Sidste udkald for små virksomheders it-anvendelse

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. marts 2006.


Effektiviseringsgevinsterne er enorme for små virksomheder - især elektroniske ordrer og fakturaer ligger lige til højrebenet med en gevinst på 4,7 milliarder kroner.
Sidste udkald for at komme foran og høste konkurrencefordele ved hjælp af den allerede kendte informationsteknologi nærmer sig hastigt for de mindste virksomheder. Det mener Jan Zneider fra Dansk Industris it-arm, ITEK.
Han er projektleder for projektet E-nnovation, der med offentlige midler i ryggen skal løfte it-anvendelsen i de mindste danske produktionsvirksomheder - det vil sige virksomheder, der typisk har mellem 10 og 20 ansatte.
Omkring 100 små virksomheder vil få lavet en gennemgribende analyse af it-anvendelse og derefter anbefalinger til, hvordan de kan investere for at få det største udbytte af informationsteknologi.
- Det vil være gratis for virksomhederne at deltage. Men de skal selvfølgelig bruge tiden på analysen og eventuel deltagelse i et formøde - ligesom de selv skal stå for at finansiere de anbefalede investeringer, siger Jan Zneider.

De små virksomheders interesse i it-investeringer har i de sidste seks år kun har flyttet sig marginalt på IDC Nordic og Computerworlds It-investeringsindeks (se grafen nedenfor). Indekset måler hvert kvartal interessen for it-investeringer blandt danske virksomheder og definerer små virksomheder som selskaber med færre end 100 ansatte. Herved skiller indekset sig ud fra mange andre analyser og rapporter, der ofte kigger på "små og mellemstore virksomheders" it-behov under et.
Administrerende direktør Per Andersen fra IDC Nordic mener, det er afgørende at skille de små og mellemstore virksomheder ad, fordi der ikke er tale om ét marked.
Set fra it-branchens synspunkt kan det være svært at få en god omsætning ud af de mange små kontrakter med de mindste kunder. Derfor er det nødvendigt at fokusere mere præcist på de mindre virksomheder - og investeringsindekset viser jo også, at de små er mindre interesserede i at investere i it end de mellemstore og store.

Hos ITEK nikker Jan Zneider genkendende til de små virksomheders relativt lave interesse for at investere i informationsteknologi.
- Vi taler om virksomheder, hvis væsentligste it-værktøjer er kontorprogrammets regneark og tekstbehandling - samt måske en primitiv hjemmeside med en mailadresse. For mange af disse virksomheder er it et skræmmende dyr, siger Jan Zneider.
Men krav om mere avanceret it rykker tættere og tættere på de små firmaer - i takt med udviklingen i større virksomheder og den offentlige sektor: Store kunder stiller større krav til elektronisk fakturering, bestilling og lignende, og i en ikke alt for fjern fremtid vil nok også det offentlige kræve at kunne købe ind elektronisk.
Det er denne analyse, der danner gundlaget for projekt E-nnovation. Men selvom den er dyster nok til at få betegnelsen "sidste udkald", så vælger organisationerne bag projektet alligevel at kalde det en kickstart.

For potentialet er stort. Hver af Danmarks mindre og mellemstore virksomheder kan i gennemsnit spare en halv fuldtidsmedarbejder væk ved at digitalisere sine ordre- og faktureringsprocesser - svarende til en samlet besparelse på 4,7 milliarder kroner. I hvert fald ifølge en ny undersøgelse, som rådgivningskoncernen KPMG har lavet til regeringens Globaliseringsråd for Videnskabsministeriet.
I arbejdet med analysen har KPMG defineret små og mellemstore virksomheder som virksomheder med mellem 10 og 99 ansatte. Det er virksomheder, der sender og modtager cirka 240 millioner fakturaer og ordrer om året, men kun cirka 50 millioner er digitaliseret.

Gevinsterne ved at digitalisere små og mellemstore virksomheder sammenfatter Videnskabsministeriets It-politiske Center således (i et notat med rapportens konklusioner):
"Flere af de interviewede virksomheder indførte digitale processer med en økonomisk gevinst for øje. Den økonomiske gevinst er kun i ganske få tilfælde på kort sigt blevet realiseret ved en kapitalisering. Af andre gevinster ved digitalisering af processer kan nævnes hurtigere leveringstid fra leverandører, tidsbesparelse ved indtastning, besparelse ved porto og bedre overblik".
Så heller ikke digitalisering af ordre- og faktureringsprocesser er nødvendigvis et vidundermiddel for de mindste virksomheder. Men projektleder Jan Zneider mener alligevel, at det er værd at gøre en organisatorisk og samfundsmæssig indsats for at skubbe til de mindste virksomheders it-anvendelse.
- Vi kan ikke være tjent med, at virksomheder, der er fagligt dygtige, ikke kan klare sig, fordi de bliver truet af noget helt andet som et stadig mere digitalt erhvervsmiljø. Vi bør give de mindste virksomheder en chance, siger projektleder Jan Zneider.

Boks:
Stort potentiale
KPMG har lavet "Analyse af besparelses- og innovationspotentiale ved digitalisering af forretningsprocesser" for Videnskabsministeriet til arbejdet i Globaliseringsrådet.
Ifølge analysen sender og modtager mindre danske virksomheder (under 100 ansatte) hvert år 240 millioner fakturaer og ordrer. Kun 50 millioner er digitaliseret. Hver virksomhed sender i gennemsnit 3.821 salgsfakturaer og modtager i gennemsnit 3.266 leverandørfakturaer om året.

En optimal digitalisering af processerne vil i snit spare en halv medarbejder pr. virksomhed, eller hvad der svarer til 4,7 milliarder kroner i alt.
Andre gevinster ved at digitalisere de små virksomheder omfatter bedre kvalitet i transaktioner, forbedret cashflow, lavere priser fra leverandørerne og bedre kundeservice.

Boks:
Begrænset trang til investeringer
Interessen for it-investeringer i de mindste virksomheder har kun flyttet sig marginalt i de seks år, Computerworld og analysevirksomheden IDC Nordic har produceret Danmarks eneste it-investeringsindeks. Tallene kan ikke direkte aflæses som investeringer i kroner og øre, men indekset er en rullende fartmåler for, hvor opsatte erhvervslivets virksomheder er på it-investeringer i de kommende
6-12 måneder sammenlignet med tidligere.

Boks:
E-nnovation
E-nnovation er et toårigt projekt, der henvender sig til virksomheder med mellem 10 og 20 ansatte.
Deltagende virksomheder får besøg af en konsulent fra Rambøll Management, som går it-anvendelsen igennem fra kælder til kvist og kommer med anbefalinger til bedre it-udnyttelse. Derudover deltager virksomhederne i erfaringsudveksling.
Bag E-nnovation står Dansk Industris brancheorganisationer for it, byggevare-, fødevare- og metalindustri samt fagforeningen Dansk Metal. Projektet støttes af Videnskabsministeriet og EU.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere