X64 - 32-bit-serverens naturlige arvtager

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 3. marts 2006.


Morgendagens 64-bit-servere bygger videre på dagens 32-bit-teknologi. Itanium er henvist til en rolle som nicheprodukt.
Intels to 64-bit-teknologier ser ud til at finde hver sin rolle i fremtidens servere: X64-teknologien er den naturlige arvtager til dagens standardservere, mens Itanium anvendes i de største servere.
Da Intel og HP for nogle år siden offentliggjorde deres planer for Itanium, blev processoren set som det naturlige næste trin i udviklingen af hurtige standardprocessorer. Men processoren er ikke direkte kompatibel med x86-arkitekturen. Derfor ser analysefirmaet IDC den i dag snarere som en konkurrent til RISC-teknologier som Suns SPARC og IBM's Power.
- Itanium har haft det problem, at den har sat sig mellem to stole. Den blev ikke den naturlige arvtager til 32-bit-serverne, men kom i stedet ud i direkte konkurrence med andre high performance-serverteknologier, siger analytiker Anders Elbak, IDC.
Rollen som 32 bit x86-arkitekturens arvtager er i stedet tilfaldet x64. Denne teknologi startede som et sæt 64-bit-udvidelser til x86-arkitekturen, som AMD indførte i deres chips. Intel fulgte efter med EMT64. I dag anvendes betegnelsen x64 som samlebetegnelse for x86-chips med 64 bit-udvidelser. Udvidelserne øger den mængde arbejdslager, processoren direkte kan adressere, så det når op på en terabyte.
Anders Elbak ser rollefordelingen mellem x64 og Itanium således: x64 bliver den almindelige serverplatform, mens Itanium anvendes i systemer med særligt høje krav til ydeevnen. En af de store serverleverandører, HP, er stort set enig:
- Vores største x64-baserede server har fire sokler til CPU'er, mens den største Itanium-server kan rumme 64 CPU' er. Så vi ser især Itanium som en løsning til de større systemer, siger Torben Færch fra HP.
Han ser forholdet mellem pris og ydelse som den største fordel ved x64. Men han gør samtidig opmærksom på, at den første dobbeltkerneudgave af Itanium, der har kodenavnet Montecito, ventes til sommer. Han venter, at den vil ændre på forholdet mellem pris og ydelse, så Itanium bliver mere konkurrencedygtig.
- Når vi taler om modenhed, er x64 der, hvor Itanium var for to år siden. Processoren og operativsystemet er på plads. Men man skal også sikre sig, at applikationer og diverse tredjepartsprodukter understøtter 64-bit, før man kan gå over til det, siger han.
Microsoft har for nylig annonceret, at den næste udgave af Exchange Server kun kommer til x64-platformen, men ikke til Itanium.

OriginalModTime: 02-03-2006 14:15:53




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere