Næste stop messenger

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 27. januar 2006.


Mailklienter er ikke længere den centrale kampplads, når IBM og Microsoft i fremtiden skal kæmpe om markedet for samarbejdsværktøjer. Det mener i hvert fald IBM.
Online beskedtjenester - også kaldet instant mes­saging behøver ikke kun at være en simpel chatfunktion. De skal være grundlaget for en lang række applikationer, som gør det muligt at samarbejde mere effektivt. Det er opfattelsen i IBM Software Group, der netop har præsenteret en ny ver­sion af sin instant messenger, Sametime 7.5, på konferencen Lotusphere i Orlando, USA. Dermed har IBM taget et kraftigt skridt væk fra simpel chat til avanceret udveksling af information og data online.
- Der er tale om et skift i den måde, vi gør tingene på. Det kommer også til at kræve et skift i teknologien. Konkurrencen vil fremover handle om, hvem der bedst formår at til­veje­bringe en platform for beskedtjenester, der hjælper folk til at blive mere produktive, siger Mike Rhodin, der er chef for den afdeling i IBM Software Group, der arbejder med samarbejdsværktøjer.
Han lægger dermed også distance til den heftige konkurrence, der har kørt mellem IBM og Microsoft om udbredelsen af mailklienter, hvor Microsoft gentagne gange har peget på IBM's manglende evne til at skaffe nye kunder til sin Lotus Notes-platform.
- Det handler ikke længere om udbredelsen af mailklienter, men om at være til stede på de nye platforme med noget teknologi, der hjælper folk til at være mere effektive og løser forretningsmæssige behov. Der er en bølge på vej, og den ønsker vi at være med på, fortæller softwarechefen til Computerworld Itbranchen.
Rigtig vej
Og med den nye version af Same­time er det lykkedes IBM at komme et godt stykke hen ad vejen mod at kunne bruge beskedtjenester til mere end bare chat. I version 7.5 kan man eksempelvis sende billeder direkte i chatvinduet, og man kan bruge programmet til at vise præsentationer (som i Microsofts PowerPoint) på de enkelte tilskueres egne computere hvor som helst i verden - og med "laserpen" og det hele.
IBM's satsning på at gøre Sametime til en platform får et anerkendende nik fra French Caldwell, it-analytiker i Gartner.
- Det er et meget spændende tiltag, og det er klart, at fremtiden kommer til at handle om, hvem der har den bedste platform for beskedtjenester, der gør det muligt for andre at tilbyde applikationer, siger han.
Samarbejde med Google
I sin åbningstale på konferencen afslørede Mike Rhodin tre overraskende samarbejdsaftaler med Yahoo, America Online (AOL) og Google Talk, der vil gøre det muligt for Sametimebrugere at chatte og anvende VoIP med brugere på de andre tjenester, men Mike Rhodin afviser, at IBM på denne måde er på vej ind i forbrugermarkedet.
- Vi henvender os til virksomheder og tilbyder løsninger, der kan gøre dem mere effektive. Vi vil ikke levere til almindelige forbrugere. Men derfor kan der godt være en idé i, at Lotus åbner sig for omverden, siger han.
Mike Rhodin vil ikke oplyse nærmere om aftalens indhold, eller hvad de tre internetselskaber får ud af samarbejdet med Lotus. Men samarbejdet med Google er kun et af flere nye samarbejder med den dominerende søgemaskineleverandør. Lotus har også indarbejdet Googles lokationssystem i en række af Lotus-applikationerne, så man eksempelvis på et kort kan se, hvor deltagerne i en chat eller mailkonference fysisk befinder sig. Lotus har også fået inkorporeret Google Desk­top Search, som kan bru­ges til at søge i mails fra Lotus Notes.
- Vi har et glim­rende samar­bej­de med Google. De bygger de­res produkter på åbne standarder, og det samme gør vi, så vi ser frem til fortsat at kunne arbejde sammen med dem om nye løsninger, siger Mike Rhodin.
For mange produkter
Siden Lotus Notes er blevet en del af IBM's softwareudviklingsafdeling, er der kommet betydeligt mere skub i både udviklingen af nye produkter og lanceringen af produkterne. Som Mike Rhodin peger på, er der kommet tre versioner af Lotus Notes over de seneste tre år, mens Microsoft kun har udsendt én version af sin mailklient i den samme periode. Han erkender dog også, at den konstante lancering af nye produkter kan virke forvirrende på både partnere og kunder.
- Det handler ikke om at give kunderne flere værktøjer. De har allerede for mange, så det bliver mere et spørgsmål om at levere de rigtige værktøjer til de rigtige mennesker på det rigtige tidspunkt. Jeg bliver jo heller ikke en bedre bilmekaniker, fordi jeg stiller mig op nede på et autoværksted for at reparere min bil, siger han med et smil.

Læs også side 4-5.

Billedtekst:
- Der er tale om et skift i den måde, vi gør tingene på. Det kommer også til at kræve et skift i teknologien. Konkurrencen vil fremover handle om, hvem der bedst formår at til­veje­bringe en platform for besked­tjenester, der hjælper folk til at blive mere produktive, siger Mike Rhodin, der er chef for den afdeling i IBM Software Group, der arbejder med samarbejdsværktøjer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere