Dansk-indisk samarbejde skal udrydde analfabetisme

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. februar 2006.


Software, der kan lære analfabeter at læse på rekordtid, skal udbredes til hele verden. Indiske Tata og IT-Universitetet spiller hovedrollerne.

Lær at læse på 40 timer. Undervisningssoftware udviklet af indiske Tata Consultancy Services kan lære voksne analfabeter at læse en avis langt hurtigere, end ved traditionelle undervisningsmetoder. Et dansk initiativ skal nu sørge for, at uddannelseprogrammet kan blive udbredt til alle verdens fattige lande.
Ragnar Norddahl, administrerende direktør for Tata Consultancy Services i Danmark, er sammen med studerende Malene Rasmussen fra IT-Universitetet ved at opbygge et ressourcecenter i Danmark, der skal være knudepunktet i den globale kamp mod analfabetisme.
- Vi har teknikken på plads, og der er masser af penge til det hos for eksempel EU og FN, men der mangler en forbindelse til de 1,1 milliarder voksne analfabeter i verden, siger Ragnar Norddahl, der siden midten af firserne har været dybt involveret i velgørende arbejde gennem blandt andet Rotary.
Da han i december havde besøg af en delegation fra Burundi, der ønskede støtte til at bruge softwaren og udbrede programmet, kunne han ikke hjælpe. Det satte gang i planer om at opbygge et uafhængigt center i Danmark, der kunne støtte og koordinere udbredelsen. Nu forhandler han med IT-Universitetet og Copenhagen Business School om støtte og husly.
Malene Rasmussen er ved at lægge sidste hånd på sit speciale om Tatas uddannelsesprogram. Konklusionerne - at der mangler styring og strategi - skal nu være udgangspunktet for at få opbygget en organisation, der kan give uddannelsesprogrammet et globalt gennembrud.
- Det skal op i en skala, hvor private firmaer ikke er nok, siger hun.

Tanken er, at fattige lande sender en delegation til Danmark, hvor de bliver klædt på til at opbygge og gennemføre uddannelsesprogrammet i hjemlandet, både med software og hardware.
Ud over instruktioner og hjælp til at oversætte softwaren til andre sprog, er målet nemlig også at indsamle udtjente computere fra rige lande til projektet. Ragnar Norddahl var i efteråret til konference med 3.000 bankdirektører fra hele verden, og alle, han spurgte, var mere end villige til at aflevere de enorme mængder hardware, der hvert år bliver til overs.
Den internationale Rotaryorganisation, med 1,2 millioner erhvervsledere som medlemmer, er blandt de hjælpeorganisationer, der er blevet spurgt om støtte til projektet.
- Umiddelbart ser det blændende godt ud. Det er en utrolig vigtig sag, siger Søren Havemann, der er distriktsleder hos Rotary i Danmark og ansvarlig for projekter til bekæmpelse af analfabetisme.
Projektet vækker også begejstring hos IT-Brancheforeningen.
- Hvis vi kan udbrede den viden, de har skabt i Indien, til hele verden, så vil det jo gavne os alle samme på langt sigt, siger direktør Jakob Lyngsø

Den epokegørende software blev udviklet af to professorer hos den indiske softwaregigant Tata som en del af selskabets omfattende velgørenhedsprogrammer. I løbet af et par år med test er det bredt ud til en række landsbyer i landet. 56.800 voksne har foreløbig været igennem programmet. Erfaringerne viser, at fire timers ugentlig undervisning i ti uger er nok til at lære analfabeter at forstå indholdet i en avis.
Programmet viser de 300-700 mest almindelige ord ved siden af tilhørende billeder, samtidig med at en stemme hjælper med forklaringer.
- Det er ligesom et dukketeater. Ordet bliver vist og forklaret nogle gange. Så deles det op i stavelser, der så bruges til at danne nye ord. Så lærer folk alfabetet efterhånden, i stedet for at lære det først, siger Malene Rasmussen.
Leder s. 2




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere