Danske Bank indgår millionaftale om BI

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. januar 2006.


SAS Institute har befæstet sin position i Danske Bank-koncernen med en fireårig millionaftale. Aftalen er indgået samtidig med, at Danske Bank rykker sit analysemiljø over på en Microsoft-platform.

f
Et usædvanligt møde på topplan mellem Danske Banks topchef, Peter Straarup, og Business Intelligence (BI)-giganten SAS Institutes ejer, Jim Goodnight, gik forud for indgåelsen af kontrakten, som løber et år længere end parternes hidtidige og har en værdi af et tocifret millionbeløb.
Aftalen omfatter hele koncernen - inklusive Danica og Realkredit Danmark samt bankerne i Norge, Sverige, Irland og Nordirland. Den indeholder både SAS' nye Intelligence Platform og en bankspecifik applikation, Anti Money Laundering, til at forebygge hvidvask af penge. Baggrunden er krav i EU's 3. hvidvaskdirektiv og efterfølgende lovgivning i landene, der nødvendiggør ekstra it-investeringer for bankerne med henblik på at hindre pengevask og finansiering af terror.
Det danske BI-marked har traditionelt været domineret af SAS Institute, men med Microsoft og SAP's indtog trækker det op til forandringer. Danske Bank giver en indikation af, hvordan kunderne så vil manøvrere. Her skiftes det gamle mainframe-miljø ud med Microsoft SQL-serveren og .Net- teknologi. Med følger en stribe analyseværktøjer. Danske Bank går i februar i produktion med et stort, Microsoft-baseret ledelsesinformationssystem.
- Vi bruger produkterne forskelligt. I situationer, hvor en analytiker skal analysere data - typisk på ad hoc niveau - på baggrund af et datamart, altså en omfattende datasamling, så bruger vi SAS. I det Microsoft-baserede ledelsesinformationssystem derimod får vi alle de data, vi skal bruge ned i et datamart, og så styrer en Microsoft-applikation, at brugerne løbende får den rigtige information, forklarer Peter Schleidt, underdirektør i Danske Bank.
Der kan også køres SAS-værktøjer op mod det Microsoft-baserede system, og banken bruger generelt SAS til de mere forretningsspecifikke løsninger som Anti Money Laundering.
Den skærpede konkurrencesituation er Peter Schleidt bestemt ikke ked af.
- Man er i en bedre forhandlingsposition, når der kommer flere konkurrenter ind på markedet. Det bruger vi løbende i forhandlingerne, for der er ingen tvivl om, at der er steder, man både kan bruge Microsoft og SAS. Og kan vi få bedre priser fra dem begge to, skal vi naturligvis det, siger Peter Schleidt - med den tilføjelse, at banken fandt SAS' første udspil for dyrt og fik det forhandlet ned til et lavere niveau. Den nye aftale er, selv om den også dækker de nytilkøbte banker i Irland, i samme størrelsesorden som den gamle.

Hos SAS Institute glæder marketingdirektør Jim Nielsen sig over, at Danske Bank har valgt både SAS' nye teknologiplatform og Anti Money Laundering-løsningen. Han ser en tendens til, at kunderne i stigende grad efterspørger funktions- og industrispecifikke løsninger på BI-området - et felt hvor SAS ligger godt placeret.
Men den store, gamle kæmpe, hvis ‘first mover'-fordel i Danmark især gør sig gældende på applikationssiden, står til at blive udfordret, siger analytikere og rådgivere.
Michael Borges, administrerende direktør for BI-konsulenthuset Platon tvivler ikke på, at SAS om ti år stadig vil have en væsentlig BI-forretning med Danske Bank. Men han er samtidig sikker på, at kunderne er glade for, der er kommet billigere alternativer.
- Der er en klar tendens til faldende priser på markedet for BI, og det er en kolossal fordel for kunderne, siger han med henvisning til, at både Microsoft og SAP udfordrer prisniveauet - på hver sin måde. SAP ved at kunne lægge BI oven i sine entrepriseaftaler og Microsoft blandt andet ved at lægge BI ud på SQL-serveren.
SAS går efter en platformstrategi - om at være for BI hvad SAP er for ERP - frem for en best-of-breed position. Den strategi tror Michael Borges ikke på.
- Hvis SAS var kommet med det budskab for fem år siden, havde de haft fantastiske muligheder. Men nu har SAP og Microsoft fået så godt fat, at det vil være svært at komme igennem med det. SAS Institutes markedsandel vil blive voldsomt udfordret i de kommende år. Men eftersom BI er et vækstmarked, så lagkagen samtidig vokser, vil SAS stadig kunne gå frem, mener Platon-direktøren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere