Lønningschefen indførte nyt modul hos Carlsberg

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. februar 2006.


It og forretning skal spille sammen - det tager man seriøst hos Carlsberg. Da lønningschefen Lasse Geelmuyden stod med et behov for nye ERP-tilpasninger i sin afdeling, fik han grønt lys til at implementere et nyt modul.

Lasse Geelmuyden har titel af lønningschef hos Carlsberg. Som visitkortet indikerer, har han ansvaret for, at blandt andet bryggeriarbejdere, chauffører og ansatte på lageret får den korrekte løn på kontoen, samt at arbejdsopgaverne planlægges korrekt.
Umiddelbart er det ikke en chefpost, der dufter meget af it. Og dog. Gennem arbejdet med løn og personale har Lasse Geelmuyden stiftet nært bekendtskab med applikationer til løn- og timeregistrering. Og da ønsket om at optimere datafangsten i Supply Chain og Logistik opstod, fik han en ide. Nemlig at integrere en ekstern applikation i Carlsbergs eksisterende ERP-applikationer, som gennem de seneste ti år har været baseret på en SAP-løsning.
- Man kan godt sige, at vi gik lidt mod strømmen. Det er nok ikke helt almindeligt hos store SAP-brugere, at lønningschefen er projektansvarlig ved indførelse af nye it-applikationer, der går uden om kernesystemet. Men hos Carlsberg blev ideen modtaget positivt, siger Lasse Geelmuyden, der ikke er i tvivl om, at de positive reaktioner skyldes, at han netop stod med et forretningsbehov, som kunne understøttes af en ny it-applikation.
Lasse Geelmuyden havde systemet ProMark fra Mark Information i kikkerten som en tilpasning i afdelingerne for Supply Chain og Logistik. Han arbejdede sammen med repræsentanter fra it-afdelingen Carlsberg IT Shared Service Centre samt fra Supply Chain om projektet og præsenterede ledelsen i Carlsberg Danmark for ønsket om at optimere forretningen i lønadministrationen og bedre at imødekomme behovet for informationer på tværs. Samt - ikke mindst - for en business case.
- Det udløste ikke de store diskussioner. Det var et forretningsbehov, og business casen kunne dokumentere, at det ville være en god investering, siger Lasse Geelmuyden.
Han fik grønt lys af ledelsen. Derefter fik han ansvaret for planlægningen og implementeringen af systemet.
promark giver overblik
Flere medlemmer i projektgruppen havde kendskab til ProMark fra Coca-Cola Tapperierne A/S, og Mark Informations konsulenter havde deltaget på statusmøder og i rådgivning om konkrete sager. Carlsberg IT Shared Service Centre stillede ikke de store spørgsmål, da den eksterne applikation er SAP-certificeret og derfor kan integreres med det eksisterende ERP-system.
Carlsberg er i færd med at rulle den nye ProMark applikation ud til omkring 1.900 medarbejdere i afdelingerne Logistik og Supply Chain. For Carlsberg-medarbejderne betyder det konkret, at de klikker sig ind på en terminal eller på deres pc, når de møder på arbejde, og når de går hjem. Her har de overblik over alle informationer, der vedrører deres lønseddel - eksempelvis arbejdstid, afspadsering, overtid, ferie og fridage. Samtidig fungerer ProMark som et redskab for lederne, når de eksempelvis skal udforme disponeringsplaner for produktionen.
I følge Lasse Geelmuyden er applikationen så brugervenlig, at lønafdelingen selv kan foretage justeringer efter behov.
- Store ERP-applikationer kan være komplicerede at arbejde med og kræver ofte en teknisk specialist, når der skal foretages justeringer. På området dataopsamling oplevede vi et behov for mere fleksibilitet, så vi selv kunne foretage justeringerne efter behov, siger Lasse Geelmuyden.
Han er meget opmærksom på, at applikationen ikke må blive en "betonklods om benet", som han beskriver applikationer, der typisk kræver ekstern konsulentassistance, hver gang en detalje skal justeres i daglig dagen.
- Vi er ikke længere styret af en applikation. Vi kan selv dreje på knapperne og foretage justeringer, hvilket giver en øget fleksibilitet, siger lønningschefen, der tidligere måtte arbejde ud fra data, som var op til en måned gamle.
I dag er oplysningerne opdaterede hver dag, hvilket giver afdelingsledere bedre overblik til planlægning af arbejdsplaner og produktion.
Ifølge Lasse Geelmuyden vil dataopsamlingen give gevinst både i form af bedre udnyttelse af medarbejderressourcerne samt besparelser på konsulentkontoen. Han vurderer, at tilbagebetalingstiden vil være halvandet år.
I dag har 1.000 af omkring 1.900 medarbejdere i afdelingerne Logistik og Supply Chain taget systemet i brug. De resterende forventes at blive koblet på applikationen løbende frem til 1. maj i år. ProMark benyttes også hos Carlsberg i Norge og Sverige. Målet er at skabe en fælles nordisk platform, som Carlsberg ­Accounting Service Centre A/S har ansvaret for.

Billedtekst:
- Det er nok ikke helt almindeligt hos store SAP-brugere, at lønningschefen er projektansvarlig ved indførelse af nye it-applikationer, der går uden om kernesystemet, siger Lasse Geelmuyden. Foto: Torben Klint

Boks:
Lasse Geelmuyden om
den største udfordring
Lønningschef Lasse Geel­muyden fra Carlsberg Danmark ser den største udfordring i arbejdet at få tildelt ressourcer til projektet.
- Det er vigtigt, at man står klar med en god business case, der kan dokumentere, at investeringen er fornuftig, siger han.
Derudover var det afgørende, at den eksterne applikation var SAP-certificeret, så den kunne spille sammen med kerneproduktet på ERP-fronten. Da det var afklaret, stillede Carlsberg IT Shared Service Center ikke så mange spørgsmål og krav til systemet.

OriginalModTime: 24-02-2006 12:59:28




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere