Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. marts 2006.
Selv om loven om
internetdomæner blev vedtaget sidste år, har den aldrig været i brug. Nu skal en offentlig høring
afdække, om der er behov for stramninger.
Skal vi være mere aggressive ?
Det spørgsmål vil DK-hostmaster og Dansk Internet Forum, Difo, stille offentligheden, som en opfølgning på den nye lov om de danske .dk-domæner, som Folketinget vedtog sidste sommer. Den offentlige høring vil danne grundlag for en strammere praksis end hidtil, hvor DK-hostmaster med hjemmel i loven kan lukke inaktive domæner - altså domæner, der er hamstret uden at blive brugt, hvilket får betydning for de mange danske privatpersoner og virksomheder, der i dag står som ejere af .dk-domæner, der ikke er i brug.
- Varemærkeloven rummer jo for eksempel en brugspligt, og det kan jeg sagtens forestille mig, at man også stiller krav om for de danske internetdomæner. Det eneste problem med det er, at det er ret svært at vurdere, hvornår et domæne er inaktivt, siger direktør i DK-hostmaster, Per Kølle.
Loven om internetdomæner kom oven på en sag om omfattende fusk med danske domæner, hvor en svindler via et snedigt trick havde opkøbt domæner, der var næsten enslydende med eksisterende, kendte websites. Dermed udnyttede svindlerne folks tastefejl til at lokke dem ind på ondsindede sites.
Ifølge den nye lov, kan direktøren for DK-hostmaster og direktøren for Difo, nu skride lynhurtigt ind og lukke sådanne domæner - en mulighed, der tvinger de to til at træde varsomt, da deres beslutninger ikke skal godkendes af nogen andre end dem selv. Endnu er loven ikke blevet brugt i praksis, men er resultatet af den kommende høring positivt, vil DK-hostmaster lægge an til en strammere kurs over for hamstring af de .dk-domæner, som af mange betragtes som en knap ressource.
Loven rummede desuden et krav om et udbud af hostmaster-funktionen, som dog først finder sted i 2007. Indtil videre er det kun DK-hostmaster selv, der har meldt interesse for at byde.
Billedtekst:
inaktivitet Det er svært at vurdere, hvornår et domæne er inaktivt, fortæller direktør i DK-hostmaster, Per Kølle.