og Nasa, der nu kan pakke rumfærgerne mere effektivt.
Den slags eksempler håber David Pisinger kan gøres mere udbredt blandt ungdommen. Næste fase i bestræbelserne for at tiltrække flere bliver derfor at producere noget mate­riale, der kan gøre datalogi-
undervisningen i gymnasiet mere inspirerende.
- Som det er nu, er det meget programmeringsbaseret og lidt støvet, og det gør det ikke nemmere at tiltrække datalogi-studerende. Det vil virkelig gøre en forskel, hvis der kom noget relevant og spændende undervisningsmateriale, siger David Pisinger.
j.kildebogaard@cw.dk

Billedtekst:
Professor David Pisinger i fuld sving med at forklare, hvordan datalogi bruges til at løse store og små problemer. Elevernes bud på et stort problem - de mange sultne i Afrika - var dog lidt for komalekst til at blive ordnet ved hjælp af matematik og datalogi.
Foto: Jesper Kildebogaard

Billedtekst:
måske datalog - Det var meget anderledes i forhold til, hvad jeg forventede, og jeg blev positivt overrasket. Jeg har datalogi som valgfag, men der handler det mere konkret om programmering, siger Peter Schrøder fra
3. z, der dog har øjnene rettet mod et statskundskabs­­studium,
når huen er i hus.
Foto: Jesper Kildebogaard

OriginalModTime: 16-03-2006 14:50:27




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere