Software-udlejning spirer igen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. februar 2006.


El-installatør Carsten Johansen har fået ERP fra et stik i væggen og
weekenderne tilbage. ASP-markedet vokser 20 procent om året.

Visionen om it fra et stik i væggen lever stadig, og løsninger med udlejning af software fra en såkaldt application service provider (ASP) spirer igen. Nok havde det danske ASP-marked i 2004 en beskeden værdi af 140 millioner kroner, men vækstudsigten når 20 procent om året de næste fem år.
Tallene stammer fra IDC Nordic, hvor Karsten Fogh Ho-Lanng er ansvarlig for analyserne på it-serviceområdet. Og han er ikke i tvivl om, at udlejning af software langsomt vil blive mere udbredt som leveranceform.
Det er el-installatør Carsten Johansen fra Avedøre Holmes El i Hvidovre heller ikke. Som ejer og leder af den otte mand store installationsvirksomhed, som hans far grundlagde, var han som de fleste selvstændige vant til at bruge en stor del af weekenden på firmaets kontor med at taste svendenes arbejdssedler ind på pc'en, ajourføre de igangværende projekter og fakturere i en traditionel faktureringsløsning placeret på pc'en eller en server i virksomheden.
Men i dag får Avedøre Holmes El leveret en egentlig ERP-løsning fra et stik i væggen. Løsningen betyder, at firmaet via internet styrer alle dele af kundesagerne fra time- og materialeforbrug til fakturering uden at bruge kræfter på at vedligholde og udvikle it-løsningen.
- Svendene taster nu selv time- og materialeforbrug direkte ind i en sag, så mit arbejde består i at udnytte overblikket til at holde styr på, om de budgetterede timer for eksempel er ved at være brugt i en sag , så vi er nødt til at gøre noget, siger Carsten Johansen.
Han kan nu bruge en større del af sine weekender sammen med familien og har fået et langt bedre overblik over driften og dermed forretningens økonomiske udvikling. Næste skridt for virksomheden er at gøre det muligt for svendene at anvende den ASP-baserede ERP-løsning fra bærbare pc'er eller håndholdte computere.

Roskilde-virksomheden Allerup EDB er application service provider for Avedøre Holmes El. En løsning som er baseret på virksomhedens egenudviklede ERP-løsning Stellar Office, som bliver hosted på servere hos Interxion i Ballerup og leveret som en terminalserver-løsning for at kunne håndteres på så lille båndbredde som muligt.
- Vi lancerede Stellar Office som en selvstændig ERP-løsning i 2000. I dag er ASP-markedet det eneste sted vi vokser, siger Bjarne Ole Allerup der med erfaring fra it-arbejdet i Danske Bank og Bankernes EDB Central startede virksomheden. Allerup EDB har på de fem år flyttet sig fra at være et traditionelt softwarehus til en servicevirksomhed.
- Kunderne lejer plads, backup, opdaterede programmer og support. Vores forretning er integration op mod det sikre miljø. Det kræver selvfølgelig det rigtige produkt men ligeså afgørende er det at kunne hjælpe kunderne med support, siger Bjarne Ole Allerup.

Netop udviklingen væk fra traditionel it-virksomhed til servicevirksomhed mener Karsten Fogh Ho-Lanng fra IDC, er kernen i den nye version af ASP, som spirer frem lige nu.
Han peger på den udvikling, som er sket siden de første application service providere dukkede op i slutningen af 1990-erne. De forsvandt stort set lige så hurtigt, som de var opstået, fordi hverken softwaren eller båndbredden var klar til udlejningsmodellen.
Karsten Fogh Ho-Lanng ser dels en udvikling af ASP-markedet, hvor de store softwareleverandører gør deres produkter tilgængelig for især store kunder via application service providere, og dels en udvikling, hvor mindre virksomheder bliver ASP-kunder ved at udvikle samarbejdet med deres web-hotel til andre applikationer. Han understreger, at ASP blot er et lille hjørne af det samlede outsourcingmarked, men hvor den årlige væksrate på outsourcingmarkedet generelt er 11 procent, så er den altså 20 procent for ASP-løsninger.
Bjarne Ole Allerup mener også, at ASP-formatet er ideelt for iværksættere. De gider efter hans opfattelse ikke bøvle med administration, som skal outsources mest muligt.

Billedtekst:
genfødsel De første application service providere kom frem i slutningen af 1990-erne. De forsvandt hurtigt, fordi hverken softwaren eller båndbredden var parat. Det er de ved at blive nu, og væksten på markedet vil stige 20 procent om året de næste fem år.
Foto: Torben Klint

Boks:
ƒASP-dagen 2006
Onsdag slog ASP-foreningen for anden gang dørene op til ASP-dagen med udstilling af ASP-løsninger og konference om aktuelle it-emner.
ASP-foreningen blev stiftet i 2003, som et netværk under Foreningen Dansk Internethandel (FDIH) og har cirka 25 medlemsvirksomheder, der strækker sig fra rådgivere og advokater over leverandører af specifikke løsninger som content management, online-analyser til udlejning af ERP software.
Mere information på www.aspforeningen.dk
ƒASP og ASP
Som it-forkortelse har ASP to dagligt brugte, men helt forskellige anvendelser.
Active Server Page er en HTML-side med en eller flere små indlejrede programmer (scripts), som afvikles på en Microsoft-webserver, før siden sendes til brugeren.
Application Service Provider er en virksomhed, der leverer en software og tilhørende service via internet i stedet for, at brugeren har softwaren indstalleret i sin egen virksomhed. Betalingen sker enten i form af et abonnement eller efter forbrug.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere