Det offentlige mangler elbesparende it-strategi

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. marts 2006.


Det offentlige kunne spare over 500 millioner kroner på elregningen ved at købe energibesparende it, viser nye tal fra Elsparefonden.

Hvis det offentlige Danmark udelukkende købte energibesparende it-udstyr, ville besparelsen på elektricitet hvert eneste år være over 500 millioner kroner - eller det samme, som 60.000 almindelige danske parcelhuse bruger på strøm.
Sådan lyder nye tal fra Elsparefonden, der har regnet på, hvad det offentliges langsommelige indstilling til energibesparelser hvert år løber op i.
Elsparefonden konkluderer, at Danmark hvert år kunne spare 1,5 milliarder kroner, hvis fondens vejledninger blev fulgt til punkt og prikke. Heraf er en tredjedel af beløbet alene it.

Elsparefondens budskab kommer nærmest som timet og tilrettelagt, efter finansminister Thor Pedersen (V) i den forløbne uge måtte acceptere, at kommunerne overskrider deres budgetter med godt 500 millioner kroner - et beløb, der ifølge Elsparefonden kunne hentes hjem i løbet af en kort årrække, hvis det offentlige Danmark anlagde en konsekvent miljøvenlig indkøbsstrategi.
- Det kan da godt undre, at det får så lidt opmærksomhed, for det offentlige har jo et ansvar for at gå foran. Det er en så stor markedspåvirker, at det virkelig kan rykke noget, men med få undtagelser har det offentlige ikke været gode nok til at tænke i energibaner, lyder kritikken fra Christian Jarby, der er projektleder i Elsparefonden.
Statens egne institutioner har siden foråret 2005 været forpligtet til at følge Elsparefondens indkøbsvejledninger, når de køber energiforbrugende udstyr, men ifølge Christian Jarby er der lang vej endnu.
Samtidig gælder det nuværende cirkulære ikke for kommuner og amter, og derfor har Elsparefonden iværksat et samarbejde med Statens og Kommunernes indkøbs Service (SKI), hvor SKI mærker de produkter, som Elsparefonden anbefaler. Håbet er, at det vil få kommunerne til at tænke mere i miljø.

I Kommunernes Landsforening er man opmærksom på, at en mere offensiv elbesparende strategi i kommunerne vil kunne hente betragtelige beløb hjem. Her lyder håbet, at de nye storkommuner vil skabe en bedre mulighed for at få sat it-indkøbsstrategien mere i system.
- Det offentlige er helt klart en magtfaktor, der er forpligtet til at gå foran. Det kræver dog en holdningsændring alle steder, og det arbejder vi seriøst med, siger Rasmus Tengvad, der er chefkonsulent i KL.
Han peger på, at den meget decentrale it-struktur i kommunerne betyder, at man helt ned til børnehaveniveau selv kan bestemme, hvad man vil købe ind af it-udstyr. Det gør opgaven vanskelig.
- Men det har jo også den fordel, at miljø, el og økonomi i denne sammenhæng går hånd i hånd, og derfor vil vi også være åbne for en debat om, hvorvidt reglerne, der gælder i staten, også skal gælde kommunerne, siger Rasmus Tengvad.

OriginalModTime: 16-03-2006 14:12:45




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere