Øget overvågning af mobilbrugere

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. februar 2006.


Regeringen vil give politiet mulighed for at overvåge alle danskere med mobiltelefoner og finde ud af præcist, hvor de befinder sig.

Regeringen vil med et nyt lovforslag, som følger op på dele af regeringens handlingsplan for terrorbekæmpelse, give politiet adgang til at se, hvor alle danske mobilbrugere befinder sig - i realtid - dvs. med blot få sekunders forsinkelse.
Baseret på oplysninger om hvilken mobilmast den enkelte mobiltelefon er tilkoblet, vil regeringen pålægge teleselskaberne at sende oplysninger om, hvor hver enkelt af de 5,2 mio. danske mobiltelefoner befinder sig videre til politiet. Det betyder, at alle danskere, der har en mobiltelefon med i tasken eller lommen i hverdagen, fremover må indstille sig på, at politiet med en dommerkendelse kan finde ud af, hvor de er. Døgnet rundt.
Ganske vist skal mobiltelefonen aktiveres, d.v.s. der skal ringes til eller fra den, før informationerne om mobiltelefonens geografiske placering sendes til politiet. Men er man under overvågning, kan betjentene nemt aktivere mobilen ved netop at ringe til den eller sende falske opkald, som tvinger telefonen til at oplyse til mobilnettet, hvor den er.
Den eneste måde at undgå overvågning på er ved ikke at have en mobiltelefonen med sig eller slukke den helt. Stand by er ikke nok.

De danskere, som har fået overvåget deres færden med mobiltelefonen i lommen, vil aldrig finde ud af det, for det indgår også i lovgivningen, at politiet aldrig skal oplyse de overvågede om overvågningen.
Så alle danskere kan i princippet på et eller andet tidspunkt opleve at blive overvåget uden nogensinde at finde ud af det. En fremragende kilde til paranoia i befolkningen.
- Vi frygter at regeringens terrorpakke og overvågning på teleområdet vil skade befolkningens tillid til de digitale kommunikationsformer. Nu har man ellers længe arbejdet på at opbygge borgernes tillid til de digitale muligheder, men det her er et slags digitalt tillidsbrud, siger afdelingsleder i Dansk IT, Jacob Primault.
- Det kan dermed komme til at bremse brugen af digitale løsninger - en ting som både forretningsmæssigt og for det offentlige i Danmark har stor betydning, siger han.
Videnskabsminister Helge Sander er tidligere blevet spurgt i Folketinget, om han ikke frygter, at danskerne netop vil fravælge de digitale muligheder af frygt for at blive overvåget, og dermed bremse eller helt stoppe Danmarks stræben mod at blive et digitalt netværkssamfund. Det har han hidtil ikke kunnet give noget klart svar på.

Regeringens forslag om overvågning udvider begrebet teleovervågning.
Der er ikke længere tale om, at regeringen kun vil give politiet mulighed for at overvåge og aflytte alle borgeres elektroniske kommunikation. Regeringen vil også give politiet adgang til at overvåge alle borgeres fysiske færden, d.v.s. politiet skal kunne se ethvert skridt, alle borgere foretager sig.
Dermed har regeringen udvidet sine teleovervågningsplaner til ikke blot at omfatte overvågning af, hvem hver enkelt dansker kommunikerer med, men også hvor hver enkelt dansker færdes.
- Regeringens terrorpakke og forslag om overvågning på teleområdet er helt ude af proportioner med effekten. Terrorister med teknisk indsigt skal nok finde ud af at omgå overvågningen alligevel, og regeringen og politiet vil således blot fange småfisk, siger Jacob Primault.
Han kritiserer også de enorme summer, som overvågningen vil koste samfundet og i sidste ende de virksomheder og borgere, som aftager teleprodukterne.
- Det her er dyrt og vil ikke virke, og den eneste grund til at regeringen fremsætter forslagene er, at man skal fremstå handlingsklar i forhold til terror uden at kigge på det fornuftige i overvågningen og proportionaliteten i den, siger Jacob Primault.

Boks:
Logning vil ikke virke
Lovforslaget, der er i høring til 3. marts, betyder, at teleselskaberne forpligtes til at indrette deres systemer således, at det altid vil være muligt for politiet - uanset de forskellige teknologier - at overvåge danskerne. Men teleselskaberne har anført, at det er umuligt altid at indrette teknikken, så al slags kommunikation kan aflyttes. For eksempel vil noget IP-telefoni, herunder Skype, ikke kunne aflyttes, fordi det baserer sig på direkte forbindelser mellem afsender og modtager og oveni baserer sig på krypterede filer. Derfor er det umuligt for telelselskaberne at opdage, at der overhovedet sker en samtale og efterfølgende at overvåge og aflytte den. Så det ser ud til, at terrorister og andre kriminelle har masser af smuthuller til at komme uden om politiets overvågning, mens den almindelige dansker må indse, at privatliv i den digitale tidsalder er umulig.

Terror betyder dyrere telefoni
Telelselskaberne anfører, at telelogningen vil komme til at koste over to milliarder kroner, og der er kun de danske telekunder til at betale. Dermed vil regeringens telelogning komme til at koste hver eneste dansk familie 800 kroner årligt, og samtidig tage livet af alle de små og billige teleselskaber, der hidtil har været med til at reducere teleregningen. De kan ikke leve op til de nye terrorkrav.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere